E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
ABD Başkanı Biden tarafından kamuoyuna duyurulan 2.25 trilyon dolarlık altyapı harcama paketinin etkileri farklı varlık sınıflarında farklı yansımalar gösterdi. Amerikan doları genele yayılır şekilde zayıflarken, reflasyon temasını destekler şekilde hisse senetleri yükseldi, risk iştahı canlandı, değerli metallerde primlenmeler, tahvil faizlerinde ise gerileme görüldü. Oysaki gelecek dönem büyüme ve enflasyon beklentilerini yukarı yönde baskılayacak önemli bir gelişme olarak okuduğumuz paket sonrasında Amerikan dolarının kuvvetli kalmasını, tahvil faizlerinin yüksek seyretmesini ve fakat hisse senetlerine olan ilginin de korunmasını beklerdik. Henüz mevcut fiyatlama temasından farklı bir faza geçildiğini düşünmüyor ve kısa vadede de olmasını beklemiyoruz. Dün takip edilen yatırımcı eğiliminin önemli bir kısmını risk iştahının yönlendirdiğini, bir kısmının da Paskalya tatili öncesindeki pozisyon ayarlamaları kaynaklı olduğuna inanıyoruz. Öte yandan bugün ABD’de açıklanacak olan Mart ayı istihdam raporu öncesinde ise ‘pozisyonların ihtiyatlı şekilde ayarlanması’ uyarısını yapmanın gayet yerinde olduğunu düşünüyoruz. Konsensüs rakamın +650 bin şeklinde gerçekleştiği, ancak, risklerin daha yüksek rakamlara işaret ettiği verinin fiyatlaması tatil etkisi kaynaklı düşük işlem hacimleri nedeniyle çok daha volatil olabilir. Bu nedenle her iki yöndeki risklere dikkat edilmeli. DXY’nin 92.90 seviyelerinde oluştuğu sınırlı düzeydeki açık Asya piyasaları işlemlerinde 200 günlük ortalamanın şekillendiği 92.50 bölgesini önemsiyoruz. Küresel risk iştahının yüksek seyrettiği günde Türk lirası ve cinsinden değerlenen varlıkların da bu eğilime katılmasını gerek moral desteği gerekse son dönem fiyatlama tahribatının azalışı açısından değerli buluyoruz. TCMB’nin yatırımcılarla gerçekleştirdiği toplantıda Başkan Kavcıoğlu’nun sıkı para politikası duruşunu koruyacaklarına dair bir kez daha yaptığı vurgu liradaki kısa yönlü pozisyonların kapatılmasına yurtdışı piyasalardaki tatil dönemi öncesinde imkan tanımış olabilir.
Pazartesi günü açıklanacak olan Mart ayı enflasyonu öncesinde izlenen İstanbul enflasyonu ise aylık bazda %1.13 yükselişe işaret ediyor. Türk lirası Amerikan doları karşısında günü %1.58 yükselişle tamamlarken, BIST 100 endeksi kapanışı %2.50 pimle 1426 puan seviyesinden gerçekleşti. 10y vadeli tahvilde faizin son düzeyi -61bp ile %18.25 olurken, ülke risk primi ise %5 geriledi ve 452bp ile kapanış yaptı.
Euro Bölgesi endekslerinde gün sonu kapanışları genele yayılır şekilde değer kazançları şeklinde oldu. Euro Stoxx 50 %0.68, FTSE 100 %0.35, DAX %0.66 ve Rusya (RTS, USD) varlıkları %-1.34 düzeyinde performans sergiledi. Rusya’da işlem hacimleri son 5 gün ortalamasının %70 üzerinde olurken, Avrupa varlıklarında ise ortalamada %15-20 civarında azalışlar görüldü.
Amerika kıtası işlemlerinde majör ABD endeksleri ile gelişmekte olan ülke varlıklarının ayrışması takip edildi. Teknoloji grubunun iyimserliği Nasdaq endeksinde %1.76 yükselişe işaret ederken, S&P 500
%1.18, Dow Jones ise %0.52 ile günü tamamladı. GOÜ cephesinde Bovespa %-1.18 olurken, Kolombiya, Arjantin ve Peru’da tatil nedeniyle işlemler gerçekleşmedi.
Asya’da yeni gün fiyatlamaları açık olan piyasalarda pozitif seyrediyor. TSİ 08.35/ NKY 225 %1.50, CSI 300 %0.64 ve KOSPI %0.74 ile fiyatlanırken, USDCNH paritesi 6.5689 ile yuanda değer kazancını ifade ediyor.
Türk lirası ve cinsinden değerlenen varlıklarda son gelişmeler ışığında kısa vadede dalgalanmanın
azalmasını, devam eden süreçte ise dengelenme olmasını bekliyoruz. Ancak, dengelenmenin
belirginleşmesi zaman alacak. BIST 100 endeksinde haftalık kapanışın 20 Mart 2020 yükselişin önemli noktalarından birisi olarak gördüğümüz 1407 puan seviyesinin üzerinde olup olmayacağını takip edeceğiz. İlk şokun ardından geçtiğimiz hafta gerçekleşen kapanış söz konusu seviyenin aşağısında kalmıştı. Günlükte ise 1390-1370 seviyeleri destek, 1430-1470 ise direnç olarak yakından izlenebilir.
USDTRY paritesinde 8.06 destek, 8.20 direnç olarak takip edilebilir. EURUSD paritesi fiyatlamalarında temel belirleyici global Amerikan doları yaklaşımı olmaya devam ederken, genel risk iştahı ve bölgeye ait aşılama performansı da son dönem içerisinde öne çıkmakta.
EUR negatif yaklaşım ilk çeyrek işlemleri tamamlanana dek devam edebilir. Bu durumda 1.16-1.17
bölgesi civarında paritenin konsolide olmasını bekleriz. 1.1730-1.1700 seviyeleri destek, 1.1810-1.1830 ise direnç olarak izlenebilir.
Yabancılar hangi hisselerde işlem yapıyor
Aksa Enerji ve Yeşil Yapı sorusu
Günün önemli şirket haberleri 02/04/2021
Bankacılık hisseleri ile Euro'yu bile bozduk!
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (09:06)