E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Trump köpüğü geri alındı. Piyasaların Dolar Endeksi'ne yönelik hassasiyeti arttı. Borsada kanal hedefi olan 105-110 bin aralığı hedef olmaya devam ediyor. Kurda ise 3.46'ya kadar geri çekilmelerin kademeli alım fırsatı oluşturacağını düşünüyoruz...
Ramazan Bayramı dolayısıyla kısa bir haftaya hazırlanıyoruz. Pazartesi ve Salı günü yurtiçi piyasalar kapalı iken yurtdışında da gündem sakin görünüyor. Aslında haftanın geneli için kritik diyebileceğimiz bir veri beklentisi yok. Buna bayram rehaveti de eklenince piyasalarımızda likiditesi ve volatilitesi düşük bir hafta yaşanma olasılığı artıyor. Yurtdışında ise tepki vermekte zorlanan dolar endeksi ile petrol başta olmak üzere emtiaların seyri ön plana çıkabilir.
Herkese mutlu bayramlar diliyor, bayram bereketinin ve mutluluğunun yılın geri kalanına da yayılmasını temenni ediyorum.
FED SONRASI DOLAR İZLENİYOR
Önceki hafta gerçekleşen Fed toplantısından beklenen faiz artışı kararının yanında bilanço küçültmeye de bu yıl başlamak istendiğine dair mesajlar çıkması doların düşüş trendini durdurmuş ve dolar endeksinin yukarı yönlü tepkiler vermesini sağlamıştı. Geçtiğimiz hafta ise New York Fed Başkanı Dudley, para politikasını sıkılaştırmaya şu anda ara verilmesinin ABD ekonomisini tehlikeye atacağını, işsizliğin ve enflasyonun ise olabilecek iyi seviyelerde bulunduğu belirterek, Fed'in şahin tutumunu destekler nitelikte açıklamalarda bulundu.
Tüm bu açıklamalara rağmen dolar endeksi geçtiğimiz hafta başlayan ve bu haftanın ilk yarısında da devam eden kazanımlarını korumakta zorlandığını gördük. Fed öncesi 96.5'in altını test eden Dolar endeksi haftanın son günü 97.0-97.5 aralığına sıkışmış durumdaydı. Fed'in şahin söylemlerine rağmen dolar endeksi henüz diplerden uzaklaşamamış olsa da dolar endeksi ile birlikte piyasaların da ABD verilerine karşı hassasiyetlerinin artığını düşünüyoruz. ABD'de gelecek haftalarda beklentileri aşacak veriler dolar endeksinin hızla değer kazanmasına neden olabilir. Bu durum Fed sonrası daha zayıf bir seyir izleyen gelişmekte olan ülke para birimlerini ve bu ülkelerin borsalarını olumsuz etkileyebilir.
Grafikte dolar endeksinin Trump'ın ABD Başkanı seçilmesinin ardından bugüne kadar olan seyri görülüyor. Grafikte de görüldüğü üzere dolar endeksi Trump köpüğünü tamamen geri almış durumda. Son haftalarda dolardaki düşüşü durduran ise Fed'in beklenenden daha şahin söylemlere yönelmesi. Tesadüftür ki, Fed'in 'söylemlerini şahinleştirmeye başladığı bu dönemde kendisine yönelik eleştiri ve ithamlarla uğraşmak zorunda kalan Trump'ın da doların itibarını zedeleyen söylemlerine son verdiğini görüyoruz. Trump'ın bu aşamada Fed'i de karşısına almak istemeyeceğini düşünerek, dolar üzerinde veri ve Fed etkisinin Trump etkisinin önüne geçeceği bir dönem yaşayacağımızı düşünüyoruz. Trup'ın seçildiği Kasım 2016 seçimlerine göre daha şahin bir konumda olan Fed nedeniyle de dolar endeksinin, Trump öncesi seviyelere denk gelen ve geçtiğimiz haftalarda test edilen 96.5 seviyesinin altına sarkmak istemeyeceğini düşünüyoruz.
