E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Merkez Bankası'nın uyguladığı tek haneli faiz politikası, enflasyonun çok yüksek olduğu şu günlerde piyasalarda tasarruflarını değerlendirmek ve faiz geliri elde etmek isteyenler için çok büyük kayıp anlamına geliyor. Enflasyonun altında uygulanan faiz nedeniyle oluşan negatif reel faiz, tasarruf sahiplerinin enflasyon altında ezilmesine neden oluyor. Hal böyle olunca yatırımcılar için en iyi alternatif yatırım seçenekleri olarak Kur Korumalı Mevduat (KKM) ve hisse senedi ön plana çıkıyor. Ancak KKM'nin getirilerinin de enflasyonun altında kalması bizi tek bir seçeneğe yönlendiriyor. Ufuk Korcan Dünya'daki analizinde yatırım araçlarının performanslarını değerlendirdi. İşte Korcan'ın o yazısı:
Piyasalar yine hareketli bir haftayı geride bıraktı. Merkez Bankası, 150 baz puanlık indirime giderek politika faizini yüzde 10.50’ye çekerken Borsa İstanbul yükselişine devam etti. Geldiğimiz seviyeler itibarıyla bu hafta bu köşenin klişesine uygun olarak ‘Paranın Rotası’ ne şekilde olacak ile ilgili beklentilere yer vereceğiz. İçinde bulunduğumuz ortamda tasarruf sahiplerinin birinci önceliği birikimlerini enflasyon karşısında korumak yönünde. Peki tasarruf sahipleri enflasyon canavarıyla nasıl savaşacaklar?
Risk iştahına göre 'yatırım reçetesi'
Öncelikle birikimi olanların basitçe iki sınıfta olduklarını varsayalım. İlki riski sevmeyen ve anaparasını koruma içgüdüsü yüksek olanlar, diğer grup ise risk alabilenler. Neden böyle bir ayrım yaptık? Çünkü herkesin risk alma seviyesi birbirinden farklı olduğu için ‘reçeteleri’ de farklı olacak. Riski sevmeyenler için tek yol Kur Korumalı Mevduat (KKM) olarak gözüküyor. Hem vadeli mevduat hem de bono/ tahvil piyasasında oluşan faizler, enflasyon rakamlarının çok altında. Dolayısıyla burada tutulacak paranın değeri her geçen gün artan fiyatlar karşısında ezilecek ve tasarruf sahibinin alım gücü düşecek.
KKM'nin yüzde 40 getirisi de enflasyona yenildi
Bu noktada KKM’deki faizlerin de çok farklı olmadığını söyleyebilirsiniz. Ancak KKM ürünü çıktığı günden bu yana hep yatırımcısına paranın bağlandığı faiz oranından daha yüksek getiri sundu. Çünkü dolar kurunda üçer aylar itibarıyla yaşanan artış faizlerin üzerinde gerçekleşti ve kur artışı ile faiz arasındaki fark hesaplara aktarıldı. Yılbaşından bu yana parasını KKM’de tutanlar yüzde 40 civarı bir getiri elde ettiler. Son açıklanan eylül ayı rakamlarına göre, hissedilen enflasyon daha yüksek olsa da 9 aylık enflasyon yüzde 52 olarak gerçekleşti. Kısaca parasını KKM’de tutanların getirisi enflasyonun altında kalsa da vadeli mevduat getirisiyle kıyaslanamayacak düzeyde. Ayrıca KKM, kurlarda yaşanacak ani sıçrama ihtimaline karşı yatırımcısını koruma altına alıyor.
Hisse senedi yatırımcılarında rekor artış
Risk alabilen tasarruf sahiplerine gelince… Aslında onlar için de hisse senedi dışında fazla bir seçenek yok. Durum böyle olunca parasını borsaya yönlendirenlerin sayısı artıyor. Merkezi Kayıt Kuruluşu’nun (MKK) verilerine göre hisse senedi yatırımcısının sayısı 18 Ekim itibarıyla yıllık bazda yüzde 17 artarak 2 milyon 752 bin ile rekor seviyeye ulaştı. Yatırımcı sayısı bir önceki aya göre de 118 bin 522 kişiye karşılık gelen yüzde 5 yükseldi. Yüksek enflasyon ve düşük faiz ortamının sürdüğü bir durumda Hisse senedine ilginin sürmesi kaçılmaz gözüküyor.
