E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Merkez Bankası'nın KKM'de faiz tavanını kaldırmasının ardından bankalarca KKM'ye uygulanan faiz yüzde 40'lara dayanmış durumda. Bankalar faizlerin ardından şimde de prim uygulaması ile müşteri çekmeye çalışıyorlar. Öyle ki bazı bankalar faizlerin yanında yüzde 5'lere varan prim uygulamaya başladılar.
Birol Bozkurt'un Dünya'da yer alan konuyla ilgili haberi şöyle: Bankacılık sektöründe iki seçim arasında hem kredi hem mevduat cephesinde hareketli günler yaşanıyor. Bankacılık sektörü kaynak tarafında rekabeti sonuna kadar yaşarken kredi cephesinde çok dikkatli bir yol çizmeye çalışıyor.
Bir süreden beri gelen regülasyonlar, hem bankacılık sektöründe hem iş dünyasında yoğun pazarlıkların yaşandığı bir sürecin kapılarını açtı. KKM’de müşterinin mevduatına göre faiz de ve primde bankalar kesenin ağzını açarken kredi tarafında da avantajlı ürünlerle müşteri yarışına girdi.
Aralık 2021 yılında hayatımıza giren Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarına yönelik tartışmalar gündemdeki yerini koruyor. 24 Eylül 2021’de başlayan faiz indirimlerinin hemen arkasından döviz kurlarında hızlı bir artış görmüştük. 23 Eylül’de 8.65 TL düzeyinde olan dolar kuru 20 Aralık günü, KKM açıklamasının hemen öncesinde 18.36 TL’ye kadar yükselmişti. 24 Eylül-20 Aralık tarihleri arasında kalan 88 gün içerisinde dolar Türk lirası karşısında %112 değer kazanmıştı.
KKM’nin duyurulmasıyla çok hızlı bir şekilde düşüşe geçen dolar 11 liralara kadar gerilemişti. 20 Aralık’tan sonra hızla değer kaybeden dolar o tarihten itibaren kademeli olarak yükselişe geçti. Bugünlerde 19,80 TL’leri geçen Dolar kurundaki yükselişi önlemek isteyen Merkez Bankası, KKM’yi özendirmek için bu süreçte bir dizi uygulamayı hayata geçirdi.
İlk başlarda KKM faizini politika faizinin 3 puan üzeri ile sınırlayan Merkez Bankası, mart ayının sonun bu sınırı da tamamen kaldırdığını duyurmuştu. Dövizden dönüşümlü olan KKM’lerde tavan 26 Ocak’ta kaldırılmıştı. Böylece hızla yüskelişe geçen KKM faizleri şimdilerde yüzde 40’lara yaklaşmış durumda. TL mevduat faizleri ise hali hazırda yüzde 40'ları aştı.
KKM' de primler yüzde 5’e ulaştı
Müşterilerini KKM’ye yönlendirmek isteyen bankalar müşterilerine verdikleri primleri artırmaya başladı. Döviz hesaplarına uygulanan faizlerin artmaya başladığını daha önce yazmıştık.
Ancak liralaşma stratejisi kapsamında KKM hesaplarının özendirilmesi çabasında bugün gelinen noktayı DÜNYA’ya anlatan iş dünyası kaynaklarından elde ettiğimiz bilgilere göre altın ve döviz dönüşümlü KKM hesaplarında primler yüzde 5’lere ulaşmış durumda. Örneklendirmek gerekirse 1,5 milyon TL değerindeki altın hesabının KKM’ye dönüştürülmesi karşılığında banka müşterinin hesabına 75 bin TL nakit prim yatırıyor.
Bunun dışında yüzde 40’lara yakın faiz oranları da müşterilere sunuluyor. KKM’nin devreye alındığı hafta yani 24 Aralık 2021 haftasında 238,9 milyar dolar olan Döviz Tevdiat Hesaplarının (DTH) büyüklüğü 12 Mayıs 2023 haftasında 185,6 milyar dolara geriledi.
Faiz indirimleri öncesindeki son iki yıllık süreçte yabancı mevduatların toplam mevduatlar içindeki payı %50-55 aralığında seyrediyordu. Faiz indirimleri ile birlikte insanların hızla dövize yönelmesi, bu payı %65’e kadar yükseltti. KKM’nin uygulanmaya başlaması ile birlikte bu pay hızla azaldı ve 2023 Mart ayı itibariyle bu pay %42’ye geriledi.
Mevduat faizleri yüzde 40'ı aştı
Mevduat faizleri ile politika faizi arasındaki makas ise açılmaya devam ediyor. Merkez Bankası verilerine göre TL mevduat faizlerinde uygulanan azami faiz oranları en son açıklanan mart ayı verilerine göre yüzde 40'ı buldu. Yılın ilk ayında yüzde 30 faiz getirisi sunan 1 yıl ve daha uzun vadeli TL mevduatta uygulanan azami faiz martta yüzde 40'a çıktı.
Konuştuğumuz bankacılık kaynakları bu oranların yüzde 40’ları aştığını hatta bazı bankalarda oranların yüzde 50’lere yaklaştığını söylüyor. 3 aya kadar vadeli TL mevduatlarda azami faiz oranı yüzde 39,5'e yükselirken, 1 aya kadar vadeli mevduatlarda faiz ise yüzde 38 seviyesinde. 3 aya kadar vadeli TL mevduatta ortalama faiz oranı ise 12 Mayıs haftasında yüzde 30,47'e kadar çıktı.
