E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Emlak vergisi, her mahalle, sokak ve cadde için belirlenen değerler üzerinden konutlarda binde 1, işyerlerinde binde 2 oranında alınıyor. Büyükşehirlerde ise konutlarda binde 2, işyerlerinde binde 4 oranında vergi ödeniyor.
Habertürk’ten Ahmet Kıvanç’ın haberine göre emlak vergisi peşin veya yılda iki taksit halinde ödenebiliyor. Peşin ödemelerin mayıs ayı sonuna kadar yapılması gerekiyor. Taksitli ödeme tercihinde bulunanların ise ilk taksiti 1 Mart’tan 31 Mayıs’a kadar olan dönemde, ikinci taksiti de kasım ayında ödemeleri gerekiyor. Emlak vergisini süresinde ödemeyenlerden aylık yüzde 1.6 gecikme cezası alınıyor.
Hiçbir geliri olmayanların, gelirleri sadece emekli aylığından ibaret olanların, engellilerin, şehit yakınlarının ve gazilerin brüt 200 metrekareyi aşmayan tek konutları emlak vergisinden muaf tutuluyor.
Yeni emekli olanlar veya dul – yetim aylığı bağlatanların emlak vergisi muafiyetinden yararlanabilmek için bağlı bulundukları ilçe belediyesine başvurarak “Tek Meskeni Olan Emeklilere, Dul ve Yetimlere Ait Form” doldurmaları gerekiyor. Ev kadınları, işsizler başta olmak üzere geliri olmayanlar ise “Hiçbir Geliri Olmayanların Tek Meskenlerine Ait Taahhüt Belgesi” doldurarak belediyelere vermeleri halinde emlak vergisi muafiyetinden yararlanabilirler.
Bu yıl ilk defa konut alanların emlak vergisi muafiyeti gelecek yıl başlayacak. Evin bu yılki vergisinin satıcı tarafından ödenmesi gerekiyor. Yeni emekliler ise muafiyetten, emekli oldukları tarihi izleyen yıldan itibaren yararlanabiliyorlar. Dolayısıyla geçen yıl emekli olanlar ilk kez bu yıl muafiyetten yararlanabilecek. Bu yıl içinde emekli olanlar ise gelecek yıldan itibaren muafiyetten yararlanabilecekler.
TEK MESKEN ŞARTI
Emekliler, engelliler, şehit yakınları ve gaziler ile hiçbir geliri olmayanların muafiyetten yararlanabilmeleri için konutun brüt 200 metrekareyi aşmaması ve tek meskene sahip olmaları gerekiyor. Başka bir meskende hissesi olanlar, tek meskenin yanı sıra yazlık evi bulunanlar muafiyetten yararlanamazlar.
Başka bir meskeni olmasa bile yazlık evler için emlak vergisi muafiyeti uygulanmıyor. Ancak, özellikle pandemi sonrasında yaz kış kullanılmaya başlanan yazlık evler için, yıl boyunca evde oturulduğunun elektrik, su, doğalgaz faturalarıyla kanıtlanması halinde muafiyetten yararlanmak mümkün bulunuyor.
EV KADINLARININ FAİZ GELİRLERİ 53 BİN LİRAYI AŞMAMALI
Emekli olduktan sonra da çalışmaya devam edenler, sadece bir meskenleri de olsa emlak vergisi muafiyetinden yararlanamazlar.
İşsiz veya evkadınları ise 2021 yılındaki faiz gelirleri 53 bin lirayı aşarsa muafiyetten yararlanamazlar. Faiz gelirleri 53 bin liranın altında kalanlar yararlanabilir.
Sahibi olduğu tek meskeni kiraya verip kendisi kirada oturanlar muafiyetten yararlanabilir iken evini kiraya verip eşinin ya da çocuklarının evinde yaşayanlar muafiyetten yararlanamazlar. Eşinin ya da çocuklarının evinde yaşayan emekliler boş duran meskenleri için ise muafiyetten yararlanabilirler.
Gelir getirmeyen işyeri, arsa ve arazisi olan emekliler, bu taşınmazlardan gelir elde etmedikleri sürece tek meskenleri için vergi muafiyetinden yararlanabilirler.
Küresel çaptaki emlak balonu nasıl sönecek?
5 ekonomistten emlak piyasası tahminleri
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
tek adam devri ülkeyi ekenomik olarak bitirdi hazineyi de betona gömdü ülkeyide beton yıgını haline getirdi.bu ülkede bir an önce tek adam devrine son verilmeli demokrasiye geçilmeli.paramız pul oldu .
Hadi ordan rahata alıştınız biraz sıkıntıya gelince hemen cıvıldamaya başladınız sonuna kadar rte
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (09:20)