E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKaybeden bir işlemden çıkmanın 10 yolu---

Kaybeden bir işlemden çıkmanın 10 yolu

Kaybeden bir işlemden çıkmanın 10 yolu
21 Kasım 2024 - 18:11 borsaningundemi.com

Piyasalarda kazançlı yatırımın sırrı risk yönetiminden geçmektedir.

BORSANINGUNDEMI.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yatırımda risk yönetiminin en önemli parçası, kaybeden bir pozisyonu doğru zamanda kapatabilmektir.

Borsaningundemi.com’un derlediği bilgilere göre, kaybeden bir pozisyonu satma sanatı, risk yönetimi biliminde temel bir beceridir.

Pratik teoriden çok daha zordur

ABD’li yatırımcı ve yazar Steve Burns’ün New Trader U’da yer alan makalesi, para kaybeden bir işlemde olunduğunda, işlemden ne zaman çıkış yapmanız ve kaybı kabul etmeniz gerektiğini üzerinde duruyor.

Burns, “Teoride zarar durdurma ve zararlarınızı küçük tutma basit gibi görünse de pratikte, kaybeden bir pozisyondan çıkmanın hem bilimsel hem de sanatsal bir yanı vardır” diyor. Burns, kayıptaki bir işlem sonlandırmanın 10 yolunu şu şekilde sıralıyor…

Zarardaki bir pozisyonu satarken dikkate alınması gereken 10 ilke

Zarar durdurma çıkış stratejisi olmadan hiçbir işleme girilmemelidir. İşleme girmeden önce işlemden hangi seviyede çıkacağınızı bilmeniz bir zorunluluktur.

Zarar durdurma emri, normal fiyat hareketi aralığının dışında, işleminizin işe yarama ihtimalinin düşük olduğuna işaret edecek bir seviyede olmalıdır.

Bazı trader’lar ‘yüzdelik zarar durdurma’ seviyesi belirler. Örneğin hisse senedi işlemlerinde yüzde 12 oranında kar elde etmeye çalışıyorlarsa, 3:1 ödül-risk oranı oluşturmak için zarar durdurma seviyelerini hisse senedinin yüzde 4 oranında düştüğü seviyeye  ayarlarlar.

Diğer trader’lar ‘zaman odaklı zarar durdurma’ kullanır. Bu tarz trader’lar, bir işlem kayıptaysa ancak belirli bir zaman diliminde zarar durdurma veya kar hedefine asla ulaşmazsa, trend oluşmadığı için işlemden çıkar ve daha iyi bir fırsat aramaya giderler.

Bir yatırımcının tuttuğu bir pozisyonun grafiği aniden ters yöne doğru bir volatilite artışı yaşarsa, birçoğu zarar durdurma seviyesine ulaşılmasa bile bunu tehlike sinyali olarak alıp işlem aralığının genişlemesiyle pozisyondan çıkar.

Uzun vadeli trend takibi işlemlerinde zarar durdurma seviyesi, gürültü kabul edilen fiyat hareketleri tarafından durdurulmadan gerçekten uzun bir trendi yakalayacak kadar geniş olmasının yanında trendin de sona ereceği seviye ya da zamana yakın olmalıdır. 200 günlük hareketli ortalamalar gibi uzun vadeli hareketli ortalamalar, tam da bu nedenle daha geniş zarar durdurma emirleriyle pozisyondan çıkmak için kullanılır. Daha büyük fiyat hareketlerinde açık riske maruz kalan işlemlerde daha küçük pozisyon boyutlarına sahip olmak ise çok önemlidir.

Her yatırımcı para kazanmak için işlem yapar, para kaybetmek için değil. Size ‘karşı’ hareket eden herhangi bir işlemle mutlaka ama mutlaka ilgilenmek zorundasınız. Pozisyonunuzu sadece tutmak ve fiyatın işleminizin kazançla sonuçlandıracak kadar geri döneceğini ummak, bir yatırımcının uygulayabileceği en kötü planlardan biridir.

Zarardaki bir pozisyonu kapatırken başvuracağınız en kötü neden duygular veya strestir. Bir trader’ın zarardaki bir işlemden çıkmak için her zaman ölçülebilir bir nedeni olmalıdır. Zarar durdurma seviyelerinizin çok yakın olması her işlemde küçük ama hızlı kayıplarla karşılaşmanıza neden olabilir. Bu nedenle işlemlerinize nefes alacak kadar alan vermelisiniz.

Her zaman önceden planladığınız işlem sermayenizin maksimum yüzdesini kaybettiğinizde o pozisyondan çıkmanız gerekir. Zarar durdurma seviyeniz ve pozisyon büyüklüğünüze bağlı olarak maksimum zarar yüzdesini toplam işlem sermayenizin yüzde 1 ila yüzde 2'si olarak ayarlamak, iflas riskinizi neredeyse sıfıra indirecek ve kayıplarınızı küçük tutacaktır.

Zarar eden bir pozisyonu kapatmanın en can alıcı noktası, piyasanın normal volatilitesiyle trend dönüşleri arasındaki farkı bilmektir.

Yatırımda doğru ekran süresi ne kadar olmalı?Yatırımda doğru ekran süresi ne kadar olmalı?

 

Borsa yatırımlarında şanslı olma sanatıBorsa yatırımlarında şanslı olma sanatı

 

Yatırımda para ve zihin yönetimi neden gereklidir?Yatırımda para ve zihin yönetimi neden gereklidir?

 

Gün içi yatırım mı swing yatırımı mı?Gün içi yatırım mı swing yatırımı mı?

 

Yatırımın diğer işlere kıyasla 12 avantajıYatırımın diğer işlere kıyasla 12 avantajı

 

Mükemmeliyetçi trader’ların 5 lanetiMükemmeliyetçi trader’ların 5 laneti

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)