E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Yatırımcılar her yıl sonu döneminde geleneksel olarak portföylerini yeniden dengeleme arayışına girerler. Ancak 2022 yılında küresel çapta hem tahvil piyasaları hem de borsalar oldukça dalgalı bir seyir geçirdi. MarketWatch yazarı Mark Hulbert yıl boyunca verilen kayıplar göz önünde bulundurulduğunda 2022’nin portföyleri yeniden dengelemek için iyi bir yıl olmayacağını belirtiyor.
Yatırım portföylerinde hisse senetleri ve sektörlerin ağırlıkları yıl içerisinde değişebilir. Belli bir hisse portföydeki diğer varlıklardan daha fazla değer kazandığında portföyün genel ağırlığında da değişim oluşur. Örneğin bir teknoloji hissesi değer kazandığında portföydeki Hisse senedi ve teknoloji sektörü ağırlığı artar.
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre özellikle yıl sonu yaklaştığında küresel yatırımcılar portföylerindeki ağılığı düzenlemek ve risklere karşı daha dayanıklı kalmak amacıyla yükselen hisselerde satış gerçekleştirir. Daha önceden belirlenen yatırım stratejisine uygun bir şekilde portföylerini dengeler.
Ancak Hulbert yeniden dengelemenin portföy performansını iyileştirmesi için üç ön koşulun yerine getirilmesi gerektiğini belirtiyor. Borsa yazarı söz konusu ön koşulları şu şekilde ifade ediyor:
İlişkisiz varlıklar
İlk ön koşul, portföyünüzdeki varlıkların en azından bir dereceye kadar ilişkisiz olması gerektiğidir. Bazı varlıklar düşük performans gösterdiğinde bazılarının daha iyi performans göstereceği anlamına gelir. Bu genellikle hisse senetleri ve tahviller için geçerlidir. Ancak söz konusu durum tahvillerin de hisse senetleri kadar kötü performans gösterdiği bu yıl için geçerli değil.
Bu yıla borsaya %60 ve tahvillere %40 yatırım tahsisi ile başladığınız bu yılın sonunda portföy tahsisatınızın bugün ne olacağını düşünün. Toplam piyasa endeksi fonlarına yatırım yaptığınızı varsayarsak, mevcut portföy tahsisiniz hisse senetlerinde %59,4 ve tahvillerde %40,6 olacaktır. Bu, portföyünüzün en baştaki tahsisatından yeterince büyük bir sapma değildir, bu da yeniden dengeleme ile uğraşmaya dahi değmeyecektir.
Varlıklarınızın ortalama getirisi
Yeniden dengelemeyi değerli kılan bir diğer ön koşul, portföy varlıklarınızın getirisidir. Başka bir deyişle, belirli bir dönemde ortalamanın üzerinde performans gösterilmesinin ardından varlıklar sonraki dönemde ortalamanın altında bir performans gösterme eğiliminde olacaktır. Bunun tam tersi de geçerlidir.
Ortalama getirinin tam tersi momentum veya trend takibidir. Piyasalarda zıt koşullar var olduğu ölçüde, yeniden dengeleme aslında işleri daha da kötüleştirir. Zira bunu yaparak, kaybettiğiniz varlıklara periyodik olarak daha fazla yatırım yapmış olursunuz. Bu portföyünüzü daha fazla kaybetmeye hazırlamaya benzer.
Genel ortalama getiri
Üçüncü ön koşul da ikinciyle alakalıdır. Ortalama getiri yeniden dengelemenizle aynı frekansta gerçekleşmelidir. Bu nedenle, ortalama getiri mevcut olsa bile, portföyünüzün sahip olduğu varlıklar aralık ayında yıllık olarak ortalama getiri eğiliminde olmadıkça, yılın sonuna doğru yeniden dengeleme yapmak iyi bir fikir olmayacaktır.
Hulbert hisse senedi ve tahvil yatırımcılarının bu yıl genel olarak bu ön koşulları yerine getirmediğini belirtiyor.
Stratejik yeniden dengeleme
Tüm bunlara rağmen Duke Üniversitesi Finans Profesörü Campbell Harvey ve Londra merkezli Man Group’un üç araştırmacısı portföylerin yeniden dengelenmesi için ileriye dönük farklı bir yol olabileceğini ortaya atıyor. Araştırmacılar önerdikleri çözümü ‘stratejik yeniden dengeleme’ olarak adlandırıyor.
Yatırım stratejisinin anahtarı, önceden belirlenmiş aralıklarla yeniden dengelemek değil, yalnızca portföyünüzdeki varlıklar momentum veya trend takip etme davranışı sergilemediğinde yeniden dengelemektir. Kaybettiğiniz varlıklarınız yüksek profilli bir düşüş trendinde kaldığı sürece, yeniden dengelemezsiniz.
Bu düşüş trendlerini belirlemenin kesin bir yolu yoktur. Ancak araştırmacılar, stratejik yeniden dengelemeyi değerli kılmak için mükemmel bir şekilde doğru zamanı bulmanızın gerekmediğini bildiriyor. Önerdikleri bir yaklaşım, eğilimin yukarı mı yoksa aşağı mı olduğuna karar vermek için hareketli ortalama çapraz geçiş modeli kullanmaktır. Araştırmacılar bu modeli uygulamak için farklı uzunluklardaki iki hareketli ortalamaya odaklanır. Portföyünüzdeki getirinin kısa süreli hareketli ortalaması daha uzun olanın üzerine çıktığında yeniden dengelersiniz.
Örneğin, 50 günlük ve 200 günlük hareketli ortalamalara dayanan bir crossover (çapraz geçişli) modeli düşünün. Modelin bu özel versiyonuna göre, eğilim şu anda hem toplam ABD borsa endeks fonu hem de toplam ABD Hazinesi tahvil piyasası endeks fonu için düşük kalmaktadır. Borsa için 50 günlük hareketli ortalama, 200 günlük ortalamasının %7, tahvil endeksi ikincisi içinse %6 altındadır.
Hulbert tüm bu verilere dayanarak önümüzdeki yıl sonu döneminde yeniden dengelemeyi değerli kılacak ön koşulların hiçbirinin karşılanmadığını belirtiyor. Borsa yazarına göre bu sebeple portföyleri yerinden oynatmamak akılcı bir fikir olabilir.
FTX skandalından alınacak 4 ders
Uzmanlardan borsa yatırımcılarına kritik uyarılar!
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (19:23)