E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemKEİG, o önyargıyı yerle bir etti---

KEİG, o önyargıyı yerle bir etti

KEİG, o önyargıyı yerle bir etti
21 Temmuz 2015 - 04:11 borsaningundemi.com

Kadın Emeği ve İstihdamı Girişimi, imza attığı projeyle, "Kadınlar ekonomik kavramlardan anlamaz" önyargısını yıktı

Kadın emeğine yönelik çalışmalarıyla tanınan ve 31 kadın örgütünü çatısı altında toplayan KEİG, "Kadınlar ekonomik kavramlardan anlamaz" önyargısını yıktı. Gila Benmayor, Hürriyet'teki yazısında KEİG'in, önyargıları yerle bir eden projesini anlatıyor. İşte Benmayor'un o yazısı: 

KEİG (Kadın Emeği ve İstihdamı Girişimi) 15 ilde 31 kadın örgütünü çatısı altında toplayan bir platform.
Platformda Kagider, Ka-Der gibi sık duyduğumuz kadın örgütlerinin yanı sıra Karadeniz Kadın Dayanışma Derneği, Kadın Mühendisler Grubu, Çanakkale Girişimci Kadınlar Üretim ve Pazarlama Kooperatifi diye daha az bildiğimiz örgütler de var.
Partilerin seçim vaatlerinde kadına yönelik politikalarını mercek altına alan, kadın emeğine yönelik çeşitli çalışmalar yapan KEİG en son ilginç bir projeye imza atmış.
"Uzun Lafın Kısası" başlıklı videoda, farklı çalışma biçimleri olan ve farklı meslekten kadınlara her gün karşılaştığımız ekonomiye ilişkin kavramlar sorulmuş.
Finans, istihdam, emek, tazminat, emeklilik, enflasyon, tüketim gibi kavramlar.
Çalışmanın çıkış noktası kadınların bu gibi kavramları anlamadığı önyargısı.
Geçenlerde sohbet ettiğim KEİG'den Gülnur Elçik'in özellikle vurguladığı gibi, ekonomi sadece ekonomistlerin, politikacıların haşır neşir olduğu öyle karmaşık, anlaşılmaz bir alan değil.
Hele günlük yaşamın tam göbeğindeki kadınlardan kopuk bir alan hiç değil.

10 LİRAYA ÜÇ ÇEŞİT YEMEK

Elçik haklı olarak "Kadına şiddet meselesi o kadar can alıcı genellikle ön plana çıkıyor. Oysa bu ülkede kadınların ekonomiyle ilintili emek ve istihdam sorunu da var" diyor.
60 dakikadan 20 dakikaya kısaltılmış olan 3 bölümlük videoda, ev kadını, öğretim üyesi, ev işçisi, modelist, transseksüel seks işçisi, otel işletmecisi, makine mühendisi, matbaa sahibi, serbest çalışan kadınlara kulak verdim.
"Kim demiş kadınlar ekonomiden anlamaz diye" başlayan videoda mikrofon uzatılan kadınlara teker teker yukarıdaki kavramlar sorulmuş.
Kendi yaşamları, kendi deneyimleri üzerinden enflasyonu da, tüketimi de, emeği de çok güzel tarif ediyorlar.
Kocasının sabah evden çıkarken kendisine verdiği 10 lira ile üç çeşit yemek yapmayı başaran ev kadını "en iyi ekonomist ev kadınıdır" derken haklı değil mi?
" Ekonomi kurallarını en iyi kadınlar bilir. Çünkü mutfak, alışveriş derken parayı en fazla kadın kullanır, bütçeyi kadın yapar" derken haklı değil mi?
Üstelik ev kadını olsun, mühendis olsun hem evde, hem işte "cinsiyete dayalı iş bölümünün" de farkında.
Bunun kendisine dayatılmasından rahatsız.
KEİG'in internet sitesinden "Uzun Lafın Kısası" videosunu özellikle ekonomistlerin izlemesini öneririm.
 
Suteks, BM'nin kadının güçlenmesi girişimine sponsor oldu


TÜSİAD Kadın-Erkek Eşitliği Çalışma Grubu Başkanı ve Suteks'in kurucusu tekstilci Nur Ger dört yıl önce Birleşmiş Milletler Kadının Güçlenmesi İlkelerine imza atmıştı.
İşe alımlarda ve ücrette "cinsiyet eşitliği" uygulayan Suteks, Türkiye'den BM'nin ilkelerine imza atmış ilk Kobi'ydi.
Başarılı uygulamaları nedeniyle Suteks iki yıl önce BM'nin "Kadını Güçlendirme İlkeleri" Yarışması'nda "onur ödülü" almıştı.
Nur Ger geçtiğimiz günlerde kadının güçlendirilmesine yönelik çalışmalarını bir adım ileriye götürdü.
Suteks, BM ile imzaladığı anlaşmaya göre, dünyada "kadının güçlendirilmesini girişiminin" yaygınlaştırılmasına için üç yıl sponsor olacak.
Nur Ger, önce tedarikçisi şimdi ise ortağı olduğu Hollanda kökenli Braez giyim markasından elde ettiği gelirin bir bölümünü girişime aktaracak.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)