E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Küresel fiyatlamalarda dengelenme sürecinden uzak resim oluşumu devam ediyor. Kısa vadeli yükselişler yatırımcı kesiminde suların şu an için durulduğu izlenimi yaratsa da hikayenin temelinde takip edilen haber akışında pozitif anlamda değişiklik olmaması ve kaybolan güven ortamının yeniden kazanılma sürecinin kuvvetle muhtemel uzun süreceği düşüncesinin hakimiyeti seans içerisindeki oynaklıkların dalga boyunu uzun tutuyor. Bahse konu durum her iki yön için de geçerli konumda. Örneğin, dün özelinde konu incelenecek olursa, Dow Jones sanayi endeksinin artı-eksi-artı fiyatlama seyri ciddi mesajlar taşıyor.
Yeni gün işlemlerinde de farklılık yok. ABD endeks vadelileri %2 civarı değer kayıplarına işaret ederken benzer eğilim spot Asya fiyatlamaları açısından da geçerli. Japon yeni güvenli liman talebi kapsamında değerlenirken, USDJPY paritesinde %1 geri çekilme söz konusu. Gün özelinde majör bir başlık öne çıkmazken, ABD’de Covid-19 vaka sayısının 1000’e ulaşması, İtalya Başbakanı Conte’nin mali destek çabalarını 16 milyar euro seviyesine çıkarma çabası ve ABD yönetiminden vergi indirimi ile ilgili paketin içeriğinde henüz detay gelmemesini öne sürmek yanlış olmayacaktır.
Yatırımcı eğilimi açısından kısa vadeli risk indikatörü olarak Japon yeni fiyatlamasının yakından takip edilmesi gerektiğini düşünmeye ve paylaşmaya devam ediyoruz. Bu cephedeki gelişmelerin son günlerde gerçekleşen EURUSD paritesi yükselişinde de ana etken olduğunu değerlendiriyoruz.
USDJPY cephesinde 2016 yılı son çeyreğinde başlayan yükseliş hareketinin önemli noktalarından birisi olan 105 bölgesinin aşağı yönde geçilmesinin ardından 99-100 aralığının hedefe girmesi bir süre daha Amerikan dolarındaki zayıflama eğiliminin de korunmasına zemin hazırlayabilir. Gelişmekte olan ülke varlıklarında riskten kaçış teması kapsamında pozisyon azaltımı isteğinin devamını beklemekle birlikte ilerleyen süreçte DXY fiyatlamasının yukarı yönde toparlanabileceğini düşündüğümüzü de eklemek isteriz.
Yurt dışı gündemin genel olarak aynı eksendeki akış ile sakinleme arayışından uzak görüntüsü devam ederken 11 Mart günü itibarıyla Türkiye sınırları içerisinde de ilk Covid-19 vakasının teyit edilmesi durumu söz konusu. 21 Ocak sonrasındaki global fiyatlama ortamı dikkate alındığında, haber akışı ve vaka sayılarındaki gelişmelerin yerel varlık fiyatlamalarında belirleyici konumda olacağını söyleyebiliriz. BİST 100 endeksinde 106000 ve 104000 teknik destek seviyeleri aşağısındaki görünümün 99000 bölgesini gündeme getirebileceği kanaatindeyiz. Haftalık bazda 108800 seviyesi üzerinde kapanış gerçekleşmedikçe kısa vadede endeks baskılanması sürebilir. USDTRY paritesinde
ise küresel düşük faiz ortamı ve zayıf Amerikan doları teması negatif baskılanmayı sınırlandırabilir.
Türk lirası Amerikan doları karşısında günü %0.17 değer kaybı ile tamamlarken BİST 100 endeksi performansı %-2.4 ile 101062 puan seviyesinden gerçekleşti. 10 yıl vadeli tahvilde faizin son seviyesi
%11.56 olurken, 5 yıllık ülke CDS değeri ise günü 407bp ile tamamladı.
EMEA bölgesi endekslerinde gün sonu kapanışlarının tamamı değer kayıplarına işaret ederken, en ciddi zayıflama Rusya (RTS, USD) varlıklarında %-13 ile takip edildi. Euro Stoxx 50 %-1.66, FTSE 100 %-0.09, CAC 40 %-1.51 ve DAX %-1.41 düzeyinde performans sergiledi.
Amerika kıtası işlemlerinde Avrupa seansına kıyasla eğilimin tamamı pozitif yönde olurken, özellikle majör ABD endekslerinde seans içi oynaklık artışının devamı dikkat çekti. Dow Jones, S&P 500 ve
Nasdaq endekslerinde kapanışlar %5’e yakın yükselişe işaret ederken, benzer durum kıtada yer alan gelişmekte olan ülke varlıkları için de geçerli oldu. Arjantin’de Merval endeksi %8.07, Brezilya’da Bovespa %7.14 ve BVL Peru ise günü %2.47 primlenme ile tamamladı.
Asya seansında yeni gün fiyatlamaları değer kayıplarına işaret ediyor. TSİ 08.10/ NKY 225 %-1.40, Hang Seng %0.04, CSI 300 %-0.05 ve KOSPI %-2.65 ile düzeyinde performans sergilerken, CNH-CNY spreadi 29 pips seviyesinde oluşmakta. PBOC tarafından fixing kur ayarlaması ise
6.9612 ile yuanda değer kaybına işaret etmekte.
BİST 100 işlemlerinde 99000 seviyesi destek, 104000-106000 bölgesi ise direnç olarak izlenebilir.
USDTRY paritesi işlemlerinde 6.12 seviyesi haftalık bazda destek, 6.21/25 ise direnç olarak izlenebilir.
EURUSD paritesi fiyatlamalarında global Amerikan doları yaklaşımı ana etken konumunda.
1.1280-1.1190 destek, 1.1450-1.15 direnç noktaları. Henüz kalıcı euro değerlenmesi beklentisinde
değiliz.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (02:27)