E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, Meclis'te Plan Bütçe Komisyonu'nda sunum yaptı.
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun Plan ve Bütçe Komisyonun'daki sunumundan öne çıkanlar şöyle;
"KÜRESEL ARZ ŞOKLARINA VE ŞAVAŞA RAĞMEN EKONOMİMİZ BÜYÜMEYE DEVAM EDİYOR"
"Küresel arz şoklarına ve bölgemizde yaşanan savaşa rağmen Türkiye ekonomisi sürdürülebilir düzeyde ve kesintisiz büyümeye devam etmekte.
Eylülde küresel talepte beklenen gerilemenin sınırlı etkileri görülmekle birlikte, ihracatçı sektörlerin öncülüğünde sanayi üretimi yüksek seyretmeye devam etmektedir. Küresel büyümeye yönelik belirsizliklerin arttığı bir ortamda, yapısal olarak güçlenen cari fazla kapasitemizin en önemli unsuru olan sanayi üretiminde yakaladığımız ivmenin ve istihdamdaki kazanımlarımızın devamı açısından finansal koşulların destekleyici olması gerektiğini düşünüyoruz.
" OECD ÜLKELERİ ARASINDA TÜRKİYE, TOPLAM İSTİHDAMINI EN FAZLA ARTIRAN ÜLKELERDEN BİRİ"
Eylül ayında mevsimsel etkilerden arındırılmış olarak işgücü 34,3 milyon kişiye ulaşırken, işsizlik oranı yüzde 10,1 seviyesinde gerçekleşmiştir. Türkiye, OECD ülkeleri arasında toplam istihdamını en fazla artıran ülkelerden biri olmuştur.
Ülkemiz enerji ve emtia fiyatlarındaki normalleşme ile birlikte sürdürülebilir cari fazla hedefine ulaşacaktır.
Küresel ölçekte sıkışan finansal koşulların da etkisiyle, başta Avrupa ekonomisi için olmak üzere, 2023 yılına ilişkin küresel büyüme tahminleri önemli ölçüde aşağı yönlü güncellenmiştir.
"AYLIK ENFLASYON KADEMELİ BİR ŞEKİLDE TARİHİ ORTALAMALARINA YAKINSAMAKTA"
Mevcut yıllık enflasyon oranında önümüzdeki aylarda hızla ortadan kalkacak baz etkileri bulunmaktadır. Enflasyonun gerçek eğilimini anlamak için aylık gelişmelere odaklanmak daha sağlıklı bir yaklaşım olacak. Aylık enflasyonun kademeli bir şekilde tarihi ortalamalarına yakınsamakta olduğunu gözlemliyoruz. Döviz kurlarının istikrarlı seyir izlemesi enflasyondaki yavaşlamaya katkı sağlıyor. İlerleyen dönemde üretici fiyatları kaynaklı enflasyonist baskıların daha ılımlı bir seyir izleyeceği görülüyor.
"ENFLASYON 2024'TE TEK HANEYE DÜŞECEK"
Orta vadeli enflasyon tahminlerimiz çerçevesinde 2023 yılında enflasyon oranının yüzde 22,3'e düşeceğini, 2024 yılında ise tek haneye gerileyerek yüzde 8,8 oranında gerçekleşeceğini öngörüyoruz.
Merkez Bankası olarak, fiyat istikrarını sağlamak ve sürdürmek temel amacımız doğrultusunda enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar elimizdeki tüm araçları Liralaşma Stratejisi çerçevesinde kararlılıkla kullanmaya devam edeceğiz.
"ENFLASYONUN TEMEL BELİRLEYİCİSİ ARZ ŞOKLARI OLMAKLA BİRLİKTE TALEP DENGESİNİ DE YAKINDAN TAKİP EDİYORUZ"
Mevcut durumda, enflasyonun temel belirleyicisi arz şokları olmakla birlikte talep dengesini de yakından takip ediyoruz. Yılın üçüncü ve dördüncü çeyreğine ilişkin öncü göstergeler talep koşullarının daha ılımlı seyrettiğine işaret etmektedir.
Merkez Bankası olarak, para politikasının etki alanının dışında kalan arz taraflı maliyet baskılarına tek başına faizleri artırmaya odaklanmış politikalarla karşılık vermenin etkili olmayacağını değerlendiriyoruz.
