Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, kayıp-kaçak bedellerinin geri ödenip ödenmemesi konusunda, "Mahkeme bu konuda EPDK'ya 'bundan sonra kurul kararı alın' diyor ve EPDK kurul kararı alacak, bu rakamlardan geri dönüş diye bir şey söz konusu değil" dedi.
Yıldız, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın 2014 Yılı Bütçesi’nin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki görüşmelerinde yaptığı konuşmada, zaman zaman yolsuzluk ithamlarında bulunulduğunu dile getirerek, tüm çalışma arkadaşlarının dürüst ve çalışan olduklarını vurguladı.
Arkadaşlarının zımni bile olsa böyle bir ithamla karşılaşmasının doğru olmadığını, somut iddialar için ise gerekli süreçlerin işletilebileceğini dile getiren Yıldız, özel sektörden, şu anda aldıkları maaşın 5 katı teklif gelmesine rağmen kurumlarında çalışmaya devam eden personelleri bulunduğunu dile getirdi.
Bakan Yıldız, Türkiye'nin doğalgazı 28 AB üye ülkesi arasında en ucuz alan olmamasına karşın en ucuz satan ülkelerden biri olduğu ifade etti.
Kayıp-kaçak bedellerinin alınmamasıyla ilgili İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği'nin bir girişi olduğunu anımsatan Yıldız, "Mahkeme bu konuda EPDK'ya 'bundan sonra kurul kararı alın' diyor ve EPDK kurul kararı alacak, bu rakamlardan geri dönüş diye bir şey söz konusu değil" diye konuştu.
Özelleştirme başlamadan önce 100 liralık fatura değerinin halen 100 lira olduğunu anlatan Yıldız, yapılan değişikliğin faturayı oluşturan her bir dilimin şeffaf bir biçimde gösterilmesinden ibaret olduğunu söyledi. Yıldız, "Böyle yapmakla ayrı bir birim eklemiş değiliz. Konu olan bunların gösterilmesi ya da gösterilmemesi. Ek konulmuş olması veya olmaması değildir" ifadesini kullandı.
Gaz tedarikindeki "al ya da öde" uygulamasına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Yıldız, "2002 yılı sonu itibariyle Türkiye'nin Rusya'dan al ya da öde ile ilgili herhangi bir borcu ya da alacağı kalmamıştır. Al ya da öde'nin bana bir zararı oluyor mu? Fiyatın düştüğü anlarda karı oluyor. Piyasada şu anlatılıyor, 'Kardeşim biz adamlardan gaz alacakmışız zamanında almamışız paramız orada batmış'. 'Bu, yalan' diyorum ben. Türkiye'nin 4-5 yıl içerisinde 'al ya da öde'de 1 dolarının kaldığı bir tek ülke yoktur. Şimdi İran ile Azerbaycan'a sıra geldi, onlardan da düşüyoruz. 2014-2015 yıllarında da onları inşallah sıfırlıyoruz. Geçen yıl 1,3 milyar dolar Rusya'dan gazını aldığımız halde parasını ödemediğimiz kısım oldu."
-Yatak odasından girilen maden ocağı-
Maden ocaklarındaki iş kazalarına ilişkin açıklamalarda bulunan Yıldız, Türkiye'de 104 milyon ton kömür kullanıldığını ve bunun 80 milyon tonunun Türkiye'de üretildiğini bildirdi.
Yıldız, "Manisa'daki 9 tane aynı zamanda denetimi yapılmış 2006, 2007 ve 2011'de faaliyeti durdurulduğu olmuş, faaliyete açıldığı olmuş 114 maden ocağı kapattık. Üzülerek söyleyeyim, Türkiye'de yatak odasından maden ocağına girilen ev var. Oradan çıkarttığı bir at arabası, kamyon kömürle, 'ben bu işletmeciliği yapacağım' deyip de kapattığımız yerler var" değerlendirmesinde bulundu.
Yıldız, taş ocaklarının ÇED'den muaf tutulduğu iddialarının ise asılsız olduğunu söyledi.
Türkiye'de 35 milyon elektrik abonesi olduğu bilgisini veren Yıldız, "Elektrik şirketine, bakanlığa gelen bütün şikayetlerin oranı 10 binde 1. Yaklaşık 35 milyon aboneden 10 binde 1'i. Bizim amacımız bunları da ortadan kaldırmak" dedi.
