E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu ve beraberindeki heyet, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe'nin ev sahipliğinde ihracatçılar ile bir araya geldi.
TİM Dış Ticaret Kompleksi'nde gerçekleşen toplantı sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Kavcıoğlu, dönem dönem farklı sektörler ve odalar ile bir araya geldiklerini anımsatarak, TİM Başkanı Gültepe'nin daveti üzerine böyle bir buluşmanın gerçekleştiğini söyledi.
Türkiye ekonomisi ile ilgili yaptıkları çalışmaları paylaştıklarını, bu organizasyonun bir istişare toplantısı olduğunu dile getiren Kavcıoğlu, sektör başkanlarından ihracatçıların sıkıntılarını ve taleplerini dinlediklerini anlattı.
Kavcıoğlu, Türkiye Ekonomi Modeli üzerine yaptıkları çalışmaları paylaştıklarını, ihracatçılar için başarılı bir yıl geçirdiklerini kaydederek, 2023'te de aynı başarıların devam etmesini beklediklerini, güzel ve verimli bir toplantı olduğunu aktardı.
Bu yıl ile ilgili küresel ekonomideki olumsuz beklentilerin azalmaya başladığını, resesyon kaygılarına ilişkin olumlu gelişmeler yaşandığını aktaran Kavcıoğlu, dünyadaki büyüme rakamlarının olumlu anlamda yavaş yavaş revize edilmesinin üretimle ilgili bir sıkıntı yaşamayacaklarına işaret ettiğini anlattı.
Kavcıoğlu, hem Körfez hem Afrika tarafında ihracatçıların yeni pazarlara yoğunlaştığına değinerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"İhracatçılarımız ayrıca dünyada birçok yeni pazara açılıyor. Dolayısıyla biz ihracatta bir sıkıntı olacağını beklemiyoruz. Zaten 300 milyar dolar bir hedef Sayın Başkanın (Mustafa Gültepe) önüne konuldu. Geçen sene de ihracatta çok başarılı bir yıl geçirildi. Dünya genelinde enerji ve savaşın oluşturduğu nedenlerden dolayı ithalat tarafında cari açığımızı biraz olumsuz etkiledi ama biz üretim tarafına bakıyoruz. Türkiye Ekonomi Modeli ile üretim tarafı başarılı bir şekilde gidiyor. Dünya şartları da olumluya doğru gidiyor. Dolayısıyla herhangi bir kaygımız yok. Ümitli bir şekilde hem ihracatımız hem de dünyadaki gelişmelerin lehimize olduğunu düşünüyoruz."
"Döviz kuru istikrarlı şekilde devam ediyor"
TCMB Başkanı Kavcıoğlu, ihracatçıların döviz kurunun düşük olduğuna yönelik değerlendirmeleri olduğuna dair soru üzerine, döviz kurunun istikrarlı bir şekilde devam ettiğinden bahsetti.
Kavcıoğlu, 2021'in sonunda yaşanılanların ardından piyasa şartları içerisinde Merkez Bankası'nın hem rezervleri hem uyguladığı politikalarla döviz kurunun istikrarlı şekilde devam ettiğini belirterek, "Dolayısıyla umarız aynı şekilde, yani Türkiye Ekonomi Modeli içerisinde aldığımız tedbirler, kararlar inşallah zaten sonuçlarını olumlu anlamda veriyor. Dolayısıyla kur da istikrarlı şekilde devam edecektir. Orada bir sıkıntı yok." diye konuştu.
İhracatçıların TCMB'ye döviz satma zorunluluğuna yönelik soru üzerine Kavcıoğlu, şu an TCMB rezerv kaynaklarının sadece ihracatçılardan alınan yüzde 40 olmadığını, ülkenin ihracat ve döviz girişinin artışıyla çok alakalı olduğunu söyledi.
