E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Kentsel dönüşümde vatandaşların yaşadığı mağduriyetler son buluyor. Dönüşümün başladığı 2012'den bu yana süreçte yaşanan tıkanmayı ortadan kaldıracak yönetmelik, dün Resmi Gazete'de yayımlandı. Yeni yönetmelikle hükümet vatandaşın tüm haklarını garanti altına aldı. Bundan sonra hak sahipleri yapacakları inşaatlar için teminat verme zorunluluğu getirilen müteahhitlerle gönül rahatlığıyla el sıkışacak. Seda Tabak'ın Sabah'taki haberine göre müteahhit artık "Param yok, inşaatı tamamlayamıyorum" diyerek vatandaşı yüzüstü bırakamayacak. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, yönetmelik çerçevesinde, kentsel dönüşüm inşaatlarında yeterliliği olan firmaların iş yapabileceğinin altını çizdi. Bakan Kurum, "Amacımız, hem yüklenicilerimizin hem vatandaşlarımızın mağduriyetini engellemek ve dönüşümü hızla tamamlamak" diye konuştu.
MAKETTEN SATIŞA İDARE İZNİ
Dönüşümü güvence altına alan yönetmelikte dikkat çeken bir diğer madde, maketten daire satışı için idare izni şartı getirilmesi oldu. Söz konusu düzenlemeyle müteahhitin kendi payına düşen birimlerin satışı inşaatın ilerleme seviyesi ve idarenin iznine göre yapılabilir. Müteahhitin talebi üzerine idare yerinde tespit yaparak, inşaatın tamamlama oranını belirler. Bu oranın yüzde 10'u altındaki oranda müteahhite kalan bağımsız birimlerin satılması için izin verilir. Bakan Kurum, yönetmeliğin 2 Eylül'de yürürlüğe gireceğini belirterek, "Bundan sonra, müteahhit inşaatın ilerlemesine bağlı olarak satış yapabilecek. Artık hiçbir inşaat yarım kalmayacak" diye konuştu.
MİNİMUM % 4 TEMİNAT ŞARTI
Yeni yönetmeliğe göre, 50 bin metrekareye kadar yapılacak inşaatlarda maliyetin yüzde 10'u, 50 bin-75 bin metrekare inşaatlarda yüzde 8, 75 bin-100 bin metrekarelik inşaatlarda yüzde 6, 100 bin metrekare üstü inşaatlar için ise müteahhitler yüzde 4 teminat verecek.
KİRA YARDIMI 36 AYA ÇIKTI
Yeni yönetmelikte vatandaşa yapılan kira yardımı da yeniden düzenlendi. Bina tahliyesinden itibaren 1 yıl içinde talep edilmemesi halinde alınamayan kira hakkına yönelik ilave bir süre getirildi. Buna göre artık sadece tahliye edilmesi değil bunun dışında da yıkımdan itibaren de 3 ay içinde başvuru da bulunulması halinde kira yardımı yapılabilecek. Ayrıca riskli bölgeler ve rezerv alanlarında kira yardımı 18 aydan 36 aya çıkarıldı. Aylık kira bedeli bakanlık tarafından belirlenecek. Her yıl TÜFE oranında güncellenecek.
3'TE 2 KARAR VERECEK
Bundan sonra vatandaşlar riskli yapının yıktırılmasından sonra arsa haline gelen taşınmazlar için 'ortaklığın giderilmesi' davası açılabilir. Yeni uygulama yönetmeliğinde tüm işlemler için 3'te 2 çoğunluk ile karar verilecek. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tüm yargı kurumlarına net bir şekilde riskli yapı ve alanlarda 3'te 2 ile anlaşmanın yıkım öncesi ve sonrasında geçerli olduğunu belirtti
ELEKTRONİK BAŞVURU
Rısklı yapı tespit başvuruları artık elektronik yazılım sistemi üzerinden yapılacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bizzat veya şikâyet üzerine ilçe belediyelerinden riskli yapı tespiti talebinde bulunabilecek. Dönüşümde bugüne kadar tahliye edilen binalarda elektrik, su, doğalgaz hizmetlerinin kesilimi yapılırken maliklerin görüşü alınmıyordu. Yeni düzenleme ile artık hak sahiplerinin görüşü de alınacak.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Şehitkamil yunusemre mahallesinde yikim olcakmı
şu ekgyo lığındaki yatırımcıyıda bir garanti altına alsanız HerŞeyÇokGüzelOlacak.........biraz geç olacak ama sizde yarın geç olduğunun farkına varacaksınız.....
Öncelikle müteahhitlik belgeleri güncellenmeli ve yetersiz bulunanların belgeleri iptal edilmeli, eğitim ve teminat gücüne bakılmalı. Bakkal, kasap, manav gibi esnafın müteahhitliğe soyunmasının önü kesilmeli.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (04:57)