E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Ekonomiye dair neredeyse her şey söylendi ve söylenenler arasından olumlu bir veri yakalamak neredeyse giderek imkansızlaşıyor. Resesyon tehlikesi bir kesinlik olmak üzere, enflasyon hala sıcaklığını koruyor ve piyasalar, özellikle de borsalar tüm bu olumsuz gelişmelerden nasibini alıyor. Böyle dönemlerde yatırımcılar olarak, normal savunma taktikleri yerine doğru sektörleri seçmek sizi bir adım öne taşıyabilir.
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, resesyon yaklaşırken enflasyonun sıcak kalması ekonomik bir kabusun belirtisi olarak kabul ediliyor. UBS, böyle dönemlerde normal savunma taktiklerini unutup paranızı belli sektörlere yatırmanızın çok daha akıllıca olduğunu belirtiyor. UBS’e göre bu zor dönemde özellikle ‘iki sektör’, mantıklı yatırım için öne çıkıyor.
Stagflasyon, yatırımcılar için bir şans olabilir
Insider’dan James Faris’in haberine göre, bazı göstergelere ve iş dünyası liderlerinin öngörülerine rağmen, ABD ekonomisinin resesyona girmesi bir kesinlik olarak kabul edilmiyor. UBS'e göre, piyasalar şu anda yüzde 70'lik bir ihtimalle bir ekonomik gerileme olasılığını fiyatlıyor.
Ancak bu bir ironi anlamına geliyor olabilir ve yatırımcıların bu bakışı onlar için kötü haberlerin yakın olduğunu gösterebilir. UBS Küresel Hisse Senedi Stratejisi Başkanı Keith Parker, yatırımcılarla paylaştığı notta bu ironiyi iki aşamada ve şöyle açıklıyor: “ABD ekonomisinin bir resesyona girmesi halinde, ABD hisse senetleri şu anki seviyesinden en az yüzde 9 oranında daha düşebilir. İkincisi ve belki de daha endişe verici olanı ise, şayet ekonominin resesyona girmeden toparlanması için biraz olsun gücü kaldıysa, bu durum Fed'i, yüksek enflasyonu durdurmak için faiz oranlarını yükseltmeye devam etmeye teşvik etmesi anlamına gelecektir.”
Parker, ciddi bir resesyonun gerçekleşip gerçekleşmeyeceği belirsiz olsa da, yatırımcılar için yine bir parça ironik ancak güvenli bir başka ihtimale dikkat çekiyor: ‘Stagflasyon’. Parker’a göre, piyasa, kabus gibi bir ekonomik senaryo olan yaygın ve kalıcı enflasyonla birlikte neredeyse yüzde 100 zayıf bir ekonomik büyüme olasılığının yüksek olduğunu gösteriyor.
Parker notunda, hisse senetlerinin nereye gittiğine dair görüşünü de iletiyor ve yatırımcıların önümüzdeki ekonomik fırtınayı atlatmak için paralarını nereye koyabileceklerini paylaşıyor.
Hisse senetleri daha da düşebilir
Hisse senedi değerlemelerinin bu yıl gerçekliğe geri döndüğü bir sır değil. Parker, S&P 500'ün 15x olan ileriye dönük fiyat-kazanç oranının tarihsel olarak 33. yüzdelik dilimde olduğunu, hisse senetlerinin ileriye dönük ortalama F/K oranının ise yalnızca 13,5x ile altıncı yüzdelik dilimde olduğunu kaydediyor. Ancak Parker, daha sıkı finansal koşullar kazanç ve ekonomik büyüme tahminlerini olumsuz etkilediğinden, piyasa satışlarının hala devam edebileceğinin de altını çiziyor.
Parker, faiz oranlarının yanı sıra ekonomik faaliyetin şu anda hisse senetlerinin en büyük itici gücü olduğunu yazıyor. Parker’a göre, bu haftanın başında Alphabet ve Microsoft'tan gelen sonuçların, titrek bir ekonominin şirketlerin kârlılıklarına nasıl zarar verdiğini ve ileriye dönük görünümlerini nasıl bulanıklaştırdığını açıkça gösteriyor. Parker, aşağı yönlü kazanç revizyonlarının 3. çeyrek kazanç sezonu boyunca devam etmesi gerektiğini vurguluyor.
Parker, paylaştığı notta, boğalar için hala bir umut ışığı olduğunun da altını çiziyor. Bunu, yatırımcıların ekonomik karşı rüzgarlar karşısında zaten düşüş tarafından olmalarıyla açıklayan Parker, mevcut hisse senedi konumlandırmasının baskı altında olduğunu ve bunun da piyasalardaki herhangi bir iyi haberin bir ralliyi ateşleyebileceği anlamına geldiğini belirtiyor.
İki sektör öne çıkıyor
Parker, savunma hisse senetlerinin pahalı göründüğünü yazarak, durgunluk dönemlerinde uygulanan geleneksel yatırım senaryosunun şu anda çalışmayabileceği konusunda uyarıda bulunuyor. Parker, ‘yiyecek, içecek ve tütün’ ile ‘gıda ve temel perakende’ sektörlerindeki hisse senetlerinin sırasıyla 18,8x ve 16,1x ortalama F/K oranına sahip olduğunu ve Ağustos ortasından bu yana temel değerlerin üzerinde göründüklerini yazıyor. Parker’a göre sabit varlıklar ve ulaşım Hisse senetleri ise pahalı görünüyor.
Savunma stratejisine uygun sektörler de bulunuyor
Ancak Parker'ın görüşüne göre incelemeye değer üç savunma endüstrisi bulunuyor: ‘Dayanıklı tüketim malları ve giyim’, ‘ilaç’ ve ‘perakende’. Parker, daha geniş anlamda, kalıcı ve sağlıklı bir büyüme için sektörlerin tüketici takdiri, sağlık ve teknolojiyi öncelediğinin altını çiziyor.
Parker, ihtiyari tüketim sektörü içinde, ‘dayanıklı tüketim malları ve giyim eşyası’ ile ‘perakendeciler’in sırasıyla 9,5x ve 7,7x'lik düşük ortalama kazanç katlarında alım satım gerçekleştirdiğini ve bunun da bu sektörleri tarihsel olarak 22. ve 10. yüzdelik dilimlere yerleştirdiğini yazıyor. Parker, ilaç şirketlerinin savunma stratejilerinde öne çıktığını ve sağlık sektörünün durgunluğa dirençli olan talepten yararlandığını ve teknoloji şirketlerinin de ekonomik yavaşlamalarla başa çıkmak için diğer sektörlerden daha iyi konumlanma eğiliminde olduklarını yazıyor.
BlackRock: Klasik borsa stratejisi artık mantıklı değil
Klasik borsa mottosu yenilendi: FED’le savaşmayın
Klasik yatırım stratejisi enflasyonu yenecek mi?
Yabancıların favori hisse senetleri
En fazla kazandıran hisselerde F/K oranları
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Güzellik, bakım ve temizlik ürünlerine ilgi krizlerde azalmıyor.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (00:49)