E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçtiğimiz günlerde gündeme getirdiği kenevir üretimi konusu güncelliğini koruyor. Uzun yıllar tıbbi amaçlar dışında Türkiye'de üretimi yasak olan ve 2016 yılında 19 ilde üretimi serbest olan kenevirin onlarca sektörde 50 bin çeşide varan bir üretim skalası olduğunu ifade eden İstanbul Aydın Üniversitesi Gıda Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Şükrü Karataş, Konuya küresel bazda baktığımızda dünya kenevir pazarı 2017 yılında 4 milyar dolara ulaşmış durumda. 2025 yılında bu rakamın 11 milyar doları bulması bekleniyor dedi.
OSMANLI DONANMASINDA KULLANILIRDI
Dünya kenevir piyasasında zirveyi, hem tohum hem de endüstri anlamında Fransa'nın ele aldığını ifade eden Karataş, Fransayı Çin ve İsrail takip ediyor. ABD'de de son dönemlerde kenevir üretimi sürekli bir artış gösteriyor. Oysa Türkiye kenevir üretiminde tarihten gelen bir avantaja sahip. Osmanlı döneminde genellikle Karadeniz bölgesinde ekilen kenevir, liflerinin son derece dayanıklı olması nedeniyle çuval, halat ve ağ yapımının yanında, Osmanlı donanmasının yelken, urgan ve halat ihtiyacını da karşılardı. Ana vatanı Türklerin ana yurdu Orta Asya olan kenevirin Türkiye'de tıbbi amaçlar dışında üretimi, yapılan uluslararası anlaşmalar gereği yasaklanmıştı. 2016 yılında Bakanlık iznine bağlı olarak izin verilen arazilerde ve bakanlıkça ayda bir denetlenmek suretiyle 19 ilde serbest bırakıldı. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın plastik poşetler yerine kenevirden yapılmış filelere dönüleceğini açıklaması, ardından Gıda Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Bekir Pakdemirli'nin kenevir üretimine başlanacağını bildirmesi, tam da yerinde verilmiş son derece isabetli ve anlamlı bir beyan oldu ifadelerini kullandı.
İAÜDE KENEVİR FORUMU DÜZENLENİYOR
Hayatın hemen hemen her alanında kullanılan, faydalarının saymakla bitirilemeyeceği kenevir tohumlarından dişi kenevirde bulunan uyuşturucu madde özelliği, ayrıca tohumundan soğuk presle elde edilen yağın faydası, onun saymakla bitmeyen faydalı özelliklerini gölgelememeli diyen Karataş, İstanbul Aydın Üniversitesinde 19 Ocak 2019 Cumartesi günü 2'nci Endüstriyel kenevir Forumu-Köye Dönüş Projesi başlıklı bir etkinlik düzenliyoruz. Bu kapsamda konuyla ilgili bilim insanları 20'den fazla tebliğ sunacak. İlkini 20 Ocak 2018'de yine İstanbul Aydın Üniversitesinde düzenlediğimiz bu foruma Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soyluyu da davet ettik. Kullanım alanı ve yararları saymakla bitmeyen kenevir ekiminin bir devlet politikası olarak ele alınıp üretiminin teşvik edilmesi son derece yararlı ve umut verici. Bu hamlenin ekonomimize büyük bir katma değer sağlayacağını umuyoruz diyerek sözlerini noktaladı.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
2019 EKONOMİ DERGİSİNİN KAPAĞI NE İD.. BİR ELDE TİLİFON BİR ELDE KENEVİR.. İNSANLIĞI UYUTACAK 2 MEŞGALE VE AYRICA İNSANLIĞIN EN ÖNEMLİ GELİRİNİ OLUŞTURACAK YİNE 2 MEŞGALE. ANLAYAN DAVULZURNA SAZ. BİRLİKTE YÜRÜYOR DUNYA YOLLARI ANLAŞILAN.
Memlekette soğan salçalık domates ithal ediliyor millet neler yazmış.resmen beyinleri vücudunu terketmiş.
Keneviri kimler ne için ve neden yasaklamış bir bakalım. Akıllara ziyan açıklamalar buyrun inceleyiniz...
Afyon kenevir ekilsin kardeşim uyuşturucu amaçlı değil faydalı yönleri ile kullanılsın.haşhaş mesela haşhaş ezmesi olur tahinli ,pekmezli karıştırırlar hatta balla karıştırırlar , çokokrem yerine kullanılabilir.kakao zararlı ama ballı haşhaş ezmesi çok faydalı yurtdışına bile ihraç edilebilir.kenevirin tohumları gıda olarak tüketilebiliyor son derece faydalı bu amaçlarla üretilmeli tüm türkiyede serbest bırakılmalı bence
Kenevirin tarihçe ve faydaları konusunda bugünkü habertürk internet sayfasında Fatih Altaylı'nın çok güzel bir yazısı var herkesin okumasını öneriririm
universitelerin okaliptus bitkisini ele alip bir an once zararlarini toplumu aydinlatmali/bilinclendirmeli ve okaliptus bitkisinin tum yurtta yasaklanmasi gerek.hem ulke collesiyor diye agliyorlar hemde heryer okaliptus bitkisiyle dolu,bilinc bilinc bilinc+egitim=basari/refah
tikkat edilsün, laz uşakları esrarkeş olmasın. 3 kuruş kazanılacak diye genşlerimiz heba olmasın
Çin Ay a gönderdiği karanlık yuzdeki makınası patates, pamuk yetiştirmeye başladı.. biz hala onumu ekecez, bunu mu biçece, kurduğumuz hayallere bak hele :D hey Allahım,, her şeyi büyük sorun gibi gösteripde, büyük çözüm bulmuş havasında rol yapa yapa memelekette usd 7 lere çıktı aştı. hala bedava işler... zeytin üretimi düşüncede çıkar 5 yıl sonra ben fikir buldum herkese zeytın fidanı vericem bedava derler hiçç de şaşmam :D şaşmam. nden okadar tarım alanı boş ekım olmuyo onu düşünün önce
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (09:26)