PETROL/DEKİ DÜŞÜŞ VE PİYASALAR
OPEC toplantısı ve arz kısıntısı beklentileri ile sene başında 55 doların üzerinde dengelenen Brent petrol, mayıs ayındaki OPEC toplantısında beklendiği gibi arz kısıntısının uzatılmasına yönelik karar çıkmasına karşın geçtiğimiz hafta 45 doların altını test etti. Bu düşüşte OPEC beklentisinin sonlanmış olması ve kaya gazı ile birlikte ABD petrol stoklarındaki azalış ve ABD'nin stratejik rezervlerini satabileceğine yönelik açıklamalar etkili oldu. Petroldeki bu düşüş Rusya gibi ekonomisi büyük oranda petrol ve türevlerine bağlı gelirlere bağlı ülke borsalarında satışa neden olsa da genele yayılan bir etki görüldüğünü söylemek güç.
Brent petrolün son bir yıllık dönemde kısa süreli sarkmalar haricinde 45-57 dolar aralığında dalgalandığını görüyoruz. Petroldeki bu son düşüşün genele yayılan bir negatiflik oluşturmamasında yaşanan son düşüşün kısa vadede gerçekleşmesine rağmen hala bu bant içinde kalınmış olması etkili. İlerleyen haftalarda Brent petrolde 45 dolar altına sarkılacak olursa negatif etkimin piyasaların genelinde hissedilmeye başlandığım görebiliriz. Bu nedenle petroldeki bu düşüşün ve devamındaki fiyat hareketlerinin de global piyasaların seyri açısından önemli olduğunu düşünüyoruz
BİST-100 BİR KEZ DAHA 100 BİNİ TEST ETTİ
Önceki hafta BİST-100 Endeksi 100 bini test ettikten sonra gelen kar satışları, Fed Açık Piyasa Komitesi toplantısından çıkan sonuçların şahin bulunması ile artarak endeksi 97.930'a kadar düşürmüştü. Geçtiğimiz hafta ise endeks bir kez daha 100 bini test etti. Geçtiğimiz haftalarda da ifade ettiğimiz gibi endeksin yılbaşından beri devam ettirdiği trendi koruması ve bu trendi değiştirecek önemli bir beklenti olmaması, momentumdan faydalanma eğilimini devam ettiriyor. Bu nedenle yılbaşından itibaren devam eden yükseliş trendi kırılmadığı sürece mevcut momentum de göz önünde bulundurulduğunda kanal hedefi olan 105-110 bin aralığı hedef olmaya devam ediyor. Bu beklentinin bozulması için endeksin öncelikle bahsettiğimiz yılbaşından beri devam eden, grafikte siyah çizgiler ile gösterdiğimiz yükselen trendin altında kapanışlar yapması gerekiyor. Bahsettiğimiz bu trend bu hafta 98.500-99.000 aralığında bulunuyor.
DOLAR/TL 3.50'DEN UZAKLAŞAMIYOR
Önceki hafta 3.4750'ye kadar gerileyen dolar/TL, Fed toplantısının ardından yükselişe geçerek geçtiğimiz hafta 3.55'i test etti. Doların gelişmekte olan ülke para birimlerinin birçoğu karşısında değer kazandığı hafta da TL emsallerinden pozitif yönde ayrıştı ve haftanın ikinci yarısında kur 3.50 civarına geri çekildi. Geçtiğimiz hafta da ifade ettiğimiz gibi Fed toplantısının ardından kurun ABD'den gelecek verilere ve Fed'den gelecek yeni açıklamalara hassasiyetinin artacağını düşünüyoruz. Geçtiğimiz hafta da ifade ettiğimiz gibi kurda 3.46'ya kadar olacak geri çekilmelerinin kademeli alım fırsatı oluşturacağını düşünüyoruz. Kurun herhangi bir gelişme ile yeniden 3.55'in üzerine çıkmasının ise alımları hızlandıracağı kanaatindeyiz. Bu nedenle düşerken alım yapmayı riskli bulanlar ikinci bir alım stratejisi olarak 3.55'in geçilmesini beklemeye devam edebilirler. (Üzeyir Doğan/Para Dergisi)
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsagundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsagundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsagundem.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsagundem.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (10:13)