E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2002 yılında Türkiye'de toplanan vergilerin, yüzde 86'sı faize gittiğini, bugün her 100 liranın sadece 16-17 lirasının faize ödendiğini belirterek, ''Geriye kalan 84 lirası ülkemize, milletimize hizmet olarak dönüyor. Tabii ki vergi denetiminin bunda rolü önemli'' dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı Eğitim Merkezi ve yeni hizmet binasının açılışını yaptı.
Bakan Şimşek burada yaptığı konuşmada, geçen sene vergi denetiminde devrim niteliğinde bir adım attıklarını, uzun bir süre çok başlılık ve koordinasyon sorunlarıyla karşı karşıya olan 4 ayrı denetim birimini tek çatı altına topladıklarını belirtti. O günden bu yana kurumsal alt yapı çalışmalarını hızlı bir şekilde tamamladıklarını ifade eden Şimşek, yeni bir döneme girdiklerini, denetim standartlarını yeniden belirlediklerini ve kamuda ilk defa performans sistemini müfettişler için getirdiklerini kaydetti.
Vergi Denetim Kurulu ve vergi müfettişlerinin 2 görevi bulunduğuna işaret eden Bakan Şimşek, şunları söyledi:
''Bir yandan 75 milyonun hakkını, hukukunu korumaları bir yandan da bunu yaparken tabii ki parasını, sermayesini riske atarak istihdam sağlayan mükellefin haklarını da korumaları lazım. İkisini bir arada dengeli şekilde götürme çabası... Bu nedenle biz denetim standartlarını çok önemsedik. Performans sistemini bu şekilde oturttuk. Şu an 4 bin 800 vergi müfettişimiz var. Bu sene 3 ayrı sınav onayı verdim. Ümit ediyorum ki, bu sene 5 bini aşmış oluruz.''
Açılışı yapılan eğitim kompleksinin aynı anda 800 kişiye eğitim verecek kapasitede olduğunu belirten Bakan Şimşek, 21 ayrı dersliğin henüz tamamının devreye girmediğini ancak girdiğinde aynı anda 800 müfettişe eğitim vereceklerini ifade etti. Eğitimi çok önemsediklerini vurgulayan Şimşek, ''Eğitimi sadece mesleğe yeni giren arkadaşlarımız için değil, özellikle sürekli eğitimi biz çok önemsiyoruz. Var olan bütün müfettişlerimizin sürekli bir eğitimden geçirilmesi bizim için ayrı bir önem taşıyor'' diye konuştu.
''75 milyonun hakkını korumak çok önemli''
Bakan Şimşek, Vergi Denetim Kurulu'nun esas görevinin vergi denetimini etkin bir şekilde yapmak olduğunu belirterek, kurulun, bunun yanında kayıtdışılıkla yolsuzlukla mücadele, teftiş ve incelemeler gibi birçok görevi de yerine getirdiğini ifade etti. 75 milyonun hakkını korumanın, kollamanın çok önemli ve büyük bir sorumluluk olduğunu ama bir o kadar da haz veren bir fonksiyonu bulunduğunu ifade eden Şimşek, şöyle devam etti:
''Çünkü ülkemizde kamu harcamalarının sağlıklı vergi gelirleriyle finanse edilmesi esastır. 2002'de Türkiye'de toplanan vergilerin, maalesef yüzde 86'sı faize gidiyordu. Geriye kalan yüzde 14'le ne yapabilirsiniz- Nitekim bir şey yapılamıyordu. Sayın Başbakanım sizlerin hakikaten mali disipline verdiğiniz önem, popülizme geçit verememeniz sayesinde bugün çok şükür artık Türkiye'de toplanan vergi gelirlerinin sadece 16-17 lirası faize gidiyor. Geriye kalan 84 lirası ülkemize, milletimize hizmet olarak dönüyor. Tabii ki vergi denetiminin bunda rolü önemli.
