E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Kış aylarının vazgeçilmezi olan kestane tezgâhlarda yerini aldı. Kestane fiyatı çarşı pazarda kilogramı 10-25 lira arasında değişiyor. Sokak satıcılarının mangalında ise fiyat kilogram başına 70-100 liraya kadar çıkıyor. 100 gramı 10 lira, 300 gramı ise 30 liradan vatandaşa sunuluyor.
Üretim % 15 artacak
Fiyatların kestanelerin büyüklüklerine göre değiştiğini söyleyen sektör temsilcileri, kestane ihracatında katma değerli ürünlere yoğunlaşmak gerektiğine dikkat çekiyor. Türkiye’de en fazla kestane üretimi ise Ege Bölgesi’nde gerçekleşiyor. Üreticiler bu yıl kestanede yüksek rekolte bekliyor. Sektör temsilcileri bu yıl üretimde yüzde 15’lik artış öngörüyor.
65 bin ton
Türkiye İstatistik Kurumu’na göre, yılda 65 bin ton kestane üretiliyor. 2018’de 13 bin ton kestane ihraç edildi. Böylece üretimin yüzde 20’si ihracata gitmiş oldu. Bu yıl mevcut koşullar altında, ihracatın ton bazında 15 bin tonu, dolar bazında ise 50 milyon doları geçmesi bekleniyor. Kestanede 1500 ton da ithalat yapılıyor.
Erfelek Ziraat Odası Başkanı Ali Koca, üretimin geçen yıllara göre daha iyi durumda olduğunu belirtti. 350-400 ton üretim beklediklerini söyleyen Koca, “Birkaç yıldır kestanede dal kanseri var. Bu nedenle üretim neredeyse yüzde 50 azaldı. Kilogram fiyatı ürüne göre 10-25 lira arasında değişiyor” dedi.
Sezonun ilk kestanesi...
Önemli kestane üretim merkezlerinden Aydın’da sezonun ilk kestanesi kilogramı 80 liradan alıcı buldu. Aydın Ticaret Borsası’nda kestane sezonunun açılışı dolayısıyla geçtiğimiz gün tören düzenlendi.
Üretim merkezi
Törende, farklı ilçelerden 2 üreticinin getirdiği 50 kilogram kestane, sembolik olarak kilogramı 80 liradan borsa tarafından satın alındı.
Aydın Ticaret Borsası Meclis Başkanı Ahmet Bahri Erdel, kestanenin kent için önemli bir geçim kaynağı olduğunu, Türkiye’de üretilen 64 bin ton kestanenin 26 bin tonunun Aydın’da yetiştirildiğini söyledi. Aydın Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Yılmaz Bozkır en fazla kestanenin Aydın’da yetiştirildiğini, üretici Davut Bayrak da bu sezon yüksek rekolte beklediklerini ifade etti.
İlk sırada İtalya var
Ege İhracatçı Birlikleri’nin (EİB) verilerine göre, geçen yıl Türkiye’den 32 ülkeye 43.3 milyon dolarlık kestane ihracatı yapıldı. İhracat yapılan ülkelerde 32 milyon dolarla ilk sırada İtalya yer alıyor. İtalya ihraç ettiğimiz kestaneleri işleyip satıyor. Sektör temsilcileri, kestane konusunda katma değerli ürünler üretilmesi gerektiğini dile getiriyor.
50 milyon $
2019 yılında kestane ihracatında hedef ise 50 milyon dolar. İhracatta İtalya’yı ise 6.6 milyon dolarla Lübnan ve 950 bin dolarla Almanya takip ediyor.
Turlar başladı...
Türkiye’de hasat turizmine ilgi de gün geçtikçe artıyor. Lavanta ve gül hasatlarıyla birlikte tarıma dayalı kırsal turizm gelişiyor. Turizmciler diğer tarımsal ürünler için de tur düzenlemeye yöneldi. Havaların soğumaya başlamasıyla kestane hasadı turları da gündeme geldi.
Bazı tur şirketleri Kocaeli, Yalova, Sapanca ve Bursa’da kestane toplama etkinliği yapıyor.
Turlarda katılımcılar ağaçlardan dökülen kestaneleri topluyor. Günübirlik tur fiyatları ise 130 liradan başlıyor.
‘GAL ARISI’ İLE MÜCADELE
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Bursa Orman Genel Müdürlüğü bünyesinde açılan Orman Zararlıları ile Biyolojik Laboratuvarı’nın açılışını yaptı. Bakan Pakdemirli, kestane üretiminde kaybın yüzde 70’e ulaştığını belirterek, ‘gal arısı’ gibi zararlı böceklerle mücadele etmek için doğaya faydalı böceklerin bırakılacağını ifade etti. Pakdemirli, ABD’den özel olarak getirilen ve görüntüyü anında gözlüğe aktarabilen ‘drone’u kullandı. (Aylin Rana Aydın/Milliyet)
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
C vitamini açısından zengin olması faydalı yönü.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (18:40)