E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKıdemli borsa uzmanlarından iddialı yapay zeka tahminleri---

Kıdemli borsa uzmanlarından iddialı yapay zeka tahminleri

Kıdemli borsa uzmanlarından iddialı yapay zeka tahminleri
21 Ekim 2024 - 15:51 borsagundem.com

Yapay zeka teknolojileri son iki yıldır küresel borsalara damgasını vurdu. Dünyaca ünlü fon yöneticileri ise yapay zekanın borsalara etkisine dair birbirinden çok farklı öngörülerde bulunuyor

BORSANINGUNDEMI.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarının gösterge endeksi S&P 500 son 12 ayda %39’luk yükseliş gösterdi. Bu güçlü rallide yapay zeka teknolojilerinin etrafında oluşan yatırımcı çılgınlığı da büyük bir pay sahibiydi.

Teknoloji rallisinin ağır topu hiç kuşkusuz Nvidia hisseleriydi. Yapay zeka teknolojileri için gerekli grafik işlem çiplerini üreten teknoloji devi bu alandaki güçlü pazar payıyla hisse senedi fiyatını üç kattan fazla artırdı. The Street’in haberinde ünlü borsa uzmanlarının yapay zeka yatırımlarına ilişkin yorumları derleniyor:

Harvard Ekonomisti Larry Summers ve onun gibi düşünen bazı uzmanlar yapay zekanın yükselişini Sanayi Devrimi ile karşılaştırıyorlar.

Summers bu yılın başlarında Fortune’un İnovasyon Forumu’nda yaptığı konuşmada yapay zeka için, “Bu teknoloji insan emeğinin bazı biçimlerinin yerine geçme olasılığını değil, neredeyse tüm insan emeği biçimlerinin yerini alma olasılığını sunuyor. Yapay zeka korkan bir hastanın elini tutarak sakinleştirmeye çalışan hemşireden önce, zor bir teşhisi koyan doktorun yerini alacak” açıklamasında bulundu.

Goldman Sachs analistleri ise yapay zekanın önümü konusunda daha şüpheci. Goldman’ın Küresel Hisse Senedi Araştırma Başkanı Jim Covello, bu teknolojinin henüz kesinlikle büyük bir faktör olmadığını söylüyor.

Covello katıldığı bir podcast programında, “Bu işin içinde birkaç yıldır varız ve şu ana kadar bu teknolojinin maliyetlerini karşıladığına dair hiçbir ibare yok. Ortada, düşük maliyetli emeğin yerini alması amaçlanan çok pahalı bir çözümünüz var. Bu daha başından bile bir anlam ifade etmiyor" açıklamasında bulundu.

Borsa uzmanı yapay zekaya yatırım yapmak isteyenlerin altyapı hisse senetlerine yatırım yapmaya devam edebileceğini söyledi.

Covello yapay zeka hisseleri için, “Gerçekten pahalı mı? Kesinlikle. Ama sadece pahalı olduğu için düşen hiçbir hisse senedi görmedim. Pahalı hale gelmelerinin bir sebebi vardı. İnsanlar temel büyüme göstergelerine inanıyor” açıklamasında bulundu.

Goldman’ın araştırma başkanı hisse senetlerinde olası bir düşüşün pahalılıktan değil büyüme beklentileriyle ilgili sorunlardan kaynaklanacağını sözlerine ekledi.

66 milyar dolarlık varlığı yöneten para yönetimi firması GMO’nun eş kurucusu olan yatırım efsanesi Jeremy Grantham ise hisse senetlerinde balonun ateşlendiğini düşünüyor. Grantham uzun vadede yapay zekanın çok önemli olduğunu kabul etse de yapay zeka hisselerinin kısa vadede aşırıya kaçtığını belirtiyor.

Grantham, “Yapay zeka ciddi bir konu. Her şeyi değiştirecek. Piyasaların da konuyu ciddiye alması sürpriz değil. Fikir daha da büyüdükçe, daha büyük bir yeni icat ortaya çıktıkça borsalar da daha pahalı hale gelir ve daha fazla coşku piyasalara çekilir” ifadelerini kullandı.

Borsa efsanesi, kritik gelişmelerin piyasalarda kendine has bir döngü yarattığını belirtiyor. Grantham, “Kısa vadede bu tür yatırımlar kendilerini aşarlar, orta vadede çökerler ve sonra enkazdan çıkar ve uzun vadede dünyayı değiştirirler" dedi.

Grantham kanalların, demir yollarının ve internetin hep aynı senaryoyu takip ettiğine dikkat çekti.

Ünlü borsa uzmanı bir ayı piyasası savunucusu olarak tanınıyor. Ancak Grantham 2000 yılındaki dot-com balonunu ve 2007-2009 Küresel Finans Krizi’ni doğru bir şekilde tahmin etmişti. Borsa uzmanı aynı zamanda 1982’de ve 2009’da borsa diplerini doğru öngörmüştü.

Ancak borsaları doğru tahmin etmeye çalışan herkes gibi Grantham da yanıldı. Ünlü borsa uzmanı ABD dışındaki hisse senetlerinin önümüzdeki 10 yıl boyunca ABD’den daha iyi performans göstermesi gerektiğini tahmin ediyor.

JPMorgan: Ralli beklentisi dolara olan talebi artırdıJPMorgan: Ralli beklentisi dolara olan talebi artırdı

 

Bitcoin’de yükseliş senaryosunun ne Fed’le ne seçimle ilgisi varBitcoin’de yükseliş senaryosunun ne Fed’le ne seçimle ilgisi var

 

Borsada boğa piyasasının can damarı 'rotasyon'Borsada boğa piyasasının can damarı 'rotasyon'

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)