E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemKırmızı ette alarm---

Kırmızı ette alarm

Kırmızı ette alarm
21 Mart 2022 - 14:08 borsaningundemi.com

Geçen yıla göre et üreticisinin yüzde 20'sinin üretimi bıraktığına dikkat çeken Antalya Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı İlhan Ayhan, "Şu anda kırmızı et krizi yaşıyoruz. Et bulmakta zorlanıyoruz" dedi.


Girdi maliyetlerinin yüzde 100’ün üzerine çıkması nedeniyle kırmızı et üreticilerinin zor günler yaşadığını dile Antalya İli Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı İlhan Ayhan, bu nedenle sektörün kriz içerisine girdiğini söyledi.

Sözcü'den İsmail Akın'ının haberine göre, para kazanamayan üreticinin üretimden uzaklaştığını ifade eden Ayhan, “Üretici geçen yıl yüksek yem, gübre, akaryakıt ve elektrik fiyatları nedeniyle zarar etti. Bu yüzden de üretimi bırakarak kentlere göçtü. Geçen yıla göre et üreticisinin yüzde 20’si üretimi bıraktı” dedi.

Bu nedenle 2022’de kırmızı et krizi yaşanacağı konusunda uyarılarda bulunduklarını anımsatan Ayhan, “Şu an et üretiminde kriz yaşanıyor. Et bulunamıyor. Çünkü insanlarımız zarar edince bu işten çıktı” diye konuştu.

Ayhan, “Bizim en önemli sebeplerimizden birisi girdi maliyetlerimiz ve devletin planlamasının eksik olması. Ülkemiz büyüyor ama tam tersine üretimde düşme var. İnsanlar gerekçe olarak hayvancılıktan para kazanamadıklarını söylüyor. Gençlerimizi bu işe zor çekiyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

‘ET ALMAKTA ZORLANIYORUZ’

Ayhan, “Diğer yandan fiyatlar çok yüksek. Bu kez de almakta zorlanıyoruz. Şu anda karkas etin bize gelişi 80 liranın üzerinde. Perakende satış ise bir kilogram kıyma 120 ila 130 lira arasında. Bölgesine göre 140 liraya satılan yerler de var. Bu fiyatlar vatandaş için çok yüksek. İnsanlar gıda maddesini bu şekilde tüketmekte zorlanıyorlar” dedi.

Ayhan, “Devletimizin bu konuda acil önlemler alması lazım. Başta girdi maliyetlerini düşürmesi ve planlamanın yapılması gerekiyor” diye konuştu.

Kırmızı et üretimindeki sıkıntıların her yıl daha da arttığına işaret eden Ayhan,
“2010’da bir erkek tosun kesildiğinde 300 lira teşvik vardı. Şu an 2022 yılına geldik, teşvik 250 liraya düştü. 2010 yılında yem 30 liraydı. Şu anda 300 lira. 2010 yılında 10 çuval teşvik veriliyordu, 2022’ye geldik bir çuval alabiliyoruz. Üretim zincirinin kırılmadan devam etmesi için desteklerin artırılması, girdi maliyetlerinin düşürülmesi gerekiyor” diye konuştu.

‘BÜYÜK YATIRIMCI KONUYA HAKİM DEĞİL’

Büyük yatırımcıların konuya hakim olmadığını da ekleyen Ayhan, şöyle devam etti:

“Bu işi yapacak olanların konu hakkında bilgi sahibi olmaları gerekiyor. Bazıları param var diye yatırım yapıyor ama işin zorluğunu görünce bırakıyor işi. Ama köyden gelmiş hayvancılığı bilen yeri geldiğinde ahırda yatabilen kişiler başarılı oluyor. Bence desteklemelerimizi orta ölçekli üreticilerimize vermek olduğunu düşünüyorum. Yani bin- 2 bin değil de orta ölçekli, 50-100 yapan arkadaşların daha çok teşviklendirilip istikrar sağlanması lazım. Bu durumun işsizliğe de etkisi olacaktır. Elindeki hayvanı ile mutluysa üretici neden kalkıp kentlere gitsin.”

