E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Yemen, Mısır ve Bahreyn’in hafta başında Katar’a terör örgütlerine destek sağladığı iddiasıyla ambargo uygulamasıyla başlayan gerilim tırmanıyor. Tarafların karşılıklı sert açıklamaları ve ulaşımdan finans sektörüne kadar pek çok alanda uygulamaya giren sınırlamalar enerji sektörünü de endişelendirdi.
Habertürk'ten'ün haberine göre bölgenin petrol, doğalgaz ve LNG gibi temel enerji kaynaklarının merkezi durumda olması bu bölgeden ithalat yapan ülkeleri tedirgin etmeye başladı. Uzmanlar sorunun kısa sürede sonuçlanmaması halinde yaşananların enerji piyasalarına yansımasının kaçınılmaz olduğunu belirtiyor. Bu durumda etkilenecek ülkelerin başında ise Japonya, Güney Kore, Çin ve Hindistan’ın geleceği belirtiliyor. Yetkililer anlaşmaların uluslararası kimlik taşıdığını ve taşınacak petrol, gaz ve LNG gibi ürünler satın alan tarafa ait olduğu için Katara uygulanan ambargonun kapsamında kalamayacağını ileri sürüyor.
Ancak tüm açıklamalara rağmen özellikle LNG konusunda dünyanın açık ara en çok enerji ihracatını yapan Katar’ın ambargolar nedeniyle kısıtlanması halinde mevcut anlaşmaların şartlarının yerine getirilememe riski bulunuyor. Brookings Enstitüsü Doha Merkezi Araştırmacısı Luiz Pinto, Katar’ın Dolphin boru hattından BAE’ye doğalgaz sağlamaya devam edeceğini belirterek “Körfez krizinden Katar’ın sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ve petrol ihracatının Mısır ve bölgeye olan küçük miktarlardaki LNG sevkıyatları dışında etkileneceğini düşünmüyorum” dedi.
AKSAMA OLMAZ
Katar’ın alternatif rotalar bularak yeni tedarikçilere ulaşmasının, muhtemel kısıntıların büyüklüğünün, krizin kalıcılığının ve enflasyona olacak etkilerinin belirlenmesinde temel olacağını anlatan Pinto, şöyle konuştu: “Tanker ve LNG gemilerinin hâlâ İran ve Umman sularına erişimi bulunuyor. Ambargoya muhtemel olması pek görünmeyen Umman’ın da katılması söz konusu olsa bile Katar sevkıyatları Hürmüz Boğazı’ndan geçebilir” dedi.
KATAR SