E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) Genel Sekreteri Osman Akyüz, bankaların kendi arasında faiz yarışına girdiğini belirterek, "Yüzde 14-15 mevduata verilen faizler var. Faiz artışı katılım bankalarını zorluyor. Faizler düşerse biz daha rekabet edebilir hale gelebiliriz. Faiz yarışı bizi sıkıntıya sokuyor." dedi.
Akyüz yaptığı açıklamada, Ziraat Katılım ve Vakıf Katılım'ın sektörde büyük bir boşluğu doldurduğunu ifade ederek, katılım bankalarının şube sayısının bine yaklaştığını, katılım bankalarında 14 bin 867 kişinin istihdam edildiğini, 7 Eylül 2017 itibarıyla sektörün topladığı fon miktarının geçen yılın sonuna kıyasla yüzde 14 artarak 96 milyar 674 milyon liraya ulaştığını söyledi.
Akyüz, "Bu fonların 52,2 milyar lirası TL, 40,8 milyar lirası da yabancı para cinsinden oluşuyor. Aynı dönemde geçen yılın sonuna göre TL fonlar yüzde 7, YP fonlar yüzde 24 artış gösterdi. Sektör 7 Eylül itibarıyla 97 milyar 273 milyon lira düzeyinde fon kullandırımında bulunurken, geçen yılın sonuna göre fon kullandırım tutarı yüzde 12 yükseldi." diye konuştu.
Geçen yılın sonunda sektörün aktif büyüklüğünün 132 milyar 778 milyon lira düzeyinde bulunduğunu belirten Akyüz, 7 Eylül itibarıyla aktif toplamın 143 milyar 451 milyon liraya ulaştığını bildirdi.
"Biz kazandığımız parayı dağıtıyoruz"
Osman Akyüz, bu yılın sonunda katılım bankacılığında yüzde 20'nin üzerinde büyüme beklediklerini ifade ederek, şunları kaydetti:
"Faizlerin yüksek olması katılım bankalarını zorluyor. Bankalar faiz taahhüdünde bulunuyor, katılım bankaları olarak biz kazandığımız parayı dağıtıyoruz. Bankalar kendi arasında faiz yarışına girdi. Yüzde 14-15 mevduata verilen faizler var. Faiz artışı katılım bankalarını zorluyor. Faizler düşerse biz daha rekabet edebilir hale gelebiliriz. Faiz yarışı bizi sıkıntıya sokuyor."
Faizlerin inmesi için enflasyonun düşmesi gerektiğini vurgulayan Akyüz, hükümetin aracılık maliyetlerini aşağı çekmesi, bankacılık sisteminin sağlam olabilmesi için bankaların kar etmesi gerektiğini söyledi.
Yeni katılım bankaları yolda
TKBB Genel Sekreteri Akyüz, "faizsizlik" prensiplerine uygunluğu denetleyecek "Merkezi Danışma Kurulu" adıyla üst bir kuruluş kurulacağını, "faizsizlik" esasıyla çalıştığını iddia eden bütün kuruluşların söz konusu kurula tabi olacağını bildirdi.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) Faizsiz Finans Kanun Tasarısı hazırladığını hatırlatan Akyüz, tasarının TKBB, Türkiye Bankalar Birliği, Hazine Müsteşarlığı, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ve Sermaye Piyasası Kurulu gibi ilgili kurumların görüşüne açıldığını duyurdu. Akyüz, söz konusu kanun tasarısının 2018'de TBMM'den geçmesini umduklarını ifade etti.
İslam Kalkınma Bankası'nın iştiraklerinden bir kurumun Adabank ile ilgilendiği duyumunu aldıklarını belirten Akyüz, Adabank'ı alanların katılım bankacılığı sektörüne girebileceğini söyledi.
Akyüz, Türk Ticaret Bankası'nın katılım bankası olarak sektöre tekrar gireceğinden söz edildiğini, Emlak Bankası'nın yeniden faaliyete geçerek katılım bankası olacağına dair bilgiler olduğunu, PTT'nin de katılım bankası kurmak istediğine dair duyumların konuşulduğunu anlattı.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Siz faizsiz finans sistemine tâbi değil misiniz? Faizin düşmesiyle sizin ne ilginiz olabilir? Yoksa "faizsiz finans" kavramı koca bir yalan mı?
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (14:41)