Kavcıoğlu, Türkiye Ekonomi Modeli içerisinde üretimler arttıkça Türkiye'ye döviz girişinin de artacağını kaydederek, "Döviz girişinin artışıyla beraber zaten Merkez Bankası'nın rezervleri de olumlu etkileniyor. Bir sıkıntı yok, rezervler artarak devam ediyor. Bu tabii kura da olumlu yansıyor. Diğer fiyatlara da piyasaya da olumlu yansıyor. Her şey kendi minvalinde iyi bir şekilde devam ediyor. Rezervlerimiz de artmaya devam edecek." açıklamasında bulundu.
"TCMB'nin bir kur politikası yok"
Şahap Kavcıoğlu, TİM ile normal bir toplantı gerçekleştirdiklerini belirterek, geçen 2-3 hafta önce başka bir yerde olduğunu, davet edildiğini, yine bu ayın sonunda ya da şubat ayı içerisinde başka bir oda ile görüşeceğini, devamlı reel sektörle de iş dünyasıyla da Merkez Bankası'nın politikaları anlamında bir araya gelip istişare ettiklerini dile getirdi.
Kısa süre önce bir toplantıda TİM Başkanı Mustafa Gültepe ile sohbet ederken kendisini davet ettiğini, kendisinin de davete icabet ettiğini dile getiren Kavcıoğlu, güzel, olumlu, karşılıklı istişareyle çok verimli bir toplantı yaptıklarını belirtti.
Kura yönelik soru üzerine Kavcıoğlu, Merkez Bankası'nın herhangi bir kur politikasının bulunmadığını ifade etti.
İhracatçıların TCMB'ye döviz satma zorunluluğunun tekrar sorulması üzerine Kavcıoğlu, "Arkadaşlar yüzde 40, zaten ihracat Türkiye'de 254 milyar dolara gelmiş. Zaten ihracatçı bozuyor bir kısmını, bankaya bozacağı yerde Merkez'e bozuyor. Burada bir sıkıntı yok.” yanıtını verdi.
"Ortalama faizler şu an gayet iyi bir yerde, memnunuz"
TCMB Başkanı Kavcıoğlu, ihracatçıların reeskont kredisi kullanması için gereken şartlarda bir değişim olup olmadığına ilişkin bir soruyu, "Kurallarımız aynı. Reeskont kredisi kullanılmak isteniyorsa orada açıkladığımız kurallar devam ediyor. Orada bir şikayet yok, memnuniyet de var." şeklinde yanıtladı.
Finansman maliyetlerinin gündeme gelip gelmediğine ilişkin soruya karşılık Kavcıoğlu, "Finansman maliyetleri gayet iyi. Faizler aşağıya doğru geliyor. Reeskontlar da avantajlı. Piyasa faizleri de çok düşük noktalara geliyor son uygulamalarımızla. Dolayısıyla sektörde de bankacılık sektöründe de ortalama faizler şu an gayet iyi bir yerde, memnunuz." diye konuştu.
"Toplantı sayesinde herkes aydınlandı"
TİM Başkanı Mustafa Gültepe de yaptıkları toplantı sayesinde ihracatta yaşanan sıkıntıları ve problemleri bizzat TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu'na iletmekten duyduğu memnuniyeti ifade ederek, Kavcıoğlu'nun da kendilerini dinleyerek tüm sorulara yanıt verdiğini söyledi.
Toplantının istişare toplantı olduğunu ve icraatta yaşanan sorunların gündeme geldiğini belirten Gültepe, "Toplantı sayesinde herkes aydınlandı. Çünkü piyasada farklı farklı bilgiler var. Tek kaynak, en birinci kaynaktan sektör başkanları olarak TİM'de dinlemek istedik. 2,5 saat sürdü toplantımız. Başkanımız her soruya cevap verdi, sağ olsun, var olsun." ifadelerini kullandı.
Gültepe, kendilerinin istikrarlı kurdan yana olduklarını belirterek, önce Türkiye ekonomisi geldiğini ardından istikrarlı kur, istikrarlı enflasyon, istikrarlı üretim geldiğini ve her şeyin bir istikrarı olması gerektiğini söyledi.
