E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıKKM düzenlemesinin bankalar ve borsa üzerinde etkisi ne olur?---

KKM düzenlemesinin bankalar ve borsa üzerinde etkisi ne olur?

KKM düzenlemesinin bankalar ve borsa üzerinde etkisi ne olur?
29 Ağustos 2023 - 08:12 borsaningundemi.com

A1 Capital Yatırım'ın '6 Soru 6 Cevap' başlıklı günlük bülteninde KKM ile ilgili son düzenlemeler hakkında soruları cevapladı. İşte sorular ve cevaplar...

6  Soru 6 Cevap

KKM ile ilgili son düzenlemeyi nasıl değerlendiriyoruz ?

TCMB KKM düzenlemesi bankaları etkileyecek ve Mevduat faizleri yükselecektir. Beklenen enflasyona göre verilecek mevduat faizi TL mevduattan KKM’ye geçenleri yeniden TL mevduata döndürebilir.  Hedeflenen TL dönüşümlü KKM olduğundan bankalar bu mevduata daha yüksek faiz vereceklerdir. Yeni politika faizine bağlı olarak kredi faizlerinde üst sınır yüzde 56’ya çıktığına göre %45-50 bandında bir mevduata faizi görmeyi bekleyebiliriz.

Yüksek enflasyon-cari açık ortamında kurdaki yukarı seyir de sürerken sadece TL mevduat faizinde yükselişe gitmek, KKM sahiplerini ikna edebilmek için yeterli olur mu?

Buradaki en önemli parametre de zaten Kurun durumu . Kur yükselirken KKM yatırımcısı parasını ya KKM’de devam ettirir ya da DTH’a geçer. Bu seferde bankalar çok daha yüksek mevduat faizi vermek zorunda kalır ki bu da işleyişi bozacaktır. Bankaların beklenen enflasyon düzeyinde faiz vermesi, OVP hedeflemesi birlikte anlatıldığında yatırımcının kurun stabil kalması ama enflasyonun yükseldiği bir süreçte enflasyon oranında faiz aldığı takdirde hedefleme gerçekleşebilir.

Yeni uygulamanın bankalar ve genelde Borsa İstanbul üzerindeki etkisi ne olur?

KKM müşteri yapısı zaten mevduat tabanlı yani sabit getirili peşinde olan kesim. Sabit getirimin yanında kur artışından da yararlanmak isteyenler. Bunların borsa gibi volatil risk derecesi yüksek enstümanları ilgisinin yok denecek kadar az olduğunu görmekteyiz. Gelenler de doğal olarak ilk önce halka arzlara, ardından likiditasyonu yüksek, yüksek enflasyondan yararlanacak, fiyatlama da olası gelişmeleri yansıtabilecek olan hisse ve sektörlere yönelecektir.  Dolayısıyla borsa yatırımcısı tabanını bozmayacak ama borsaya alternatif olacaktır.

Bu süreçte yatırımcılara nasıl bir yatırım stratejisiyle hareket etmelerini öneriyorsunuz?

Enflasyonist ortamda en doğru strateji varlık satın almaktır. Ülkemizde de bireyler önceliği  gayrimenkul yatırımlarına vermektedir. İthal ürünlerin kurdaki artıştan yararlanmaları ile birlikte son dönemde otomotiv sektörü de gayrimenkul sektörüne rakip olmuştur. Dolayısıyla biz önceliği Hisse senetlerine vermekteyiz.

Ardından yükseliş beklentisinden olduğumuz Mevduat diğer bir tercih ettiğimiz enstüraman.

Cds tarafındaki gerileme eurobondlar üzerinde olumlu etki yapacağından üçüncü tercihimizde eurobond olmaktadır.

Borsada önümüzdeki süreçte yaşanabilecek olası bir yükseliş hareketinde potansiyel bankalarda mı yoksa finans dışı (sanayi) şirketlerde mi daha yüksek?

Sanayii sektöründe olmasını beklemekteyiz ama diğer taraftan bankaların yeniden net faiz marjlarının pozitif tarafa geçmesi yabancı yatırımcının BIST30 hisselerine olan ilgisini bildiğimizden Bankacılık sektörünü 2024 fırsatı açısından değerlendireceğini düşünmekteyiz.

Model portföyünüzde hangi hisselere hangi temalarla yer veriyorsunuz?

Hem KKM’den çıkış stratetijisi hem de 2024 ortasına kadar yüksek enflasyonla devam edeceğimizin açıklanmasıyla birlikte; XGIDA, XSGRT, XUTEK ve XBLSM sektörlerinin yanında perakende sektörünün iştirakleri nedeniyle NAD artışı yaşayacak olan Holdinglerin, ve bütün dünya da büyüme beklentilerinin kesintisiz artış gösterdiği Havacılık sektörü firmalarından oluşacak portföyün enflasyona karşı yatırımcıları korumasını beklemekteyiz.

Bizim model portföyümüzde bu doğrultuda ; AKCNS, AKGRT, CCOLA, DOAS, TOASO, FROTO, KCHOL, MAVI, TCELL, THYAO ve TUPRS’dan oluşmaktadır.  PGSUS, SOKM, MGROS, BIMAS, YKBNK, AKBNK ANSGR da takibimizde olan hisselerdir.

Fiyat hareketi güçlü hisseler

 

BIST'ten yeni düzenleme

 

En fazla para çıkışı olan hisseler 28/08/2023

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)