E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum Raporları'Kepenk indi de ne oldu?'---

'Kepenk indi de ne oldu?'

'Kepenk indi de ne oldu?'
01 Ekim 2013 - 08:46 borsaningundemi.com

ABD’de Federal Hükümet 17 yıl sonra ilk kez resmen kapandı, Beyaz Saray eski bütçenin süresinin dolduğunu ve yeni bütçenin çıkmadığını açıkladı

KEPENK İNDİ DE NE OLDU?
ABD’de günlerdir gündemimizde olan ve Temsilciler Meclisi ile Senato’nun karşılıklı anlaşmazlıkları sürdürmeleri ile gündemi ısıtmaya devam eden bütçe ve borç tavanı görüşmelerinin düğümlenmesi ve zamanında aksiyon alınmaması nedeni ile ABD’de Federal Hükümet 17 yıl sonra ilk kez resmen kapandı, Beyaz Saray eski bütçenin süresinin dolduğunu ve yeni bütçenin çıkmadığını açıkladı.
Etkilerine bakacak olursak; bu süreçte çöpler toplanmayacak, veriler açıklanmayacak ve 800 bin kamu çalışanı da ücretsiz izne çıkacak. Dolayısıyla bu haftaki tarım dışı istihdam verisi de açıklanmayabilir. Anlaşmazlığın günlük maliyetinin 300 milyon doları bulması bekleniyor. Kredi notu açısından bakılacak olursa da; S&P ise borçlanma tavanına ilişkin tartışmalarını ABD'nin AA+ olan kredi notunu etkilemesinin muhtemel olmadığını bildirdi.
Bir diğer muhtemel etki de verilerin açıklanmaması sorunundan kaynaklanabilir. Bu hafta açıklanması gereken ve piyasalar üzerinde FED’in tahvil alım programına başladığı günden beri son derece önemli olan tarım dışı istihdam ve işsizlik oranı verilerinin, eğer bütçe konusunda bir çözüm geliştirilemezse, açıklanamaması söz konusu ki bu da daha şimdiden piyasalarda ‘tapering ertelenecek’ beklentisi yaratmış durumda..
Dolayısıyla piyasalar ABD’nin 4.çeyrek büyümesinin düşmesi korkusu ile tapering’in ertelenebileceği umutları arasında bir seçim yapmak durumunda kalacak gibi görünüyor. Ancak yine de şunu da ifade etmek gerek ki bütçe konusunda bu noktadan itibaren atılacak tüm adımların piyasaları olumlu etkileyeceğini düşünebiliriz, güncel haberlere göre Temsilciler Meclisi Senato ile görüşmek istiyor ancak Senato’nun müzakereci atamayacağı bildiriliyor, bu müzakerelerin başlaması uzlaşmaya dair iyimserliği artıracağından takip edeceğiz. Ayrıca unutmamak gerek ki mali uçurum konusunda da ABD mali uçuruma düştükten hemen sonra bir çözüm geliştirmişti.
Yurtiçinde ise BIST100 endeksi dün de yeni haftaya zayıf başlamıştı. Özellikle 77,000 üzerinde tutunulamaması ile başlayan momentum kaybının devam ettiğini izliyoruz, Başbakan’ın Demokratikleşme Paketi açıklaması sırasında kayıplarını eriten ancak sonrasında yeniden küresel piyasaların stresine eşlik ederek düşüşe geçen BIST 100 kapanışta gelen alımlarla toparlanarak kayıplarının bir kısmını eritmişti. ABD’de hükümet kapanışı ihtimalini küresel piyasalarla beraber büyük ölçüde fiyatlamıştık, bir stres yaratması şaşırtıcı olmayacaktır ancak ABD future’larının toparlanmasından da göreceğimiz üzere uzlaşmaya dair beklentiler korunmaya devam ediyor.
Teknik olarak destek ve dirençlerimizde değişiklik yapmıyoruz, 74,000’de tutunulamaması 73,000/72,500 ve 71,800’ü gündeme getirebilir, ana destek 70,800. Yükseliş denemelerinin hedefinde ise ilk olarak 75,100-300 bölgesi olacak.
TURKISH YATIRIM ARAŞTIRMA

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)