E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Suudi Arabistan’ın petrol tesislerine saldırı sonrası ülkenin, petrol üretimini günlük 5.7 milyon varile düşürmesi petrol fiyatlarının aniden yükselmesine neden oldu. Enerji Uzmanı Dr. Filiz Katman, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) petrol fiyatlarındaki artıştan faydalanabilmek için bir süre daha önlem alıcı tedbirler yerine fırsata çevirecek adımlar atacaklarını söyledi.
Suudi Arabistan’ın petrol tesislerine saldırı sonrası ülkenin, petrol üretimini günlük 5.7 milyon varile düşürmesi petrol fiyatlarını etkiledi. İstanbul Aydın Üniversitesi Enerji Politikaları ve Piyasaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (EPPAM) Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Filiz Katman, petrol fiyatlarındaki artışı değerlendirerek yenilenebilir enerjinin önemine değindi ve Türkiye başta olmak üzere enerjide kırılgan olan ülkelerin alması gereken önlemleri anlattı.
PETROLE TALEPTE DE DÜŞÜŞ VAR
Petrol tesislerine saldırının tarihte hiç görülmemiş bir oranda petrol arzında sıkıntıya yol açtığını vurgulayan Dr. Katman, önceki yıllarda petrol ile ilgili jeopolitik olaylarda bu kadar büyük bir oranda arzda kesinti olmadığını söyleyerek, etkisinin artacağını belirtti. Dr. Katman, “Arz her zaman taleple bağlantılıdır, talepte de bir düşüş söz konusu. Özellikle Çin’i dikkate alırsak, çok fazla petrol talebi bulunan ülkelerde ekonomik gidişat yavaşladı. Bu da önemli bir etken olacaktır. Böylece belki arz-talep dengesi oluşacaktır” dedi.
Artık sadece petrole bağlılık olmadığını dile getiren Dr. Katman, “Doğalgaz ve sıvılaştırılmış doğalgaz piyasayı daha fazla şekilde etkiliyor. Ayrıca ABD Başkanı Trump’ın yaptığı açıklamada, saldırı sonrasında Amerika’daki üretim kapasitesinin artırılması yönünde bir karar verdiklerini söylemişti. Bütün bu adımlar şokların önün kesmek için yapılan hamleler” diye konuştu.
PETROL İHRAÇ EDEN ÜLKELERİN LEHİNE OLDU
Türkiye’nin petrol fiyatlarındaki yükselişten olumsuz etkileneceğini söyleyen Dr. Filiz Katman, “Şunu da unutmamak lazım petrol fiyatlarındaki aşağıya doğru gidişattan petrol ihraç eden ülkeler olumsuz etkileniyordu. Çünkü ülkelerin temel gelir kaynakları petroldü. Şu anda petrol fiyatlarındaki artıştan faydalanabilmek için bir süre daha önlem alıcı tedbirler yerine fiyat artışından faydalanacakları yönde adım da atabilirler. Türkiye ise kırılganlığı olan bir ülke, olumsuz etkileneceğiz” ifadelerini kullandı.
HANGİ ÖNLEMLER ALINMALI
Türkiye’nin ‘enerji sepeti’ oluşturarak bu tür risklerin önünü alma yönünde strateji geliştirdiğini söyleyen Dr. Katman, “Özellikle yenilenebilir enerji kaynaklarına daha fazla pay verilmesi Doğu Akdeniz’deki keşif çalışmaları hız verilmesi, sıvılaştırılmış doğalgaz çalışmalarının artması buna örnektir. Hatta geçtiğimiz dönemde ABD’den gelen heyetin uzun bir süre Ankara’da bulunmasının sebeplerinden biri olarak da ABD’nin Türkiye’ye sıvılaştırılmış doğalgaz satma girişimi olduğu da söylenmişti. Türk Akım ve TANAP gibi büyük projeler, böyle şokların önünü kesmek için yapılan hamlelerdir ama tabi ki saldırının olumsuz etkisi olacaktır” dedi.
“YENİLENEBİLİR ENERJİDE GÜNEŞİN GELECEĞİ PARLAK”
Türkiye’nin yenilenebilir enerji kaynakları konusunda avantajlı olduğunu hatırlatan Dr. Katman, “Kademeli olarak kısa, orta ve uzun vadede yenilenebilir enerji kaynaklarının payını artırıcı yönde önemli yatırımlar ve teşvikler sağlaması gerekiyor. Bu Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığını ve dış ticaret açığını azaltacak hamlelerdir. Rüzgara birtakım teşvikler verildi ama asıl geleceği parlak olan özellikle Türkiye için güneştir” diye konuştu.
Enerji Uzmanı Dr. Filiz Katman, “Doğalgazda Rusya ve İran’a dışa bağımlılığı azaltabilmek için sıvılaştırılmış doğalgaz önemli bir alternatif olarak karşımıza çıkıyor. Doğu Akdeniz’deki doğalgaz rezervi de önemli, Türkiye kararlılıkla arama gemilerini gönderiyor. Güneş enerjisinden elektrik üretecek hale gelmesi Türkiye’nin dışa bağımlılığını daha azaltıcı ve kendi kendine yeter bir hale gelici noktada önemli unsurlardan bir tanesidir” ifadelerini kullandı.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
OPEC krizi fırsata çeviriyorsa Türkiye neden krizi fırsata çevirmiyor? Biz de Konya'daki çok gizli yer altı petrol işleme tesislerimizde derhal 10 numara yağ üretip ihraç etmeliyiz. Hem ucuz hem yerli ve milli hem de doğa dostu.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (19:19)