E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKayıp risklerini azaltan borsa stratejisi---

Kayıp risklerini azaltan borsa stratejisi

Kayıp risklerini azaltan borsa stratejisi
30 Ocak 2023 - 17:10 borsaningundemi.com

Çok varlıklı yatırım stratejisi borsalardaki çöküşlere karşı riski sadece hisseler arasında değil diğer varlık sınıfları arasında da dağıtmayı vadediyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Borsada tüm yumurtaları tek bir sepete koymamak gerektiği benzetmesine sıklıla yer verilir. Ancak bu çoğunlukla hisse senetleri arasında çeşitlendirmeyi işaret eden bir benzetmedir. Smartasset'in haberinde sadece hisse senetleri arasında değil, diğer varlık sınıfları arasında da çeşitlendirme yapmanın önemine dikkat çekiliyor.

Çok varlıklı yatırım stratejileri bir portföye hisse senedi, tahvil ve nakit gibi çeşitli finansal varlıkların dahil edilmesini sağlayan bir yatırım stilidir. Çok varlıklı stratejiler tek bir varlık sınıfına odaklanan stratejilere kıyasla daha fazla çeşitlilik sağlar ve daha az aşağı yönlü risk oluşturur. Söz konusu varlıklar aynı zamanda gelir ve büyüme potansiyeli de sağlar.

Haberde uygulanabilecek birden fazla çok varlıklı stratejiye yer veriliyor. Ancak yatırımcıların doğru stratejiyi benimseyebilmesi için mali danışmanlarıyla birlikte kendileri için uygun olan yöntemi değerlendirmeleri gerektiğine de dikkat çekiliyor.

Çok varlıklı stratejilerin tanımı

Bir yatırım stratejisi her yatırımcı için değişen özel bir yatırım yaklaşımdır. Bazı önemli yatırım yaklaşımları arasında büyüme, gelir, değer ve sosyal sorumluluk stratejileri gösterilebilir.

Varlık tahsisi, bir yatırım stratejisinin belirleyici özelliklerinden biri olarak görülür. Örneğin büyüme odaklı bir strateji çoğunlukla hatta bazı durumlarda tamamen yüksek büyüme beklentileri olan hisse senetlerine yatırım yapmayı gerektirir. Bir gelir stratejisi temettülerden nakit getirisi sağlamak için sabit getirili menkul kıymetler satın almayı öne çıkarır. Hisse senetleri ve tahvillere ek olarak iki diğer ana varlık sınıfı nakit ve alternatif yatırımlardır. 

Alternatif yatırımlar gayrimenkullerden emtialara, türev ürünlerinden özel sermayelere kadar hemen hemen her türlü farklı yatırım yaklaşımlarını içerebilir.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre çok varlıklı bir strateji, bir yatırım yöneticisinin portföy fonlarını geniş bir varlık yelpazesine yatırım yapmasına izin verir. Çok varlıklı bir fon veya portföy, hisse senetleri, tahviller, nakit ve alternatif yatırımların bir karışımını içerebilir.

Stratejiler ayrıca aktif veya pasif gibi belirli yatırım stillerini de dikte edebilir. Aktif yatırım tarzı, yöneticilerin varlık alıp satarak piyasayı yenmeye çalışmasını talep eder. Pasif bir yatırım yaklaşımı ise belirli bir endeksi izlemek için tasarlanmıştır ve alım satımın yanı sıra ücretleri ve diğer maliyetleri en aza indirir. Çok varlıklı stratejileri pasif veya aktif olabilir

Çok varlıklı stratejinin faydaları

Çeşitlendirme, çoklu varlık stratejisinin avantajlarından biridir. Bir portföyde yalnızca bir varlık sınıfına yatırım yapıldığında, portföy bu varlık sınıfını etkileyen gerilemelere karşı savunmasız hale gelir. Portföy fonlarını, bazıları diğer varlıklar aşağı doğru hareket ettiğinde yukarı doğru hareket etme eğiliminde olabilecek birden fazla varlık sınıfına koymak, genel getirileri yavaşlatabilir. Ancak yatırımların tutarlılığını artırır ve kayıplara karşı koruma sağlayarak riskleri azaltabilir.

Çok varlıklı strateji, yalnızca ortak hisse senetlerine yatırılan portföye kıyasla bir portföye gelir de ekleyebilir. Bir gelir stratejisiyle karşılaştırıldığında, çok varlıklı yaklaşımı, temettü gelirlerine ek olarak büyüme potansiyeli de sağlayabilir.

Çok varlıklı yatırım

Güvenli bir emekliği finanse etmek isteyen bireysel yatırımcılar genellikle çok varlıklı stratejilere katılırlar. Bu stratejiler, özellikle varlık sınıfı değerlerindeki dalgalanmalardan etkilenmeyi sınırlarken, uzun vadeli, tutarlı servet birikimi arayan emeklilik tasarruf sahipleri ile iyi bir uyum sağlayabilir.

Birçok yatırım fonu da çok varlıklı stratejileri kullanır. Bunlardan bazılarına çok varlıklı fonlar da denebilir. Ancak dengeli ve çeşitlendirilmiş büyüme ve gelir gibi isimler taşıyan fonların da çok varlıklı stratejiler üzerinden yönetilmesi muhtemeldir.

Özellikle emeklilik hesapları için popüler birçok varlıklı fon türü, hedef tarih fonudur. Bu fonlar genellikle 2030 gibi gelecek tarihteki bir yıl için hedef koymaları üzerinden adlandırılırlar. Fonlar hedef tarih veya civarında emekli olmayı planlayan yatırımcılara pazarlanır.

Hedef tarihli fonların yöneticileri genellikle tutarlı bir getiriyi korumak ve riski yönetmek amacıyla çok varlıklı bir stratejiyi uygularlar. Yöneticiler tutarlı getiri için çok çeşitli varlık sınıflarına yatırım yapma yetkisine sahiptir. Bu fonların yöneticileri, örneğin, hedef emeklilik tarihi yaklaştıkça varlık tahsisini tipik olarak daha riskli hisse senetlerinden daha istikrarlı sabit gelirli yatırımlara kaydıracaktır. Hedef tarih fonları, riskten korunma yoluyla riski yönetmek için çoklu varlık stratejisinin bir parçası olarak opsiyonlar gibi diğer alternatif varlıklara da yatırım yapabilir.

Çok varlıklı yatırım stratejileri, tek bir varlık türüne odaklanmak yerine çok çeşitli varlık sınıflarına yatırım yapmaya odaklanır. Örneğin, yalnızca büyüme odaklı hisse senetlerine veya tahvillere yatırım yapmak yerine, çok varlıklı bir strateji, bu varlık sınıflarının her ikisine de ve nakit ve alternatifler de dahil olmak üzere diğer varlıklara da para yatırmayı sağlayabilir ve teşvik edebilir. Bireysel yatırımcılar ve profesyonel fon yöneticileri çok varlıklı stratejileri kullanabilir. Çok varlıklı yatırım stratejileri, daha odaklı yaklaşımlara kıyasla çeşitliliği artırarak riski yönetmeyi ve getirileri ve tutarlılığı iyileştirmeyi vadediyor.

Açığa satışçılara büyük darbe: 81 milyar dolar

 

'Hisse senetlerindeki ralliye katılmak hayal kırıklığı yaratabilir'

 

Powell daha fazla ralli istemiyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)