E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERELR SERVİSİ
Fon yatırımı çoğunlukla borsalara yatırım yapmanın en güvenli yollarından biri olarak görülür. Zira profesyonel fon yöneticileri tarafından yönetilen fonlar önceden belirtilen belirli bir stratejiye göre hareket ederek bireysel yatırımcıların alacağı ani ve çoğu zaman yanlış kararları denklemden çıkarır. Ancak aktif olarak yönetilen yatırım fonlarını satın almadan önce de yatırımcıların iki kez düşünmesi gerekiyor. MarketWatch yazarı Mark Hulbert fonların özellikle de kategorilerine ve stratejilerine göre farklılık gösterdiğini vurguladı.
Hulbert’in sözünü ettiği kategoriler 1992 yılında Chicago Üniversitesi Profesörü Eugene Fama ve Darmaouth Koleji Profesörü Ken French tarafından gerçekleştirilen çığır açıcı araştırmalara dayanıyor. Gösterge o tarihten bu yana yatırım araştırmaları firması Morningstar’ın ‘style box’ göstergesi olarak popülerleşti.
Kategoriler her ne kadar fonun yönetimi konusunda ipuçları verse de stratejiler arasında önemli yatırım görüşü farklılıkları bulunuyor. Fama ve French'in araştırması, kategorilere göre fonların arasında ikna edici sistematik farklılıklarda hareket ettiğini gösterdi. Hulbert’se stratejilerin de fonları birbirinden ayrıldığını vurguluyor. Diğer bir deyişle yatırımcılar Wall Street’te diğerlerinden çok daha iyi performans gösteren kategorideki bir fonda yatırımcıların çok para kaybettiren bir yatırım stratejisini tercih etmesi riski mümkün. Yine Wall Street’in en kötü performans gösteren bir kategorisindeki fonlar sırf stratejisi sayesinde yüksek getiriler elde edilebilir.
Aktif yönetilen fonları seçerken yatırımcılar iki tür riske odaklanırlar: fonun kategorisinden kaynaklanan riskler ve fon yöneticilerinin seçtiği hisse senetlerinden kaynaklanan riskler. Seçilen hisselerden kaynaklanan risklerse genellikle daha kısa vadede kategorik risklerden baskındır.
Hulbert konuyu daha iyi açıklamak için orta büyüklükte sermayede büyüme odaklı hisse senetlerine yatırım yapan bir fonu ele alıyor. Vanguard’ın Mid-Cap Büyüme ETF’si 2022 yılında %28,8’lik kayıp üretti. Ancak Morningstar Direct göstergesine göre, geçen yıl kategoride en iyi performans gösteren fon %39,5 yükseliş gösterirken en kötü performans gösterense %67’lik düşüş kaydetti.
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre orta vadeli büyüme kategorisindeki fonlarda makasın diğer tüm kategorilerden daha açık olduğu görülüyor. Örneğin aynı göstergeye göre, orta büyüklükte sermayeli ve değer hisse senetlerini tercih eden fonlardaki en büyük düşüş sadece %20’ler civarındaydı. Diğer bir deyişle yatırımcılar sadece kategori tercihi ile kayıplarını önemli ölçüde sınırlayabiliyordu.
Hulbert fon kategorilerindeki stratejik riskleri ortadan kaldırmanın tek bir yolu olduğunu açıkladı: Fon kategorisinin beraberinde getirdiği stratejik risklere göre karıştırılmış bir endeks fonuna yatırım yapmak.
Eğer yatırımcı belirli bir fon yöneticisine inanıyorsa bu çeşitlendirme yönteminden uzak kalmayı tercih edebilir. Zira fon stratejisini sınırlayacak bir çeşitlendirme fon yatırımından elde edilecek getirinin de sınırlandırılmasına sebep olabilir. Ancak çeşitlendirme uygulamayan yatırımcıların fon yöneticilerinin yanlış tercihinden dolayı ciddi kayıplara maruz kalabileceklerini bilmesi de büyük bir önem taşıyor.
Aktif bir fona yatırım yapmak sadece bir yatırım kategorisine para yatırmak değil aynı zamanda da bir stratejiye ve fonun kendine özgü risklerine de maruz kalmak anlamına gelir. Hulbert, “Tercih ettiğiniz yol buysa kemerlerinizi bağlayın” diyor.
Borsadan korkan küçük yatırımcı altına sığınıyor
Karşıt yatırımla borsada kazanmanın 3 adımı
ABD’de kurumsal yatırımcılar borsadan kaçıyor
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
eskiden bizim bildigimiz kar eden şirketin büyüklügüne saglamlıgına bilançolarına bakılrdı.ama bugünlerde herkes borsa uzmanı oldu maalesef birileri parayı zarar eden bir şirkete bastırıyor peşinden millet üşüşüyor başına firma alıp başını gidiyor.ondan sonrada battımıda aglıyanlar sızlayanlar biraz millet olarak gözünüzü açın be her hafta yeni halka arzlar var çogu alakasız firma yakında köşedeki simitçi bile işyerini halka arz ederse şaşırmam nede olsa böle borsa olursa ve hadi onu geçtim buna kanan böle millet olursa gerisi boş lafffffffffffff.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (02:32)