Toplantının çok verimli geçtiğini aktaran Gültepe, şunları kaydetti:
"Bilgi kirliliği dediğimiz nokta konusunda başkan beyin gelip sektörlerle, STK'larla ya da ihracatçılara anlatması çok önemli. Biz yüzde 40 bozmak istediğimiz zaman Merkez Bankası'na gidip bozuyoruz. Yani orada herhangi bir zorunluluk falan, öyle bir şey yok. Özellikle bu bilgi kirliliğinin daha fazla sahadan besleme noktalarında biz başkanımızı buraya davet ettik. O yüzden bütün sektörler, tarım sektörü, sanayi sektörü ve diğer sektörleriyle ilgili farklı farklı çalışmalar var, onları sahadan beslemek için ve bundan sonraki politikalarını, stratejilerin, hem Türkiye açısından hem üretim açısından daha güzel hamleler yapılsın diye bu kapsamda toplantı yaptık. Karşılıklı istişareyi o yüzden önemsiyoruz. Başkanım da bu konuda gerçekten sahalara inen, sahayı dinleyen bir başkan. O yüzden ayrıca teşekkür ediyoruz ona."
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
hedefi olmayanın nereye gideceğide belli olmaz .ilkokul çocuğuna sorsan böyle cevap vermez yeminle bu nasıl adamlar tarafından yönetildiğimizin bir tespiti adeta ,saldım çayıra mevlam kayıra
DÜŞÜK kurla ihracatçıyı perişan etmenin hayallerini kuranlar karanlıkta top oynayanlardır. Sn. MB Başkanımızı tebrik ediyorum, kurla murla bizim işimiz yok çünkü BİZİM PARAMIZ TÜRK LİRASI ÖTESİ KARIN AĞRISI. USA'nın KILsasına sürmeyiz elimizi, dalarız TL'ye bakarız KEYFİMİZE!..
kur hedefimiz yok çünkü ne olacağını bizde bilmiyoruz hahahaha
Kimse lüften kendini kandırmasın.dövizin tek yükselmemesi için ihtiyacımızdan fazla doğalgaz, petrol bulmalıyız çok üretmeliyiz yoksa muhalefette olsa bir şey yapamaz.
Turkogluturk japonya abd nin köle devletlerinden olup, hiç bir ülke japonya ya hiç bir ülke saldırmamakta ve abd asla izin vermemektedir.Bugün otomobil siha tiha tüm silahları yapmaya kalkıyoruz bugün ali babacan ne diyor 7 masa iktidra gelince hepsini dokunup kapattıracağız der ise bu ülke nasıl kalkınacak.
Japonya. Nin kendi petrolümü var.calis üret adaletli ol.har vurup harman savurma.sende gelişmis ülke olursun.
Seçimde gönder gitsin uzaya
Faiz haram da enflasyon helal mi??!!?
Hepiniz agzinda ayni laf size birden komut veriliyor papaganlar ayni sesi veriyor
Hiç utanmak yok 19 olmuş dolar istiklarar diyor adam...
Merkez Bankası yıl sonu enflasyon hedefi yüzde 5 tir. Her konuda bu kadar ciddiler yani?!!!!! Tüik ürünlerin enflasyon rakamlarını açıklamıyor. Kur hedefleri de yokmuş. Yani günlük politikalar devam ediyor. Kuru buralarda tutamazlar, çünkü cari açık kapanmıyor. Yeni bir devalüasyon seçimden sonra kaçınılmazdır.
paramız pul oldu TL miz rezil oldu sandıkları patlattık da sen bizim tl mizi patlattın faiz haram enflasyon helal deyip anamızı aglattın kesinlikle tl nin degeri korunmalı aksi halde duman olduk.
Merkez Bankası Görev ve Sorumlulukları Bankanın Merkez Bankası Kanunu ile düzenlenen görev ve sorumlulukları, 1. Fiyat istikrarı 2. Finansal istikrar 3. Kur istikrarı Bunlari yapmayacaksa TCMB niye var? Görev ve sorumlulukları TCMB resmi sayfasından alınmıştır
Hedef nasılsa tutmuyacak hepsi biliyor bari hedef vermeyelim diyor :)) hedef enflasyon da yıllardır var tuttuğunu gören oldu mu ??
AFERİN
Enflasyon konusunda herhangi bir hedefiniz var mı?
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (20:44)