E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmlakKentsel dönüşüm iş doğuracak---

Kentsel dönüşüm iş doğuracak

Kentsel dönüşüm iş doğuracak
03 Mayıs 2011 - 08:51 borsagundem.com

TOKİ'nin başlattığı konut hamlesi, kentsel dönüşüm projeleriyle devam edecek

Eski TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, seçimlerden sonra yapılacak öncelikli işin kentsel dönüşüm projeleri olacağını söyledi. Bayrak-tar'a göre kentsel dönüşümün toplam maliyeti 200 milyar dolar. Yeni dönemde TOKİ'nin yapacağı 500 bin konutun 400 bin tanesi 85 metrekarenin altında, 100 bini de 100 TL taksitli olacak.Eski Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, Türkiye'de son 8 yılda 4,5 milyon yeni konut yapıldığını söyledi. Türkiye'deki toplam konut sayısının 19 milyona ulaştığı bilgisini veren Bayraktar'a göre bundan sonra yapılacak iş, kentsel dönüşüm projelerinin hızlandırılması. Çünkü 19 milyon konutun büyük bir bölümü plansız, dayanıksız yapılardan oluşuyor. Kentsel dönüşümle bu binalar ve çevreleri yaşanabilir hale getirilecek. Erdoğan, kentsel dönüşümün maliyetinin 200 milyar dolar olacağı tahmininde bulundu.
TOKİ başkanlığından istifa ederek 12 Haziran genel seçimleri için AK Parti Trabzon adayı olan Erdoğan Bayraktar, Trabzon'da bir grup ekonomi muhabiri ile bir araya geldi. TOKİ başkanlığı dönemi ve seçimi kazanması durumunda TBMM'de yapacağı çalışmalar hakkında bilgi veren Bayraktar, konut sektörüyle ilgili önemli açıklamalar yaptı. Erdoğan'a göre yeni dönemde yapılacak en önemli iş, kentsel dönüşüm projeleri olacak. Nedeni de 4 milyonu özel sektör, 500 bini TOKİ olmak üzere 4,5 milyon yeni konut yapıldı. Teorik olarak konut fazlası var. Ama bunların çoğunun yenilenmesi lazım. Erdoğan, yeni dönemdeki hedeflerini de açıkladı: "100 lira taksitli yoksul konutlarına ağırlık verilecek, ama şartlar ağırlaşacak, parası olan bu konutları yatırım amaçlı alamayacak." Erdoğan, seçimde başarılı olamazsa yapacağı işi de açıkladı: "Mecbur TOKİ'ye geri döneceğiz, yapabileceğimiz başka iş yok." Seçim çalışmaları için esprili açıklamalar da yapan Bayraktar, "TOKİ başkanı iken kılıcımız kesiyordu, şimdi siyasette vatandaş karşıma geçip ayak ayak üstüne atıyor ve hesap soruyor. Zor iş siyaset." dedi.
TOKİ, yaptığı projelerle 800 bin kişiye iş imkânı sağladı. Eski başkan Bayraktar, şu bilgileri verdi: "TOKİ bugüne kadar 800 bin kişiye varan bir istihdam sağladı. Her evde 4–5 kişi olduğu düşünülünce 4 milyon civarı insan TOKİ ile ilişki kurdu. Yaptığımız ihaleler ise 35 milyar liraya ulaştı. Burada biz Hazine'den aldığımız arsalardan kazanmadık, parayla aldığımız yerlerden kazandık. Bunlar Başbakan sayesinde oldu. Hükümet 17–18 yasal değişiklik yapmasa bunları yapamazdık. Bizim gibi teknisyen bir kadro olmasaydı yine olmazdı. Küçümsenecek bir iş değil yaptıklarımız." Bayraktar, Trabzon'daki siyasi çalışma ve hedeflerini de açıkladı: "Trabzon'daki arkadaşlara diyorum 'tarlada izimiz olsun ki harmanda yüzümüz olsun'. Biz buraya milletvekili olmaya gelmedik, biz burada öyle bir netice alalım ki gidip diyebilelim, bak Trabzonla bunu yaptık, ona göre biz de Trabzon şunu–bunu yapmamız lazım, yoksa yaralı bereli Ankara'ya gidersek yolumuzu şaşırırız."
400 bin ev 85 metrekareNİN altında olacak
TOKİ'nin yoksul vatandaşlar için geliştirdiği '100 TL taksitle ev' projesi daha da genişletilecek. Eski TOKİ başkanı Erdoğan Bayraktar, bu konuya da açıklık getirdi: "Ev alamayacak insanlar var. Sosyal devlet anlayışının gereği, bu insanlara imkânlar oluşturmaktır. Yeni dönemde TOKİ'nin yapacağı 500 bin konutun 400 bin tanesi 85 metrekarenin altında olacak. Bunlar, ev tesliminden sonra başlayan taksitlerle 25 yıla varan vadelerle vatandaşa teslim şeklinde verilecek. Bunlardan 100 bin tanesi de 100 lira taksitli olacak. Fakat bunun da şartlarını ağırlaştıracağız. Öyle her isteyen yatırım amaçlı gidip alamayacak. Sadece yoksul olanlar, ihtiyacı olanlar alabilecek; parası olan, zengin olan alamayacak. Öyle projelerimiz var ki ABD bile inanmıyor, gelip yaptıklarımıza bakıyorlar, hayret ediyorlar, inanamıyorlar."
Galatasaray olayı şöhretimi artırdı
Eski TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, Seyrantepe Stadyumu açılışında yaşananlara da açıklık getirdi. "Birinci takımım Trabzon, ikinci takımım Galatasaray." diyen Bayraktar şunları söyledi: "Galatasaray'da tecrübesizlikten mi oldu, beceriksizlikten mi oldu bilemiyorum. Futbolla çok iç içe biri değilim. Hayatımda en fazla on sefer maçlara gitmişim. Sanırım seyirci psikolojisini de çok fazla bilmem. Fakat söylediklerimin içinde herhangi bir yanlış olduğunu hiç kabul etmiyorum. Ben sadece zorlukları anlattım. Ama biz sanki onlara siz acizsiniz demişiz gibi anlamışlar. Ama bu dayağın faydası oldu bana, tanınırlığım yüzde 30 arttı, ben de milletvekili adayı oldum. Meşhur oldum yani. Onların sayesinde milletvekili adayı oldum. Onlara ne kadar teşekkür etsem azdır."
Trabzonspor bu yıl şampiyon olur
Erdoğan Bayraktar, şehirle ilgili izlenimlerini şöyle aktardı: "Trabzonluların en büyük sıkıntısı işsizlik, seçildikten sonra siyasetçilerin bir daha uğramaması. 'Bayraktar geldi, bizi âbâd edecek' beklentisi var. Evet, Trabzon abad olacak, marka kent olacak. Bir sahil kenti olarak İzmir ve Antalya ile yarışacak. Böyle bir beklenti var. Böyle bir beklentinin oluşmasını anlıyorum. TOKİ'de yaptıklarımız ortada, bu işte mütevazı davranmayacağım. TOKİ ile 500 bin konut zor bir iş. Trabzonspor bu yıl şampiyon olur. Başbakan, Trabzon'a büyük destek verdi. Şu an Trabzonspor Stadı 500 milyon liralık, 1 milyon metrekarelik bir proje. Sosyal tesisler, 5 yıldızlı oteller yapılacak, Akçaabat ile Trabzon birleşecek. Trabzon, büyükşehir olacak. Bunlar Trabzon'u dünya çapında şehir yapan projeler." Zaman

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)