E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, 2B arazilerinin satışından bekledikleri gelirin gelmemesi üzerine alternatif kaynak arayışlarına yöneldiklerini söyledi. 2B arazilerinin satışından 50 milyon liralık cüzi bir kaynağın aktarıldığını belirten Bayraktar, "Kendi kaynağımızı üretmek için çeşitli yollar oluşturuyoruz. İller Bankası'nda bir kaynak oluşturmuştuk. Kentsel Dönüşüm Genel Müdürlüğü'nde ikinci bir kaynak oluşturduk. Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü'nde üçüncü bir kaynak daha oluşturuyoruz. Hükümetten ve dolayısıyla Hazine'den kaynak aktarmak suretiyle yolumuza devam edeceğiz" dedi.
Kentsel dönüşümle ilgili gelinen noktayı katıldığı TV programında değerlendiren Bakan Bayraktar, kentsel dönüşüm projelerinin başlatılması ve sürdürülmesi için bakanlık imkanları, döner sermaye ve diğer gelirlerden 450 milyon liralık kaynak oluşturduklarını belirtti. Bayraktar, "Bunun büyük bölümünü harcadık. Şimdi kasamızda çok az bir para var. Van-Erciş'te, Diyarbakır'da kamulaştırmalar yapıyoruz. Bu harcamaları yaptığımız zaman kaynağımız kalmayacak" şeklinde konuştu.
YENİ BİR DÖNÜŞÜM BAŞLATACAĞIZ
Hükümetin 2003 yılından bu yana Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) eliyle 25 ilde kentsel dönüşüm projelerini sürdürdüğünü hatırlatan Bayraktar, şöyle devam etti:
"Van depreminden sonra gördük ki Türkiye'de kentsel dönüşümü afet ve özellikle deprem eksenli ele almalıyız. Sayın Başbakanımız kentsel dönüşümü Türkiye çapında çok daha organize bir biçimde, çok daha yaptırım gücü kuvvetli bir biçimde ve ülke genelinde bir seferberlik anlayışı içerisinde yaymamız talimatını verdi. Gerekli yasal altyapıların oluşturulmasının ardından ve 5 Ekim 2012 tarihinde İstanbul Esenler ve Gaziosmanpaşa'da ilk adımları attık. Şimdi Marmara depreminin 14. yılı olan 17 Ağustos'ta Bursa Yıldırım'dan 45 vilayetle bağlantı yapmak suretiyle üçüncü adımı atacağız."
Son 2 yılda 65 bin birim konut ve işyeri yıktıklarını belirten Bakan Bayraktar, 17 Ağustos'ta 90 bin birim konut ve işyerinin yıkımını başlatacaklarını aktardı. 2013 sonuna kadar 200 bin konutun yıkılmasını hedeflediklerini ifade eden Bayraktar, gelecek yıl da 400 bin konut yıkılacağını söyledi.
KENTSEL DÖNÜŞÜM İÇİN HER TÜRLÜ ADIMI ATTIK
Yapılan yasal düzenlemelerle kentsel dönüşümün önündeki engelleri kaldırdıklarını söyleyen Bakan Bayraktar, ayrıca şunları kaydetti:
"Kentsel dönüşüm konusunda hangi adımları attık? Vatandaşa hibe olarak kira yardımı yapıyoruz; geri almak yok. Evini yaparken veya müteahhitten ev alırken veyahut da inşaatını yaparken bankadan kredi alırsa kredi faizinin yüzde 4'ünü karşılıyoruz. İşyerlerinde faizin yüzde 3'ünü biz karşılıyoruz. Yapılan iş ve işlemlere, Katma Değer Vergisi'nden (KDV) harçlardan ve vergilerden muafiyet getirdik. Hak sahiplerine dönüşüm için üçte iki çoğunlukla (2/3) karar alma imkanı getirdik. Riskli bina tespitinde 500'ün üzerinde üniversite, belediye, kurum ve kuruluşu yetkilendirdik. Bu şekilde kentsel dönüşüm vatandaşın talebi doğrultusunda, vatandaşın gönüllülüğü ve rızası doğrultusunda yürüyor. Türkiye'nin birçok yerinde belediyeler kentsel dönüşümü en öncelikli işleri olarak kabul ediyor. Tüm Türkiye'de yaklaşık 6,5 milyon riskli binayı 20 yıl içerisinde yenileyinceye kadar çalışmalarımız sürecek."
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
450 milyon haaa...Bir dairenin maliyeti yaklaşık 100 bin Tl desek, 4500 dağire yapar.Depreme dayanıksız dağire sayısı 4-5 milyon...Haaa bi yerde bi hesap hatası var ammma nerde?
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (10:21)