E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaDış PiyasalarKıbrıs'ta altın karmaşası---

Kıbrıs'ta altın karmaşası

Kıbrıs'ta altın karmaşası
23 Nisan 2013 - 06:55 borsaningundemi.com

Kıbrıs Rum yönetimi, 14 ton altın rezervini satmaya kalkınca, KKTC “Bizim de payımız var” çıkışı yaptı

KIBRIS Rum yönetimi, satmaya hazırlandıkları 14 ton altın rezervlerinden, “Bizim de payımız var” diye itiraz eden KKTC’ye, “1963’ten 2012’ye kadar faizleriyle 1 milyar 18 milyon Euro’luk elektrik borcunuz var” yanıtını verdi. Hürriyet'ten Ömer Bilge'nin haberine göre, faturanın 269 milyon Euro’su ana para, geri kalanı gecikme zammı ve faiz. Rum medyasına konuşan Rum Elektrik İdaresi (AİK) Müdürü Hristos Tufeksis, Kıbrıslı Türklerin 1963’te Kıbrıs Cumhuriyeti hükümetinden ayrılmasının ardından elektrik faturaları ödemediğini belirterek, “Türkler 1963’te belirli bölgelerde toplanarak sayaçların okunarak faturalandırılmasına engel oldu. 1974’te Türk askeri adaya çıkınca, Karpaz bölgesinde mahsur Rumlar yaşadığı için yine elektrik vermeye devam ettik. BM denetimindeki ara bölgede kalan Pile, sınıra yakın Beyarmudu ve Akıncılar köylerine (KKTC) elektrik veriyoruz” dedi.
1983’E KADAR BEDAVA
1974 Kıbrıs Barış Harekatı’ndan KKTC’nin ilan edildiği 1983’e kadar Kıbrıslı Türklerin tümüne elektrik verildiğini ifade eden Elektrik İdaresi Müdürü Tufeksiz, “Fatura ödenmeden sınırsız elektrik verilmeye devam etti çünkü siyasiler böyle olmasını istedi” diye konuştu. Rum yetkili, Kıbrıslı Türklere verdikleri enerji miktarını, kullanıldığı dönemlerdeki fiyatlardan hesapladıklarını ve 269 milyon Euro’su ana para geri kalanı ise gecikme zammı ve faizlerden olmak üzere 1 milyar 18 milyon Euro’luk bir tüketim olduğunu söyledi.
Türkiye ödesin
Elektrik Dairesi Müdürü Tufeksiz Kıbrıslı Türklere verilen elektrikten oluşan mali açığın ise Rum halkının faturalarına yüzde 15 yansıtıldığına dikkat çekerek, faturanın Türkiye’ye gönderilmesini istedi. Tufeksiz, “Ya Kıbrıslı Türklerin devleti tanınmadan tahsilatının yolu bulunmalı ya da Türkiye’ye bu fatura gönderilerek para istenmeli. Türkiye ödemeyi reddederse, AB’ye şikâyet edilmeli ve gelecekte yapılacak bir doğalgaz ya da elektrikle ilgili müzakerde bu fatura masaya konmalı” dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)