E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriKibar Holding ithalata karşı yatırım yapıyor---

Kibar Holding ithalata karşı yatırım yapıyor

Kibar Holding ithalata karşı yatırım yapıyor
24 Kasım 2016 - 06:26 borsaningundemi.com

Kibar Holding, grup şirketleri Assan Panel ve Assan Alüminyum’da yeni atılımlara hazırlanıyor

Kibar Holding çifte yatırıma hazırlanıyor. Assan Panel’de 2-3 milyon dolarlık Ar- Ge harcamasıyla konutlar için yalıtım ürünü geliştiren grup, gelecek dönemde bu alana adım atacak. Öte yandan Assan Alüminyum şirketi için 750 milyon doların üzerinde bir yatırım kararı alan Kibar Holding, Karasu’da kuracağı fabrika için yeni teşvik sisteminin mevzuatının yayımlanmasını bekliyor. Assan Alüminyum, bu fabrikada tamamen ithal edilen alaşımları üretecek.

2017’de 1 lira bile önemli olacak

Assan Panel ile Dubai Big 5 fuarına katılan Kibar Holding CEO’su Tamer Saka ve Kibar Holding COO’su Haluk Kayabaşı, şirket ve holdingin gelecek dönem atılımlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Holding bünyesindeki 20’den fazla şirketin 7 temel sektörde faaliyet gösterdiğini anlatan Tamer Saka, 2015’te 23 milyar lira kombine ciroya ulaştıklarını kaydetti. 2016 için yüzde 15 büyüme hedefi koyduklarına değinen Saka, bu hedefi tutturacaklarını bildirdi.

Kur riskinin Türkiye’nin yumuşak karnı olduğunu ifade eden Saka, bunu en iyi yöneten şirketlerden olduklarını belirtti. Bütçeyi yaparken, bir kur hedefi ve kazanç öngörüsü yaptıklarını anlatan Saka, “Ana hedefimiz kazancı tutturmak” dedi. Gelecek yıl için önceden yaptıkları bütçe planlamalarında doları 3.25 olarak öngördüklerini ifade eden Saka, “Aralık ayında bunu revize edeceğiz. 2017’yi kısa vadeli, örneğin 3 aylık periyodlar halinde, yöneteceğiz. Gelecek yıl 1 lira bile önemli olacak” diye konuştu.

Assan Panel’de sandviç panel ürettiklerini hatırlatan Saka, yüzde 27’lik pazar payı ve 500 milyon dolar ciroya sahip olduklarını anlattı. Kalite konusunda panelde ciddi bir haksız rekabet yaşandığını vurgulayan Saka, şöyle devam etti: “Dediğini yapan şirket neredeyse yok. Ya metalden ya da içindeki kimyasaldan kısıyorlar. Bu şekilde 2- 3 dolarlık fiyat avantajı sağlıyorlar. Bu yüzde 20- 25’e tekabül ediyor. Ortalama bir fabrikada bu fark toplam 100 bin dolarlık fark oluşturuyor. İçinde 100- 200 milyon dolarlık iş dönen fabrikaları, 100 bin dolar için riske atıyorlar. Sigorta şirketleri bu konuda hassa davranmalı. Biz, bir yükseklik sınırı olmadan FM sertifikasını sahip Türkiye’deki tek firmayız. FM sertifikası yangına karşı dayanıklılık konusunda verilen bir sertifika. Türkiye’de bu sertifikaya sahip diğer firma 9.8 metreyle sınırlı.”

Assan Panel’de kimlik değişiyor ithalata karşı yatırım da yolda

Assan Panel’de kimlik değişimine giderek pazar paylarını artırmak istediklerine dikkat çeken Tamer Saka, konutların yalıtımı için 2- 3 milyon dolarlık Ar- Ge sonucunda metal ve camın birleşimiyle bir ürün çıkardıklarını söyledi. Gelecek dönemde Ar- Ge’ye verdikleri önemin artacağını kaydeden Saka, “ Yeni ürünümüzde detaylara çalışıyoruz. Bu ürünün uygulanması kolay, binaya en az zarar verecek şekilde olacak. 2017’de ürünümüzü sunmuş olacağız. Fiyatının premium bir segmentte olacağını düşünmüyoruz” dedi.

Öta yandan şirket Sakarya Karasu’da Assan Alüminyum için yatırıma hazırlanıyor. Otomotiv, havacılık gibi sektörlerde tamamen ithal edilen alaşımları, bu yeni fabrikada üretmek istediklerini belirten Kibar Holding COO’su Haluk Kayabaşı, arsanın satın alındığını ve yatırıma başlamak için yeni açıklanan teşviklerin mevzuatının yayımlanmasını beklediklerini anlattı. Sıcak haddehane ve slap tesisi kuracaklarını anlatan Kayabaşı, “ÇED raporunu aldık, teşviği bekliyoruz. Makine ve ekipmanlar için görüşme halindeyiz. 2017’nin sonunda ya da 2018’in başında temeli atacağız” açıklamasında bulundu.

Gelişmeler, Dubai yatırımını erteletti

Ürdün fabrikalarının kazandırdığını fakat istedikleri kadar olmadığını söyleyen Kibar Holding CEO’su Tamer Saka, “Fabrikayı Suriye ve Irak pazarları için kurmuştuk. Oradaki sıkıntıların ardından daha aşağıdaki ülkelere de buradan satış yapıyoruz. Panellerin taşıması zor, hacimli bir ürün. Bu yüzde Ürdün’deki gibi, ihracatımızı geliştirdiğimiz yerlerde üretim tesisleri kurmayı hedefl iyoruz” dedi. Assan Panel olarak Dubai’ye de bir üretim tesisi kurma planlarının olduğunu anlatan Saka, Irak ve Suriye’deki sıkıntıların ardından şimdilik bu planın askıya alındığını bildirdi. CEO Saka, bu pazarların düzelmesi halinde Dubai yatırımını tekrar gündeme alabileceklerini kaydetti. Dünya

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)