Önümüzdeki yıllarda kayıtdışılıkla mücadelede daha yoğun bir çalışma içerisine gireceğiz. Sizin onay verdiğiniz yeni kayıtdışılıkla mücadele eylem planımız çerçevesinde bu sene güzel uygulamaları başlattık. Her 6 ayda bir ilerleme raporları açıklıyorum. Bu sene sonunda vaktiniz olursa sizin başkanlığınızda gelinen noktayı tekrar gözden geçirme imkanımız olur. Bu çok önem verdiğimiz bir husus, çünkü kayıtdışılık hala uluslararası tahminlere göre, Türkiye'de yüzde 27 civarında. Bundan 10 yıl önce yüzde 33-34'ler civarındaydı. AB ortalaması yüzde 19'lar civarında, ama Avrupa'nın en iyi ülkelerinde yüzde 8'ler civarında. Dolayısıyla mutlaka bizim bunu başarmamız lazım. AB ortalamalarını yakalayıp ondan sonra da Avrupa'da en iyiler arasına girmeyi ümit ediyoruz.'' Mükellef haklarının çok önemli olduğunun altını çizen Şimşek, önceden yıllarca defter tutulduğunu, zaman aşımına uğramasın diye son dakikada raporlar düzenlendiğini ve çok ciddi sıkıntılar yaşandığını anlattı. Yaptıkları düzenlemelerle bir yandan Mükellef Hakları Bildirgesi'ni yayınladıklarını bir yandan da süre sınırlaması getirdiklerini belirten Şimşek, sınırlı denetimde 6 ay, kapsamlı denetimi de 1 yılla sınırladıklarını bildirdi. Önceden müfettişlerin ''tebliğ bizi bağlamaz'' dediğini kaydeden Şimşek, onu da bağlayıcı hale getirdiklerini dile getirdi. Yine önceden mukteza sistemi bulunduğunu, yılda 30-40 bin mukteza verildiğini anlatan Şimşek, ''Şimdi biz onları yoğun bir şekilde talebin olduğu alanlarda tebliğlerle düzenliyoruz. Hem denetime karşı güçlü bir konumu var hem de vatandaşımıza şeffaf bir şekilde internet üzerinden çok tutarlı bir şekilde bu hizmetleri veriyoruz'' diye konuştu.
Maliye Bakanlığı olarak kendilerini sürekli yenilediklerini kaydeden Bakan Şimşek, Başbakan Erdoğan'a, eğitim kompleksinin açılışını yaptığı, mali disipline önem verdiği ve popülizm içeren politikalar uygulamadığı için teşekkür etti. AA
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
KUYUMCUDANDAHA FAZLA VERGİ MEMUR ÖDÜYORSA BU VATANDAŞIN VE DEVLETİN VAY HALİNE,DEVLETİM İŞTE SANA KAYNAK VERGİLERİKALIBINA GÖRE DÜZENLE EMEKLİNİN% 100 ZAMMI FAZLASI İLE ÇIKAR.
adamına göre inceleme :) vekiller..vekillerin çocuklarıi vekillerin ortak oldugu şirketleri devlet ihalelerine katılan mantar gibi şirketler.... PEKİİİİİİİİİİİİİ BELEDİYELER İNCELENİYOR MU? HA BİRE TAŞ DÖŞE TAŞ KIR, ÇİÇEK EK, ÇİÇEK BİÇ...EEE NEREDE BU PARALAR ?? YANİ AKP BELEDİYELERİ CHP BELEDİYELERİ, HANGİLERİ İNCELENİYOR ? YADA BAŞARILI BULUNIPDA TEŞEKKUR EDİLEN HANGİ BELEDİYELER VAR ? MERAK ETTİM.
İSTANBUL UN BÜYÜK İLÇELERİNDEN HEMDE BELEDİYE KARŞISINDA 10 YILDIR KAÇAK ÇALIŞAN LOKANTALAR, DÖNERCİLER, KOKOREÇÇİLER BİLİYORUM. VERGİ LEVHALARI YOK, SGK KAYITLARI YOK... SEN NEYİN KAFASINI YAŞIYORSUN MALİYE BAKANI
ZORLU GRUBUNU BİR İNCELEYİN DERİM.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (15:16)