Ağustos-kasım döneminde politika faizini toplamda 500 baz puan indirerek yüzde 9 seviyesine getirmiş bulunmaktayız. Aldığımız kararların, 2023 yılı içerisinde ekonomimizin dayanıklılığını artırarak; arzın, yatırımların ve ihracatın sürekliliğine ve arz kapasitemizin korunmasına önemli ölçüde katkı sağlayacağını öngörüyoruz.
Finansal sistemin Türk Lirası ağırlıklı bir yapıya kavuşmasını hedeflemekteyiz.
"TL MEVDUATI PAYI % 35,6'DAN % 49'A SEVİYESİNE ULAŞTI"
Kur korumalı mevduat sonucunda bankaların TL mevduat payı önemli ölçüde yükselerek ocak ayındaki yüzde 35,6'dan yüzde 49 seviyesine ulaştı.
Uluslararası rezervlerimiz 2022 yılında 11,5 milyar dolar artış ile 122,6 milyar dolar seviyesine ulaşmıştır.
Ağustos-Kasım döneminde politika faizini toplamda 500 baz puan indirerek yüzde 9 seviyesine getirmiş bulunmaktayız. Aldığımız kararların, 2023 yılı içerisinde ekonomimizin dayanıklılığını artırarak; arzın, yatırımların ve ihracatın sürekliliğine ve arz kapasitemizin korunmasına önemli ölçüde katkı sağlayacağını öngörüyoruz.
"YENİ YAKLAŞIMLARLA REZERV KAYNAKLARIMIZI ÇEŞİTLENDİRDİK"
Uluslararası rezervlerimizi güçlendirmeye yönelik olarak proaktif bir rezerv yönetimi anlayışı benimsedik. Bu doğrultuda geliştirdiğimiz yeni yaklaşımlarla bir taraftan rezerv kaynaklarımızı çeşitlendirdik.
Merkez Bankası olarak, para politikasının etki alanının dışında kalan arz taraflı maliyet baskılarına tek başına faizleri artırmaya odaklanmış politikalarla karşılık vermenin etkili olmayacağını değerlendiriyoruz. Bunun yerine, enflasyonu düşürmek ve fiyat istikrarını kalıcı olarak tesis etmek amacıyla, üretimi ve yatırımları destekleyici, cari fazla kapasitemizi artırıcı politikalar uygulamayı gerekli görüyoruz.
"MERKEZ BANKASI'NI ZARARA SOKAN İŞLEM SÖZ KONUSU DEĞİL"
Kavcıoğlu, kur korumalı mevduat uygulamasının Merkez Bankası'na maliyetinin ne olduğu sorusuna, "Bu bir döviz alım satım ihalesi gibidir, bir rezerv yönetimidir. Tüm değerlendirmesi yıl sonunda açıklanır. Kamuya açıktır bugün vereceğim rakam yarın sabah farklı rakam olabilir" yanıtı verdi.
Döviz rezervlerini artırmaya devam edeceklerini belirten Kavcıoğlu, "Kur korumalı mevduat uygulaması rezerv kaynaklarımızdan sadece bir tanesi. Merkez Bankası'nı zarara sokan bir işlem söz konusu değil" diye konuştu.
Kavcıoğlu, yılın son enflasyon raporunu açıkladı
Kavcıoğlu'ndan dijital para açıklaması
Kavcıoğlu: Resesyon konuşulmayan tek ülke Türkiye
Kavcıoğlu'ndan stokçuluk açıklaması: Sanayicileri suçlamadım
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
yedek akçe nerede?
Kkm, bu ay faiz dagitiyor. Faiz istemeyenler kkm ile faiz tuzagina dustuler.
