E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Güne yükselişle başlangıç yapan BIST-100 endeksi bu eğilimi devam ettirerek günü % 0,90 yükselişle 1.454,25’den tamamladı. Bankacılık endeksi %2,29 yükselişle pozitif ayrıştı. Yurtdışı borsalar günü genel olarak sınırlı düşüşle kapatırken, BIST pozitif ayrışmasını devam ettirdi.
Yurtiçinde alınan tedbirler sonrası vaka sayılarındaki düşüşün devam etmesi BIST’teki pozitif ayrışmayı destekliyor. TL, yurtiçi piyasaların açılmasıyla geçen haftaki kayıplarını geri alarak günü güçlü değer kazancı ve pozitif ayrışma ile kapattı. Global risk alma iştahı ABD enflasyon verilerindeki yükseliş sonrası zayıfladı.
Her ne kadar Fed enflasyonun geçici olduğuna işaret ederek piyasaları sakinleştirse de piyasalar için cin bir kere şişeden çıktı ve piyasaları tedirgin etmeye devam ediyor. Kısa vadede enflasyon endişelerinin güçlenmesi durumunda yurtdışı borsalarda kar satışlarının yeniden güçlenmesi beklenir. VIX endeksi 20 seviyesi altında seyrederken, endeks 19 seviyesi altına gelmedikçe başta ABD borsaları olmak üzere satış baskısının tekrar güçlenme riski devam edecektir. CDS’ler 400 seviyelerinde seyrederken, CDS’lerde gerilemenin devam etmesi bankacılık endeksinde güçlenmeyi destekleyecektir. BIST Mayıs ayı başından beri pozitif ayrışarak yurtdışına göre güçlü görünüm sergilerken, yurtiçinde vaka sayıları düştükçe bu pozitif ayrışmanın devam etmesi beklenmektedir.
Yurtdışı borsalarda güçlü satışlar yaşanmadıkça BIST’te geri çekilmeler olsa da alım fırsatı olarak değerlendirilmesi ve kısa vadeli yükseliş trendinin devam etmesi beklenmektedir. BIST kapanışına göre ABD ve Almanya vadeli endeksleri hafif alıcılı seyir izlerken, Asya borsalarında güçlü yükseliş eğilimi var. Endeksin güne alıcılı bir eğilimle başlaması ve yükseliş eğiliminin devam etmesi beklenmektedir.
Güne yükselişle başlangıç yapan BIST-100 endeksi bankacılık endeksindeki %2,29 yükseliş öncülüğünde günü %0,90 yükselişle 1.454,25’den kapattı. Endeks gün içinde 1.448 üzerinde tutundukça kısa vadeli yükseliş kanalı içinde 1.480-1.483 aralığı ilk hedef olmak üzere yükselişini 1.492 seviyesine kadar devam ettirmesi beklenmektedir. Endeksin 1.448 seviyesini aşağı kırması ve altında kapanış yapması durumunda kar satışlarının 50 GHO’nın geçtiği 1.432 ve altında 1.421-1.423 aralığını hedefleyerek güç kazanması beklenir. Gün içinde 1.449 ve altına gerileme trade amaçlı alım fırsatı, 1.480 ve üzerine yükselişler ise kar satışı fırsatı olarak takip edilebilir. Endeksin 50 GHO üzerinde tutunması ve orta vadeli göstergelerin AL konumunda olması kar satışları yaşansa da alım fırsatı olacağına işaret ediyor. Ancak kısa vadeli göstergelerdeki zayıflama ve negatif eğilim endekste kısa vadeli ar satışı yaşanma riskinin yükseldiğine işaret ediyor. Endeksin güne alıcılı başlaması ve yükseliş eğilimini devam ettirmesi bekleniyor.
Para ve Döviz Piyasaları: Dün 8,3074-8,3329 bandında işlem gören USD/TRY paritesi önceki gün sonuna göre % 1,54 oranında değer kaybederek gün sonunu, 8,3094 seviyesinden tamamladı. Sepet bazında ise Lira %1,12 oranında değer kazandı. Dün borçlanma araçları piyasasında % 18,18-%18,25 seviyeleri arasında dar bir bantta hareket eden on yıllık gösterge tahvilinin getirisi önceki kapanışa göre 1 baz puan düşüşle günü, %18,19 seviyesinden tamamladı.
Yurt İçi Gündem: Nisan’da merkezi yönetim bütçesi 16,9 milyar TL açık vermiş, faiz dışı dengede 1,7 milyar TL fazla gerçekleşmiştir: Hazine ve Maliye Bakanlığının yayımladığı Nisan ayı merkezi yönetim bütçe verilerine göre bütçe gelirleri 93,8 milyar TL, bütçe giderleri 110,7 milyar TL olmuştur. Aynı dönemde faiz dışı bütçe giderleri 92,1 milyar TL olarak gerçekleşmiştir. Bu veriler eşliğinde bütçe açığı 16,9 milyar TL olurken faiz dışı denge (birincil bütçe dengesi) 1,7 milyar TL fazla vermiştir. 2020 Nisan ayında 43,2 milyar TL açık veren bütçede 2021’de yaşanan toparlanma mali disiplin açısından ümit verici. Yılın ilk dört ayında bütçe fazlası 5,9 milyar TL’ye ulaşmıştır. 2021 yılsonu bütçe açığına ulaşmak için cari maliye politikasından daha fazlası gerekse de, başlangıç sıkılaşması olarak gözle görülür bir iyileşme mevcut.
Nisan ayı bütçe giderleri kaleminde önceki yıla göre en çok artış gösteren sermaye giderleri (%128) ve sermaye transferleri (%52,5) olmuştur. Bütçe giderlerinde önceki yılın aynı dönemine göre ortalama
%2,1 artış yaşanmıştır. Bütçe gelirlerinde en yüksek artış harçlar (%257) ve kurumlar vergisi (%213) kalemlerinde gerçekleşirken, önceki yılın aynı ayına göre gelir kalemlerindeki artış oranı %43,8 seviyesindedir. Vergi gelirlerinde yaşanan ivmelenme (%55,4) ve bütçe giderlerindeki yavaşlama, Nisan ayında önceki yılın aynı ayına göre bütçe açığını azaltan temel etken olmuştur. Özellikle mal ve hizmet alımı (-%6,1) ile borç verme (-%9,8) giderlerindeki gerileme, kamu harcama kalemlerinde kemer sıkma politikalarının başladığına işaret ediyor. Son dört ayda yaşanan hem bütçe hem de faiz dışı dengedeki toparlanma, 2021 yılı bütçe hedeflerine ulaşılması konusunda ilk çeyrek rakamlarının ümit verici olduğunu gösteriyor.
Şirketlerin açıklanan 2021 yılı ilk çeyrek bilançoları
Yabancılar hangi hisselerde alım satım yapıyor
Günün önemli şirket haberleri 18/05/2021
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (19:08)