Dolarda kritik seviye: 18.25 TL
Dolar/TL paritesi haftalık grafikte hala 3 Ocak 2022 haftasında 13.81 TL seviyesinden başlattığı yükseliş trendi üzerinde. Bununla birlikte yatay destek noktası haline gelen 18.25 TL seviyesinin üzerinde kalınması da teknik açıdan olumsuz. Bu iki gösterge olası yükseliş riskinin teknik anlamda devam ettiğini gösteriyor. Bu sebeple paritede bir rahatlamadan bahsedebilmemiz için bu noktaların altında kapanışlar görülmesi şart. Şu an için 18.25 TL yatay desteğin dışında trendin destek noktası 17.26 TL seviyesine denk geliyor. Teknik anlamda 18.25 TL seviyesinin altına inilmedikçe olumsuz senaryoda yukarı yönlü hareketlerin oluşma riski artabilir.
Hisse senedi alımında dikkat edilecek hususlar
Riski alabilenler için hisse senedi alternatifsiz gibi duruyor. Ama hangi hisselere yatırım yapılacak? Hisse seçimi de parasını borsada değerlendirme kararını vermek kadar önemli. Öncelikle şunu belirtmekte yarar var. Sosyal medyada paylaşılan ya da kulaktan kulağa iletilen ‘tüyolara’ göre hareket etmek sizi uzun yıllar bekletebilecek zararlara neden olabileceğini unutmayın. Yatırım yapacağınız şirketin mali durumunu, büyüme hikayesini, yurtiçi ve küresel anlamda trendlerin lehine olup olmadığını araştırmanız yararınıza olacaktır. BALIKÇININ ÇAPARİ ÖRNEĞİ Geçmişten bu yana hep ‘yumurtaları aynı sepete koymayın’ mottosunun bir benzeri aslında balıkçılar için de kullanılabilir. Boğazda balık tutanlara baktığınızda 10-15 iğneli çapari kullandıklarını görürsünüz. Tek iğne ile balık yakalama ihtimali çok düşüktür. Aslında hisse senedi için de benzer bir durum var. Sepetinizde büyümesini sürdüren, temettü verimi yüksek, kârlı şirket hisseleri olursa kaybetme ihtimaliniz o kadar azalır. 2023 yılında yapılacak seçimler öncesinde de payları azalan yabancı yatırımcıların bir kısmının eskisi kadar olmasa da Türk hisselerine bir miktar para sokabileceği beklentisi yine borsayı desteleyecek bir güç olabilir.
Borsa İstanbul’da beklenti yukarı yönlü
Üçüncü çeyrek bilançolarının gelmeye başladığı Borsa İstanbul’da yukarı yönlü hareketin devam etmesi bekleniyor. BİST 100 Endeksi haftalık grafikte ufak bir sarkmanın ardından tekrar 18 Temmuz 2022 haftasında başlattığı yükseliş trend çizgisinin üzerine çıktı. Bu hafta için bu trendin destek noktası 3 bin 703 puan seviyesine denk geliyor. Endeks bu destek noktasının altına gelmedikçe yukarı yönlü seyrini devam ettirebilir. Altına gelinmesi ve daha da önemlisi bu trendin destek noktasının altında kapanış yapılması durumunda ise 3 bin 50 – 3 bin 200 puan bandı önemli bir destek bölgesi konumunda. Bu bandın altında ise 2 bin 918 puan seviyesi yine önemli bir destek noktası.
KKM ve katılma hesaplarında biriken tutar arttı
KKM ve katılma hesaplarında biriken tutar arttı
Faiz oranları hisse senedinde oynaklığı artırıyor
Hisse senedi yatırımcısı rekor sayıya ulaştı
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Borsanın alternatifi yok.. bakın hala özel banka FK ları bedava düzeyinde olduklarını gösteriyor. + hükümet doları tutma vb nedenlerden borsa üzerinde pozitif işlemleri destekliyorken...