Elektrik sistemindeki birtakım arızaların normal olduğunu dile getiren Yıldız, elektrik hatları için yılda yaklaşık 2 milyar liralık yatırım yapıldığını belirtti.
-Kaçak elektriğinin kesilmesinden şikayetçi oldu-
Kaçak elektrik kullanımına ilişkin bir örnek veren Yıldız, elektrik arızası nedeniyle kendisine şikayet telefonu açan vatandaşın durumunu incelettiğinde kaçak elektrik kullandığının tespit edildiğini söyledi.
Türkiye'de yıllık 242 milyar kilovatsaat elektrik kullanıldığına işaret eden Yıldız, "O kullanmıyor, bu kullanmıyor, kim kullanıyor bu elektriği? O yüzden biz bunların tek tek üzerine gitmek zorundayız. Türkiye kayıp-kaçaklarda Dicle ve Van bölgesini hariç tutarsak AB üyesi ülkelerin ortalamasının altındadır. Bu iki bölgemizi de 2 yıla kadar çözüyoruz" diye konuştu.
-"Müstehzi ifadeleri içime attım"-
Enerjide Irak'la ilişkilerin önemine dikkati çeken Yıldız, şunları kaydetti:
"Irak meselesinin Türkiye'nin lehine, menfaatine ve geleceğine konulan önemli bir yapı taşıdır. Bunu yaparken Türkiye bir hukuk devletidir ve merkezi Irak hükümetinin bütün hassasiyetlerini dikkate almıştır. İki tane temel konu var, bir merkezi Irak hükümeti ile yapılan anlaşmalar, iki Kuzey Irak'ta yapılan sözleşmeler, özel hukuk hükümlerine tabi olmak kaydıyla. Herhangi bir kamu veya özel şirketi Kuzey Irak'ta sözleşme yapabilir. Kelimelerimi seçerek kullanıyorum, bunun adı sözleşmedir. Nasıl 19 ülke 39 firmasıyla yapıyorsa Türkiye de buna kayıtsız kalamaz, bunu yapmak zorundadır."
Irak'a gerçekleştirmeyi planladığı ziyaret için "Bağdat'a veya Erbil'e giderken Kayseri'ye indiniz" denildiğini ifade eden Yıldız, "Bir kısım arkadaşlar müstehzi ifadeler kullandılar onları ülkem adına içime attım. Şu ifadeyi kullandım; 'Iraklı kardeşlerimizin kendi içerisindeki bir iletişim kopukluğudur herhalde canları sağolsun' dedim. Ben ülkem adına bunu yaptım. Biz doğru ve sürdürülebilir olanı yaptık, Türkiye'nin menfaatine olacak birçok hususu ilerleyen zamanda ben görsem de görmesem de bunu göreceksiniz" dedi.
-"Nükleer santraller 7,2 milyar dolarlık ithalatı engelleyecek"-
Yıldız, Dicle Elektrik'in abone borçlarının faizlerinin silindiğini bildirerek, bunun maliyetinin şirketi ilgilendirdiğini söyledi. Bakan Yıldız, "Bundan sonra özel şirketin de kamunun da oradaki vatandaşlarımıza gösterdiği bütün yakınlıklar... Bundan sonra artık elektrik kesilmek zorunda kalacak. Faizini sildi, indirimini yaptı, 'abone ol' dedi, buna rağmen olunmuyor, bundan sonra elektrik kesilecek" yorumunda bulundu.
Yıldız, Afşin Elbistan'daki kömür sahalarının değerlendirilmesiyle ilgili, "Birleşik Arap Emirlikleri'nden TAQA'nın siyasi gerekçelerle mi termik santraller kurmayı iptal ettiği yönündeki soruya, "(Öyle olduğunu ümit etmem, inşallah siyasi değildir) dedim. Her türlü yönetim kurullarıyla alakalı kararlarını çıkarttılar. Bundan sonra da bunun gerçekleşeceğine inanıyorum. Orada 4,2 milyar ton kömür var ve mutlaka değerlendirilmesi lazım" diye konuştu.
Bakan Yıldız, Mersin ve Sinop'a yapılacak nükleer santrallerin 7,2 milyar dolarlık ithalatı engelleyeceğini belirtti. Yıldız, Akkuyu'daki çalışmalar için, mevzuata aykırı bir durumun söz konusu olmadığını ifade etti.
Konuşmaların ardından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, EPDK, Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü'nün 2014 yılı bütçeleri komisyonda kabul edildi.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.