E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmlak‘Kentsel dönüşümlerde rant, patinaj yaptırıyor’---

‘Kentsel dönüşümlerde rant, patinaj yaptırıyor’

‘Kentsel dönüşümlerde rant, patinaj yaptırıyor’
26 Şubat 2016 - 06:47 borsaningundemi.com

Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Ceylan, dönüşümden istifade eden yerel yönetim ve müteahhitlerin olduğunu söyledi

Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, yüksek emsal artışlarıyla dönüşümden istifade eden yerel yönetim ve müteahhitler olduğunu belirterek, bu durumun dönüşümü amacından saptırdığını söyledi.

‘Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm Kongresi’ne katılan Ceylan, “Bir ilimizde gördüm ki 3-4 katlı bir yerde belediye 15 kata izin veriyor. Belediyeye artı kazanç sağlamak istiyor. Kentsel Dönüşüm Kanunu’nun asıl amacı riskli alanların dönüştürülmesini sağlamaktır. Çevre, altyapı düzenlemeleriyle insanlara yaşanabilir şehirler sunmaktır. Amacımız rant haline getirilmemeli. Sıkıntılarımız var ama elbirliğiyle ileri götürmeliyiz, aksi takdirde patinaj yapıyoruz” dedi. 

81 ilin tamamında kentsel dönüşüm çalışmalarının etkin olduğunu ifade eden Ceylan, 2023’e kadar 6.5 milyon konutta dönüşüm hedeflediklerini söyledi. 

İmar yasası hazır

Yeni şehirleşme politikasının başında yatay mimari uygulamalarının yer aldığını belirten Ceylan, yüksek bina uygulamalarının zorunluluktan geliştirildiğini dile getirdi. Ceylan, “Kültürümüzle çok bağdaşmayan çok yüksek binalar eleştirilere de konu oluyor. insanımızın yapısına uygun olarak yatay yapıları tavsiye ediyoruz” dedi. Yeni imar yasasının da hazırlandığını aktaran Ceylan, ilgililerden son görüşlerin de alınarak tasarının en kısa süre içinde Meclis’e sunulacağını söyledi.

Emsal sorunu

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu Başkanı Tahir Tellioğlu, emsal artışlarının vatandaşı beklemeye iterek, ‘daha fazla değer kazanır’ düşüncesine yol açtığını belirterek, kamu-özel sektör işbirliğiyle kentsel dönüşümün hızlanması gerektiğini kaydetti. 
Tellioğlu, “Mesela kentsel dönüşüm ‘600 bin liralık yeri 1.5 milyona satmak’ demek diye biliniyor, değildir. Dönüşüm, hasarlı yapıların yenilenmesi demektir. Lüks yerlerde dönüşümün sebebi emsal artışıyla para kazanmak. Orta ve alt gelir grubunun olduğu yerlerde ya emsal yok ve iş yürümez ya da emsal artırırsın, İstanbul’un kısıtlı altyapısı nüfus artışını kaldıramayacak hale  gelir. Bu iş böyle olmaz” dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ahmet E.02 Mart 2016 08:58

    “Kültürümüzle çok bağdaşmayan çok yüksek binalar eleştirilere de konu oluyor." denmiş. Doğru, yabancılar aptal bir tek biz akıllıyız. Yüksek katlı binalar, temelde bir çok konunun çözümü ama bunu anlayabilmiş değiliz.

  • Vatandaş01 Mart 2016 00:30

    Tespitler doğru, bu konu tamamen amacından uzaklaşıp, rant beklentisine dönüştü, dönüşüm yapalım derken başka sorunlara kapı aralıyoruz, nüfus yoğunluğu, trafik yoğunluğu, İstanbul boğucu bir hal aldı , böyle gitmemeli....