E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Bu sabah yurtiçinde yeni bir kararla güne başladık. Resmi gazetede yayımlanan karara göre kur korumalı mevduat hesapları için zorunlu karşılık oranları mevcut olan %15’ten %25’e yükseltildi. Bu karar KKM’nin en tercih edildiği 3 ve 6 aylık olanları kapsarken, 1 yıla kadar vadeli ve ya 1 yıl ve daha uzun vadeli olanlar için %15 olan zorunlu karşılık oranı ise %5’e düşürüldü. Hatırlayacağımız üzere, Ağustos ayının sonlarına doğru, sadeleşme süreci kapsamında TCMB tarafından vadesi gelen kur korumalı mevduat hesaplarını standart TL mevduata dönüştürme hedefi getirilmişti. Yeterli kriterleri sağlayamayan bankalar için ise ek menkul kıymet tesisi zorunlu hala gelmişti. Hedefe uyan-uymayan bankalar neticesinde mevduat faizlerinde yukarıyı zorlarken, son 2 haftalık süreçte KKM’de sadece 60 milyar TL’lik bir çözülme görüldü. Hala 3,35 trilyon TL’lik bir büyülüğe sahip olan KKM’de istenilen çözülme bebek adımları ile gelince, realiteden çıkış süreci hızlandırıldı.
ABD’de ise dün karışık bir enflasyon verisini karşıladık. Aylıkta beklentiye paralel olarak %0,6’lık bir artış gösteren TÜFE, yıllık bazda ise %3,6 beklentilerinin hafif üzerinde %3,7 olarak gerçekleşti. Asıl dikkatlerin çekildiği manşet enflasyon ise %4.3 açıklanarak %4,7’lik piyasa beklentisinin gerisinde kaldı.
Kırılımlara bakıldığında enerji fiyatlarındaki artış beklendiği gibi manşet enflasyon üzerinde artırıcı etkide bulundu. Yıllık bazdaki artış tedirginlik yaratsa da piyasalarda negatif bir etki yaratmadı. Enerji ve gıda fiyatlarını içermeyen çekirdek enflasyondaki geri çekilme ise konut ve kiralarda yaşanan geri çekilme sayesinde yakalanmış oldu. Fakat enflasyon tarafında Fed’in hala aşması gereken güçlü bir işgücü ve hizmet sektöründeki ücret katılığı sorunu olduğunu es geçilmemeli. Açıklanan veri sonrası Eylül ayında yapılacak olan FOMC toplantısında faizin sabit bırakılması ihtimali %97 olarak fiyatlanırken, geriye kalan 2 toplantıda için beklentilerde bir değişiklik yaşanmadı.
Asya’da, gelen ABD enflasyonu sonrasında FED’in faiz artırımı ihtimalinin düşük olduğunu düşünmeleri ve seansın ilerleyen saatlerinde Avrupa Merkez Bankası toplantısına odaklanmaları ile borsalarda yukarı yönlü denemeler görüldü. Diğer taraftan Moody’s Çin emlak sektörü için görünümünü “durağan”‘dan “negatif”e indirmesi, piyasalarda baskı yaratan unsur oldu.
MSCI’nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerini kapsayan en geniş endeksi bu sabah açılışla birlikte %0,4 yükseldi. Tokyo Nikkei %0,8 artışla bir haftanın en yüksek seviyesine ulaştı.
Brent petrol, 2023’ün geri kalanında daha sıkı ham petrol arzı beklentileri ve talebin gelecek yıla kadar güçlü kalmasının beklenmesiyle bugün yükselişine devam etti. Brent ham vadeli işlemleri %0,4 artışla varil başına 92,24 dolara yükseldi. (WTI) ise %0,4 artışla 88,87 dolara yükseldi.
Yurt içinde özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcu rakamları ve TCMB haftalık istatistikleri takip edilecek. Yurt dışında Avrupa Merkez Bankası(ECB) faiz kararı, ABD üretici fiyatları ve perakende satış rakamları öne çıkıyor.
Merkez Bankası, KKM'de zorunlu karşılıkları yükseltti
KKM ve katılma hesaplarında biriken tutar geriledi
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (22:54)