E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Günümüzde teknolojinin gelişmesi, iş özel hayat dengesinin esnemesi ve iş yapış şekillerinin değişmesiyle birlikte “iş hayatımız” çok önemli bir hale geldi ve özel hayatımızı da direk olarak etkilemeye başladı. Sevmediğimiz bir mesleği yapıyor olmamız demek zaman zaman hayatımızın çok kötü gitmesine sebep olurken; sevdiğimiz bir mesleğimizin olması bir anda tüm olumsuzlukları pozitife çevirebiliyor. Yani yapılırken heyecan duyulmayan, manevi tatmin sağlamayan ve bizi mutlu etmeyen meslekler yaptığımızda maalesef başarılı olamıyoruz. Ancak severek yaptığımız bir işte, Konfiçyus’un da dediği gibi “hayat boyu çalışmak zorunda kalmıyoruz”. Çünkü o zaman mesleğimizi zorunlu bir iş değil “hayatımızın bir parçası” haline getirebiliyoruz.
Burada sevdiğimiz mesleği belirlerken o mesleği yapabiliyor yani icra edebiliyor olmamız önemli unsurlardan biridir. Şöyle örneklemek gerekirse; herkes şarkı söyleyemez, herkes oyuncu olamaz, herkes iyi bir satışçı olamaz ya da herkes yönetici olamaz. Aldığımız eğitim, yeteneklerimiz, yetiştirilme tarzımız kadar; “kişilik özelliklerimiz” de mesleğimizi doğru icra etmemizde ve o meslekte mutlu olmamızda etkilidir.
Kişinin kendini tanıması, güçlü ve zayıf yönlerini belirlemesi ve kişilik özelliklerini kabullenmesi meslek seçiminde önemli detaylardan biri haline geldi. Bu bağlamda Secretcv.com genel olarak 9 kişilik yapısını ele aldı ve bu kişilik yapılarına uygun meslekleri belirledi. 4.557 kişinin verdiği yanıtlarla oluşan sonuçlara göre;
İçe dönük kişilik yapısında olan kişiler, %20 ile Yazılım Uzmanı, %19 ile Muhasebe/Finans, %15 gibi “iletişimin” direk ön planda olmadığı mesleklere uygun olurken, bunları %15 ile Aşçı, %11 ile Web Master, %9 ile Grafiker takip ediyor.
Dışa dönük kişilik yapısında olan kişiler, %30 ile Pazarlama/Marketing, %24 ile Satış gibi “iletişimin” çok önemli olduğu mesleklere uygun olurken, bunları %11 ile Gazeteci, %10 ile İnsan Kaynakları, %8 ile Reklamcı ve Turizmci, %6 ile Avukat izliyor.
Düzenli/Kuralcı kişilik yapısında olan kişiler, %25 ile Bankacı, %18 ile Yönetici Asistanı gibi “disiplinin” önemli olduğu mesleklere uygun olurken, bunları %11 ile Avukat, %9 ile Proje Yöneticisi, %8 ile Öğretmen ve Muhasebeci izliyor.
Fedakar/Özverili kişilik yapısında olan kişiler %36 gibi yüksek bir oranla Öğretmen, %27 ile Doktor ve %20 ile Hemşire gibi “karşısındaki kişileri düşünebilmenin” önemli olduğu mesleklere uygun oluyor.
Yenilikçi/Yaratıcı kişilik yapısında olan kişiler %28 ile Reklamcı, %16 ile Mimar gibi “görselliğin, yeni fikirlerin” önemli olduğu mesleklere uygun olurken, bunları %15 ile grafiker, %14 ile Pazarlama/marketing, %13 ile Mühendis izliyor.
Otoriter kişilik yapısında olan kişiler %24 ile Proje Yöneticisi/Yönetici, %20 ile Avukat gibi “baskın ve disiplinli” olmanın önemli olduğu mesleklere uygun olurken, bunları %16 ile Öğretmen, %13 ile Bankacı, %11 ile İnsan Kaynakları, %10 ile Yönetici Asistanı izliyor.
Uyumlu kişilik yapısında olan kişiler %28 ile Sekreter, %25 ile İnsan Kaynakları gibi “insan ilişkilerinin” önemli olduğu mesleklere uygun olurken, bunları %20 ile Psikolog, %15 ile Hemşire izliyor.
Yetenekli kişilik yapısında olan kişiler %22 ile Aşçı, %20 ile Reklamcı gibi “hem el becerisinin hem de kreatif” olmanın önemli olduğu mesleklere uygun olurken, bunları %17 ile Grafiker, %14 ile Web Master /Web Developer izliyor.
Analitik kişilik yapısında olan kişiler %33 ile Mühendis, %26 ile Muhasebe/Finans gibi “sayısal zekanın” önemli olduğu mesleklere uygun olurken, bunları %18 ile Bankacı, %17 ile Yazılım Uzmanı izliyor
Sadece 9 kişilik tipinin ele alındığı bu araştırmanın ufak bir örnek oluşturmak amacıyla yapılmış ve aslında kişilik tiplerinin iş hayatımızla doğrudan bağlantısını göstermek amaçlanmıştır.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsagundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsagundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsagundem.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsagundem.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (18:15)