E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
TCMB tarafından haftalık olarak yayınlanan verilere göre Kur korumalı mevduat hesapları 3.500 milyon dolar azalarak 114.152 milyon dolar (3.156 milyar TL) olarak gerçekleşti. KKM’den çıkış, yapılan düzenlemelerle eritilmeye çalışırken, bu hafta 72,9 milyar TL gerileme kaydedildi. Böylelikle iki haftada yaklaşık 150 milyar TL’lik rekor düşüş görüldü. Fakat çözülme oldukça yavaş ilerliyor ve TL varlıklara geçiş hızı istenilen düzeyde değil. KMM hesabı bulunan şirketlerin kur farkına vergi ödemiyor olması, kurumsal taraftaki çözülmeyi yavaşlatıyorken, diğer taraftan bankaların TL mevduata ödedikleri faizler yüksek olmasına rağmen henüz bireysel yatırımcıyı cezbedememiş gibi görünüyor. Yurtdışı yerleşiklerin menkul kıymet portföyünü bakıldığında satış tarafında olduğu görüldü. Yabancı yatırımcılar geçtiğimiz hafta hisse senetlerinde 12,6 milyon Dolar net satım gerçekleştirirken 1,1 milyon dolar ise DİBS net satımında bulundular. Varlık fiyatlarını üzerinde ise verilerden bağımsız olarak jeopolitik riskler etkile olmaya devam ediyor.
Fed Başkanı Jerome Powell, merkez bankasının bir sonraki politika toplantısında faiz oranlarını sabit tutabileceğinin sinyalini verdi. Ancak aynı zamanda enflasyonun hala çok yüksek olduğu ve ekonominin soğumaya başlamaması halinde daha fazla faiz artışını beraberinde getirebileceğini de yineledi. Sürekli trendin üzerinde büyümenin veya istihdam piyasasındaki sıkılığın artık azalmadığına dair ek kanıtlar, enflasyondaki ilerlemeyi riske atabilir ve para politikasının daha da sıkılaştırılmasını gerektirebilir. En önemlisi ise Powell, Fed’in sıkılaştırmayı azaltmak yerine, daha fazla piyasayı dengede tutmak istiyor gibi görünmesi. Çünkü %2 enflasyona dönüş isteği, trendin altında büyümeyi de beraberinde gerektirecek. Faiz artırımının çok yüksek olması büyük bir resesyon riskini doğuruyor. Faiz oranlarının yeterince yüksek olmaması ise başka bir enflasyonist dalganın patlama riskini taşıyor. Powell’ın tonunda hissedilen bir yumuşama, elbette Fed yetkililerinin de söylemekten geri durmadığı “tahvil getirilerindeki yükseliş. Bu durum, Fed’e bir sonraki para politikası hamlesini düşünmek için zaman sağlıyor ve sıkılaşma etkisi yaratıyor. Orta Doğudaki gerginliğin devam etmesiyle tahvil piyasasındaki satışlar derinleşirken, 10 yıllık tahvil getirileri %5’e yaklaştı. Borsalar ise bu durum üzerine geri çekildi.
Asya’da Orta Doğu’daki çatışmaların yayılma korkusunun yoğunlaşması ve uzun vadeli ABD tahvil getirilerindeki aralıksız yükselişin değerlemeleri baskılaması ile Asya borsaları bugün açılışıyla 11 ayın en düşük seviyesini gördü. Çin ise ekonominin istikrar işaretleri göstermesi nedeniyle gösterge borç verme faiz oranlarını sabit tutma kararı aldı. Bir yıllık kredi faiz oranı (LPR) yüzde 3,45’te, 5 yıllık LPR yüzde 4,20’de sabit tutuldu. MSCI’nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerini kapsayan en geniş endeksi geçen yılın Kasım ayından bu yana %0,8 kayıpla en düşük seviyesi geriledi ve haftalık kaybı %3 gibi ciddi bir seviyeye yükseldi. Tokyo Nikkei ise %1 kayıp yaşadı. Çin’in blue chip’leri %0,4 düşerken, Hong Kong’un Hang Seng endeksi %1 düştü.
Petrol fiyatları bugün de yükselişini sürdürdü ve İsrail-Gazze çatışmasının Orta Doğu’ya yayılabileceği ve dünyanın en büyük petrol üreten ülkelerinden birinin petrol arzını kesintiye uğratabileceği yönünde artan korkular üzerine ikinci hafta da artış yolunda ilerliyor. Aynı zamanda Venezuella’nın yaptırımlarının 6 aylık sürece boyunca gevşetilecek olmasını petrol fiyatlarının ve arzına pek bir etkisinin olmadığı tartışılıyor. Brent ham vadeli işlemleri %1 artışla varil başına 93,32 dolara yükseldi. ABD Batı Teksas ham petrolü 1,41 dolar veya %1,6 artışla varil başına 90,78 dolara yükseldi.
Haftanın son günü yurt içinde tarımsal girdi fiyatları, yurt dışı üretici fiyatları ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası “Piyasa Katılımcıları Anketi” sonuçları izlenecek. Yurt dışında Almanya’nın üretici enflasyonu ve İngiltere perakende satışlar verileri öne çıkıyor.
Yatırımcı ilgisinin arttığı hisseler (20/10/2023)
Günün önemli şirket haberleri 20/10/2023
Goldman Sachs: Petrol yükselişi Hazine tahvilini etkileyecek
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (21:38)