Süt ile birlikte et krizi de kapıda

 

Kasaplar Federasyonu uyardı: Et krizi yaşayabiliriz

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (15)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Veli veli22 Mart 2022 23:19

    Bakin kimse Etin pahali olmasindan dert yanmasin. Maliyetler cok yuksek. Isin icinden cikamiyoruz. Su an ki fiyatlar bile bizi kurtarmiyor zarar ediyoruz. Yem 360 lira bit cuvali bu isin icinden uretici ye fiyat baskisi yaparak cikilmaz. Tuketicinin alim gucu enflasyon karsisinda dusuyorsa bunun telafisini uretici ye yukleyemezsiniz cunku urutici hem enflasyon, hemde tuketici karsisinda ezilmeye calisiliyor. Biz uretmezsek siz ac kalirsiniz.

  • Ahmet ergen22 Mart 2022 15:08

    Aynen doğru başkan nm böyle giderse bizde birakacaz kredilerle ayakda duruyuz ödeyemesek tarla tapırda gitck sonu iyi deyıiil bu sektörü n

  • Arifhan22 Mart 2022 10:38

    Bırakın ulan tatavayı gundiler ülkede kimse köyde yaşamak istemiyor tarım hayvancılık yapmak istemiyor genç nüfus kalmadı köylerde neden zorunlu ve taşımalı eğitim imamhatiplerin önünü kapatmak için yapılan bu dayatma bize kazık olarak geri döndü.Bugün şehrin konforuna rahatına alışaninsanlarımız özellikle kadınlarımız bok kürümek tarla tapanla uğraşmak istemiyor herkes mutlu şehirlerde asgari ücrete talim kimse şikayet etmesin herşeyi devletten beklemesin köyümde tarlalar bomboş 25 sene önce 50 tane sürüden bugün 3 5 sürüye düştü

  • Misafir 22 Mart 2022 05:55

    Üretmeyen üretmwsin bize geri kalanlar yeter de artar gerekirse kemik yeriz yine de illede üretin demeyiz

  • Misafire cvp22 Mart 2022 19:02

    Kemiği köpeklere ayırıyoruz. Sizin için et üretiliyor beyfendi. Yemeyi deneyebilirsiniz

  • Çağlar divit22 Mart 2022 00:22

    Bok kürümeyen et yemesin

  • xyz21 Mart 2022 23:35

    Bizim milletimizin yemek kültürü et üzerinedir. Bunu bu millete çok gördüler.

  • xyz21 Mart 2022 23:32

    Geçende paralı troller et yemeyin mantar yiyin daha besleyici diyordu. Bunlar analarına veya hanımlarına mantarlı kurufasülye, mantarlì nohut, mantarlı çiğköfte vb. istesinler. Emin olun artık saçmalamakta sınırları zorluyorlar.

  • Üretici21 Mart 2022 22:23

    Tilkiyi tavuk kümesine müdür etmişler maaş ne istersin diye sormuşlar gülmekten konuşamıyorum ne verirseniz verin demiş yane herkes kendi yolunu buluyor olan garibim köylüye oluyo acaba alnının terini alabiliyomu tabi bikaç seneye kesecek hayvan bulurlarsa

  • yorum21 Mart 2022 21:55

    yalan konuşmayın kardeşim Nusret eti nereden buluyorsa yusuf eti nereden alıyorsa sizden oradan alın halkı kandırmayın işi salağa bağlamayın

  • vs21 Mart 2022 20:22

    1 kişi en fazla 200GR.et yemeli adam bi oturuyor 800gr. et yiyor sıkıntı burada

  • Mucise Reis ; ) 21 Mart 2022 17:39

    Çanakkale köprüsü yaptık. köprü üzerinden geçirir, ülkemize getiririz. Merak etmeyin. Yatırımlarımız, et üreticisine süper geldi. Köprü oldu inekler 2 doğuruyor, koyunlar yılda 5 - 10 tane yavruluyor, buğdaylar körpü yapıldı, ilkmili pozitif değiştirdi dekar başına 1 ton fazla mahsup veriyor. İyiki bu köprü oldu.Allah razı olsun, ülkemizden a dan z ye herkeslerin hayatına rütecinin besicinin üretim hatlarının artmasına vesile oldu. Bizlere köprü lazımmış. ucuzladı hayatımız.

  • DOĞRU21 Mart 2022 15:11

    önemli olan beton,mütahit...

  • Hehe21 Mart 2022 18:35

    Oldu mu simdi das mi yesin laz müteahhitler sen mangonun fiyati nedir biliyormusun hele hele kurutulmus manga daha beter hayat cok zor cok

  • Cart21 Mart 2022 17:26

    Çokmu yükseldi et fiyatları cart bir 10 milyon büyük baş yetmedimi bir 10 milyon daha bak nasıl düşüyor,ha bu arada 50 tl lik almaya devam yapacak bir şey yok.