5 Mayıs haftasında faiz yüzde 29,05 olarak gerçekleşmişti. 12 Mayıs haftası verilerine göre ihtiyaç kredisinde uygulanan faiz oranı son iki ayda hızla yükselerek yüzde 34'ü aştı. Tüketici kredisinde faiz ise yüzde 30 sınırında bulunuyor. Politika faizi ise yüzde 8,5 seviyesinde.
Kredi faizleri dalgalanıyor
Geçen hafta yaşanan gelişmelerden sonra nakit avans ve KMH’da sınırlar kaldırılsa da vatandaşın ihtiyaç kredi talebi yüksek seyrediyor. Konut ve taşıtta frene basan bankalar ihtiyaç kredisinde ise regülasyon nedeniyle kredi faizlerini çok sık değiştirebiliyor.
Bazı bankalarda gün içinde şubeden alınan ihtiyaç kredisi faizi kişinin gelirine ve notuna göre değişmekle birlikte 1 puıandan fazla oynama gösterebiliyor. Bankacılar buna neden olarak gelen talebi karşılarken tahvil alımı zorunluluğu nedeniyle talebi kesmek için faizin yukarı çekildiğini talep normalleştiğinde ise piyasa şartlarına geri dönüldüğünü anlattı.
Bakan Nebati: KKM'nin bütçeye maliyeti azalmaya devam ediyor
KKM hesabında biriken tutar arttı
KKM ve katılma hesaplarında biriken tutar attı
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
TÜRK LİRASI benim param, İFLÂS'a yürüyen USA'nın KILsasına dönüp bakmam, her şartta TL'ye sarılırım, ÜLKEME OPERASYON ÇEKEN KAHPELERİ LANETLERİM.
Enflaston yuksek diyene fetocu, issizlik yuksek diyene etocu, faiz yuksek, dolar yuksek diye beka sorunu, sogan yuksek diyene otaci...diye diye geminizi yurutuyorsunuz ta
mucize fetocu bu ulkeden kac milyar dolar kacırdınjınız fetocu natocu pkkli olarak sn bilirsin iskembeden sallama uzmani olarak..dolar icin bi taerafinizi isverenlerinizle yirttiginizi herkes biliyo..golmulmeniz halinde sasirmayin kanalizasyonla mucadle kapsaminda...
Türk lirası senin paransa, peşinde koştuğun niye 100e yakın makam arabasını Euro ile Almanya'dan alıyor?
TBMM bir araştırma komisyonu kursun.... ülkemize operasyon çeken faiz lobisi ve bankalarımızda döviz alıp satıp adıma tanları listeyeliyip TRT ekranlarında tutuklayıp konuştursun :D neden ? çünkü ülkemizde başkanlık sistemi yok. :D eli kolo bağlı eisin ve yetkileri yetmiyor : )) Biraz düşün ha gayret... o batan ABd parası 20 kat değerli TL karşısında matbaada az basarsan TL zaten değerlenecektir :D faiz artışı yaparsan zaten değerlenecektir :D fiazler indi eee 10 bin tl para çekiyorsun 6 bin tl faiz koyuyorlar, bankalar neden böyle yapıyor ? : ) hayali düşman yaratmakta harikayız milletçe ABD istediği arsayı, bankayı, tarlayı, evleri, villaları ve adaları TAPU ile alıp, TC vatandaşı yapıyor ortadoğudaki adamlarını ülkemize sokup :D sizlerin fikirsizliğini yaşıyor gençler malesef...
faiz lobisi ele geçirdi yönetimi
bankadan para çek 100,000 tl 12 ay ödemeli faisizi 40,000 tl geri ödemen 140,000 ... itiraz edenler var haklılar, şuan 160,000 tl geri ödemeli 12 ay... eee faizler sıfırlanıyor ne diye bu artış ? ....Ekonomi gidişatı bu... TL 20 kat erimiş... yabancı para ile milletimizin neyi varneyi yok alacak... bir banka haicler ile arsa, tarla tapa vb el koyup değiştirse, bir zenin bu bankayı alsa... ne olur ? adam ev, arsa, tarla,arz, vb... bir arap zengibi toprakları alır... sen vatan millet sakarya islam diye boş boş bağırırken elin yahudisi, arabı, amerikan, sovyet vb senin neyin avr neyin yok parası ili 20 kat ucuz ülkeni satın alır, üzerine vatandaşlık alıp kendini kamufle eder... peki 10,,20,30 yıl sonra bu durum nasıl şekillenir ? TBMM ye bir hisbullahçı girebiliyorsa, yahudisi, afganı, suriyelisi neden girmesin ? ülke için milli güvenlik açığı... arsa, topra alım... vatandaşıklık verilmesi... vb bunlar kanun ile engellenip çözüm üretilmeli...
dunyadaki tum paralari al..bizdeki satilmislar ve ydisi op unun etkisini anca anlarsin..dunyada kamu borcu nn gdp e orani artmadan parasi dusen bi baska ulke daha yok..cunku tr de geziden bu yana kur maniplasyonundan baska bi sey yok...rolexli sebekler de bu op u halka yedirmek icin yrtiniyor senin gibi sobakala da pazaliyor
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (01:45)