Tl ilk basılıp Türkiye Cumhuriyeti kurulduğunda, Yerli milli ve TL leşme olarak neler yapılmış ? bird eşimdi bakın neler yapılıyor :D tarımda hangi alanda Tl leşip milli yerli üretim modeli oluştu ? tohım ıslahı ? gübre ? mazot ? tarım ilaçları ? eee nerede TL leşme ? hangi ürün hammaddesi Tl leşip Türk malı olarka üretilip kullanıma TL sunuldu. Eğer TL olarak bunlar dönüşe bilse, üretile bilse, dünyanın en ucuz tarım ürünlerini üretüp, yüzde 200 - 400 kar ile usd olarak dünyaya satar cari açığı düşürür USD otomatık dülşerdi... Bu TL leşmedir. Liralaşmadır. SEKA, kağıdın hammaddesi usd ithal alınıyor. TL oalrak üretliyordu eskiden, Tl üretildiği için TL maliyetler işçilik dünyanın en ucuz kağıtlarının üretilmesine vesile oluyordu. Liralaşma lafla değil, üretim ile olur. togg yapıyoruz, usd değer artışına göre mazot gibi rakamı zırt pırt oynuyor neden ? herşey ithal işçilik TL ucuz işçi :D yani bu söylemler ile bahsedilenlerin hele 20 yılda gelinen noktanın alakası yok.
önümüzdeki mayıs ayında görevden alınacaksın zaten. bari enflasyonu %70 düşür de, tarihteki en kötü merkez bankası başkanı olarak tarihe geçme
KKM hesapları, TL mevduat hesaplarına dönüştürüldüğü zaman liralaşma olur. Başka bir ülkenin parasına endeksli faiz vermekle liralaşma olur mu!
Liralasma derken liramiz deger kaybediyor.
çok basit ve kolay hemide çooook kolay . hammedde alımları ve mecburi ithalat / ihracat kalemleri dışındaki dolar$ alımlarına % 18 kdv uygula bak nasıl düşiyi. 🤔 her şeye vergi var ona da uygula geirisini düşünme tabi bunu uygulamaya ne bu mahallenin ne de karşı mahallenin cesareti yok diyeceyiseniz ona da itirazımız yak idir.🤔🤔
ekonomik olarak bitirdiniz, ecevit zamanını mumla arar olduk.bittik resmen
yuh yalanın bukadarına pes derler .hangi liralaşma ? verdiğiz ihaleler ödemeleri belli bu kadar yalan mı olur be adam....
SANA TAVSİYEM GİT FED ,DEN DOLARIN NASIL DEGERİ KORUNDUGU KONUSNDA DERS AL MİLLETİ KANDIRMA PARAMIZI PUL ETTİN ÇOK AMA ÇOK BAŞARISIZ BİR YÖNETİCİSİN.
Hiç bir merkez bankası başkanı TL bu kadar düşürmedi size altın madalya takmak lazım TL Dünyanın en degersiz para haline düşürdügünüz için .
Swaplar'dan gelen Dolarları harcıyorlar, o doların karşılığında verilen lirayı da Karşı taraf harcayınca (Türkiye'ye gelip) nolacak? Piyasada milyarlarca liralık para bolluğu yani enflasyon olacak. (Yatırım tavsiyesi değildir)
Uygula da, ilgili stratejı dediğin şeyin kime ne faydası var ? birde ona bak istersen.... dış borç usd euro gidiyor.. Araplardan hiç TL borç aldık mı ? yada arapların kendi para birimi aldık mı ? neden müslüman devletler usd ile borç alıyor veriyor ? araplara neden satışlarımız dolar olarak gerçekleşiyor ? lafa gelınce lira, türk lira, vatani milleti bayrak, itiraz geldi mi hain bölücü fetocu :D ... vahim durumlar olunca amin bismillah inşallah allah, nas... ya geçin boş boş muhabbetleri :D bıktı millet. tencereler eskiden lira ile dolardı, taki sizlerin liralasma, millileşme, vatan millet ekonomi modelleri ile lira ile tencereler dolmaz oldu. çiftçi tarla ekemez oldu. lira itibarı sayenizde itibarsız oldu.
Bir de tekeri patlatırsanız ekonomi tökezler ve dolar ikiye üçe katlayıverir.
Fırtına sessizliği
Lira olmuş pul. Bu stratejiden bahsediyor. Enflasyon 100'ün ūzerinde ve 1$=18,64TL olduğu bir ülkede kim TL elinde tutar. Bunu söyleyen MB başkanı. Niçin bu durumda olduğumuza şaşmamalı.
iyi sallıyor bu tam bir merkez.TL bitirdim demiyor avane avane dinleyenler neden bu tl bu kadar hale geldi diyemiyor.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (09:32)