Bu reklamlar basladiysa kacmak lazim borsadanda
Hala sabirla tav'in yukselmesini bekliyoruz. Enflasyon karşısında paramiz pul oldu. Uc yil once tav'a yatırdığim para ile iki tane daire aliyordum. Simdi tav'dan kazandığım parayla bir daire zor aliyorum. En cok yanildigim hisse tav oldu. Yatirimci tavsiyesi degildir.
TÜRK'ün hisseleri insanlığa büyük fırsatlar sunuyor. EMLAK fiyatı şişirildi, döviz uçuruldu ve SABİTLENDİ, FAİZ tepetaklak oldu, geriye kala kala "BİST'İN ÇİL ÇİL HİSSELERİ" kaldı. Ucuz olanı bulmak ve PARACIKLARA konmak da sizin araştırmanıza ve NASİBİNİZE bağlı.
Düşük faiz. Yüksek enflasyon ve bankalarda düşük mevduat faizlerine bakilinca vatandaş ya kendi şirketini kendisi kuracak ve işletecek eger bunu yapamazsa bu sefer tek seçenek borsada güzel bir hisse seçmek kaliyor bana göre. Borsa şişti diyenler var ama öyle düşünmüyorum. Çünkü yeni bilançolar ile hisseler yeniden ucuz kalmış olacaklar. Şirketler enflasyon üzerinde zam yapiyor ürünlerine ve dolayısıyla kâr rakamları yüksek gelecektir. Benim görüşüm
Adamın biri 100 katlı gökdelenin tepesinden hızlıca inmeye karar vermiş ve Asansör yerine, aşağı atlamayı seçmiş. Atlamış da...90 kat geride kalmış ve adam hala hayatta... Hatta 10. kattan geçerken içeridekiler seslenmiş; "nasıl gidiyor" diye. Cevap vermiş; "şu ana kadar sorun yok"..Öykü burada bitiyor ama biz devamını biliyoruz. Seçime kadar faizi damdan atarcasına indirip, kur'a fren için finansal icatlar üretir ve sürekli para basarak enflasyon balonunu şişirirsen, o balon acaba seçime kadar dayanır mı? Dayanırsa ne ala, bu seçim ekonomisi enkazını, seçimi kazanan düşünsün. Peki ya balon patlarsa?
tüm hisse senetleri şişti sıra KKM deki paramayı gözlerini diktiler bu paraları alarak hisseleri bunlaramı patlatmak istiyorsunuz.bundan sonra hisse senedi alanların çok çok dikkatli olması lazım.
Tüketici güven endeksi şu kadar arttı bilmem ne endeksi bu kadar arttı,şimdi sallamayı bırakıp gerçekleri konuşalım geçen sene değil 7-8 ay önce 450-500 bin bandındaki araç 800 bin ala bir milyon arası yüzde yüzden fazla ev desen aynı kira desen zaten roketledi gitti 5 liralık paket kahve 20-25 lira oldu,ne var efendim enflasyon var ondan tamam enflasyon var peki maaşlar ne kadar arttı?? Öyle 3-5 özel sektörün verdiği zam değil gerçek ortalama zamlar ne kadar oldu? Şimdi endeksden söz edelim mesela maaş artış endeksi versenize bunun haberini veremezler işlerinde gelmez ancak işlerine geleni söylerler neymiş baz erkisi ile düşecekmiş düşünce söz konusu fiyatlar geri gelecekmi? Tabi ki gelmeyecek kim alacak bu durumda arabaları evleri ? Hangi finans imkanı var? Geldi arçelik bilançosu gördünüzmü baz etkisini bilançoda daha bunlar iyi günler beteride gelecek arabacılarda hepsini göreceğiz nasipse aylık 10 bin maaşla neine güveniyorsa tüketici öyle tüketiciyi harbiden tüketmek lazım.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (14:10)