E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemKlimalarda büyük tehlike!---

Klimalarda büyük tehlike!

Klimalarda büyük tehlike!
29 Mayıs 2014 - 10:45 borsaningundemi.com

Bu uyarıya kulak verin...

Yaz aylarının vazgeçilmez cihazlarından klimalar, bakım yapılmadığında çeşitli hastalıklara neden olabiliyor. Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz Karabay, AA muhabirine lejyonelle bakterisinin suyu sevdiğini ve su partikülleriyle insanlara bulaştığını söyledi. Klimaların suyu soğutan ve havayı nemlendirerek üfleyen mekanizmalar olduğunu belirten 

Karabay, şöyle konuştu:

"Temizlenmeyen klimalar, bu bakterinin geçmesine etken olabilir. Lejyoner hastalığının en sık bildiğimiz kaynağı klimalardır. Klima filtrelerinin bakımsız ve tıkanmış olması hastalıklara yol açabilir. Klimalar, su sistemlerini kullanarak soğutma yapıyor. Klimalar bakımsızsa bu bakterileri dışarı üfleyebilir. Bu da lejyoner hastalığına neden olabilir."

Yılda iki kez bakım gerektiriyor

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) 7. Meslek Komitesi Başkanı Doğan Çatalbaş da yaz mevsiminin gelmesiyle klimaların öneminin arttığını belirterek, bu cihazların artık lüks olmaktan çıkarak hayatın parçası haline geldiğini söyledi. Hem enerji hem de mikrobiyolik hastalıklar açısından klimaların bakımının önem arz ettiğini dile getiren Çatalbaş, klimalara yılda 2 kez bakım yapılmasını anlattı.

Çatalbaş, klima bakımlarında hem kirlenen filtrelerin temizlendiğini hem de kimyasal spreyler vasıtasıyla görünmeyen mikroorganizmaların temizlendiğini dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü: Temizlenmesi halinde klimalar, hem ısıtmayı hem soğutmayı hem de ortamın filtrasyonunu sağlamış oluyor. Klimanın filtrelerinde biriken bakteriler zamanla çoğalıyor. Klima, mikroorganizmaları üflemiş oluyor. Bu da lejyoner hastalığına neden oluyor. Kimyasal maddelerle temizlik çok önem arz ediyor."

Klima temizliğinde yetkili servislerin tercih edilmesi gerektiğini vurgulayan Çatalbaş, "Hangi malzemenin kullanılacağını, hangi malzemenin daha doğru olduğunu bilen yetkili servislerdir. Bakımları yetkili servislere yaptırmak daha faydalı olacaktır" diye konuştu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)