E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıKıyamet tellallarının favori yatırımı altın ve gümüş---

Kıyamet tellallarının favori yatırımı altın ve gümüş

Kıyamet tellallarının favori yatırımı altın ve gümüş
15 Mart 2024 - 14:05 borsaningundemi.com

Dünyanın bir felakete sürüklendiğine inanan yatırımcılar altın ve gümüş yatırımlarına ağırlık veriyor. Uzmanlara göre bunun sebebi altının güçlü bir sigorta yatırımı olması

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel ekonominin gidişatına ilişkin kıyamet senaryoları çizenlerin favori yatırımları arasında altın ve gümüş yer alıyor. Hatta CNBC’nin konuyla ilgili haberinde kıyamete hazırlananların dolaplarına konserve ton balıkları ve el fenerleri yanı sıra altın külçelerini de koyduğu ifadeleriyle söz konusu tablo esprili bir şekilde ele alınıyor.

Uzmanlar altının değerindeki artışın sadece ekonomik koşulların güvenli liman varlığı için uygun olduğu anlamına gelmediğini belirtiyor. Zira insanların altına ve gümüşe olan ilgisi, toplumumuz ve geleceği hakkındaki derin endişeleri de yansıtıyor.

Haberde filozof ve ekolojist Timothy Morton, “İnsanlar çökmekte olan bir dünyada kalıcılık arıyorlar” ifadelerine yer veriyor.

Amerikan perakende devi Costco geçen yıl yaklaşık 1.900 dolara 1 onsluk altın külçeleri satmaya başladı ve bu külçeler saatler içinde tükendi. Perakende şirketi, ilk mali çeyreğinde 100 milyon dolardan fazla altın sattı ve şimdi satış portföyüne gümüş sikkeler de ekledi. Uzmanlar, bu ürünlerin hedef kitlesinin kıyamet günü hazırlık kiti satın almayı düşünenlerle aynı insanlardan oluştuğunu veya en azından bir kısmının bu insanlar olduğunu söylüyor.

Nevada Üniversitesi'nde doçentlik yapan, "Amerikan Edebiyatı ve Kültüründe Kıyamet" editörü John Hay, "Pek çok insan, Amerikan rüyasının devam edeceğinden ziyade büyük bir felaketin yaklaştığından daha emin" diyor.

Hay açıklamasında, “Somut mallar ve ürünler vaatlere ve güvencelere göre daha güvende hissettirebilir” ifadelerine yer verdi.

Yale Üniversitesi'nde kıyamet edebiyatı ve sinema dersleri veren kıdemli bir öğretim görevlisi olan James Berger’a göre gerçekten de, en büyük kıyamet korkularından biri, küresel ekonominin çökeceği ve devlet tahvillerinden gayrimenkullere kadar tüm geleneksel varlıkları değersiz hale getireceği ihtimali.

Oıpkı 2008 Küresel Finans Krizi’nde olduğu gibi, insanların bankalara ve paraya olan inancı kaybolduğunda altın değer kazanma eğilimi gösteriyor. Mart ayı ortasında, nisan ayı altın sözleşmesi, 1974'te altın sözleşmelerinin ilk kez oluşturulmasından bu yana en yüksek seviye ulaştı ve ons başına 2.188,60 dolara yerleşti.

Mali danışmanların ve yatırım uzmanlarının bile altın hakkındaki açıklamaları kulağa korkunç gelebiliyor.

"Yatırımın Dört Temel Taşı" kitabının yazarı William Bernstein, altını çoğunlukla ciddi bir yatırım olarak reddediyor ve güvenli liman varlığının geçen yüzyılda yılda ortalama sadece %1 arttığına dikkat çekiyor. Ancak Bernstein dahi yakın zamanda verdiği bir röportajda küçük miktarlarda altın yatırımlarının ‘ekonomide bir felakete’ karşı bir sigorta görevi göreceğini söyledi.

Altın, nostalji ve dünyanın sonu

Berger, insanların kıyamet fantezilerinin merkezinde nostalji olduğunu söyledi. Yale Üniversitesi akademisyenine göre kıyamete hazırlanan pek çok kişi “modern yaşamın karmaşıklığı ve belirsizliğinden derinden rahatsız" hissediyor.

Altının “sade, sağlam ve tarihi bir gelenek” olması nedeniyle insanların kaybolan kültürel istikrar taleplerine hitap ettiğini belirten Berger, “Altın, geleneksel, sanayi öncesi, modern finans öncesi bir zenginlik ve takas biçimini temsil eder” açıklamasında bulundu.

ABD’de ağır sanayinin ve soğuk havanın hakim olduğu kuzey bölgelerinde büyüyen Nevada Üniversitesi doçenti Hay ise insanlar arasındaki “müreffeh günlerin geçmişte kaldığı” algısını çok iyi anladığını belirtiyor.

Hay, “ABD’de insanlar bir düşüş yaşanacağı, geleceğin bugünden daha kötü olacağı konusunda oldukça endişeli” diyor.

NBC News'in 2023'ün sonunda yaptığı bir ankete göre, Amerikalıların %70'inden fazlası ülkenin yanlış yöne gittiğini söylüyor.

Bu noktada William Bernstein’ın konuyla ilgili açıklamasını hatırlamakta fayda var:

“Diğer her şey dibe vurduğunda altın iyi performans gösterecek tek varlıktır.”

Yale Üniversitesi’nden Berger, “Altına dönüş aynı zamanda otoriter liderlere dönüş, neyin doğru neyin yanlış olduğunu bilen ve bir ulusu eski asıl güçlü zamanlarına geri döndürecek cesareti olan ideal isimlere dönmek gibidir” diyor.

Berger ABD’nin eski başkanı Donald Trump’un kampanya sloganına atıfta bulunarak esprili bir biçimde “Make America gold again!” (Amerika’yı yeniden altın kıl) diyor.

Gram altında son durum

 

Altın fiyatlarında yükseliş devam edecek mi?

 

Mike Novogratz: Bitcoin bir daha 50 bin doların altına düşmeyecek

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)