E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Avrupa, mali krizdeki Yunanistan ve kurtarma yardımı alacak olan İrlanda'nın ardından Birlik'te yükselen tansiyonu düşürmeye çalışırken, dünya yardım alması muhtemel sıradaki ülkeyi tartışıyor. Ülkelerin kamu borçları ve bütçe açıklarıyla birlikte diğer ekonomik verileri masaya yatıran ünlü ekonomist, yöneticilerinden bazıları Portekiz, İspanya, Belçika ve İtalya'nın sırada olduğunu savunurken, kimine göre de Yunanistan yeniden dara düşecek. Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nin de risk altında gösterildiği tahminlerde, ABD'nin içinde bulunduğu mali sıkıntıdan doğabilecek olası krize de dikkat çekiliyor. Karamsar tahminleri ile tanınan Nobel ödüllü ekonomist Nouriel Roubini, son gelişmeler ışığında 85 milyar euroluk fon yardımı alacak olan İrlanda'nın ardından Portekiz'in kurtarma ihtiyacı duyması olasılığının arttığını söyledi.
ROUBINI: PORTEKİZ SIRADA
İrlanda ve Yunanistan'ın da başlangıçta kurtarma ihtiyaçlarının bulunmadığı konusunda ısrarlı olduklarını hatırlatan Roubini, piyasanın bu ülkeleri yardım almaya zorladıklarını kaydederek, "Portekiz için bir kurtarma, giderek daha muhtemel hale geliyor. Öyle ya da böyle Portekiz kritik bir noktaya yaklaşıyor. Önleyici bir kurtarma yardımı için başvurmak iyi bir fikir olabilir" diye konuştu.
JOHNSON: SIRADA BELÇİKA OLABİLİR
IMF'nin eski baş ekonomistlerinden Simon Johnson, İrlanda'nın içinde bulunduğu riskten ötürü Belçika'nın da temerrüt riski yaşadığını savunuyor. Johnson, İrlanda bankalarında, gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 5'ine denk 29 milyar doları bulunan Belçika için, "Genel mali tablosu iyi değil. Ülkedeki politik istikrar da tartışılır" diyerek sosyal anlamda ortaya çıkan çatlakların da mali krizi tetikleyebilecek unsurlar olduğuna dikkat çekiyor.
KRUGMAN: DOMİNO TAŞINDA İSPANYA DA VAR
Ünlü ekonomist Paul Krugman, birbiri ardına kurtarma yardımı alan ülkeleri domino taşına benzetiyor. Krugman'a göre İrlanda'dan sonra potansiyel domino taşları, Avrupa Birliği ve IMF'den aldığı 110 milyar euroluk kurtarma yardımına rağmen belini doğrultamayan Yunanistan ve Portekiz. İspanya'nın da sırada olduğunu savunan Krugman, "İspanya'nın ekonomik hikayesi ABD'ninkine benziyor. İspanya'nın da başı konut balonuna paralel hızla artan özel sektör borçları ve bütçe açığı ile dertte" diyor.
YUNANİSTAN BORCUNU YENİDEN YAPILANDIRIR
Harvard Üniversitesi profesörlerinden Kenneth Rogoff, AB ve IMF desteğini arkasına alan Yunanistan'ın her şeye rağmen yeniden borç yapılandırmasından başka çaresi olmayacağı görüşünde. Rogoff, İrlanda'nın da benzer şekilde Yunanistan'ın çizgisinden gideceğine dikkat çekiyor.
"BİR SONRAKİ BORÇ KRİZİ ABD'DE OLABİLİR"
ABD'nin TMSF'si olarak bilinen Federal Mevzuat Sigorta Fonu (FDIC) Başkanı Sheila Bair, ABD'nin gelecek finansal krizin Washington'da başlamasını engellemek için borcunu azaltmaya yönelik acil şekilde adım atması gerektiğini söyledi. Federal borcun geçtiğimiz 7 yılda ikiye katlanarak 14 trilyon dolar seviyesine çıktığını belirten Bair, bu büyümenin hem finansal krizin hem de hükümetlerin uzun süredir devam eden yapısal açığı azaltmak için yıllardır gerekli zor seçimleri yapmakta isteksiz davranmalarının sonucu olduğunu vurguladı.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (01:16)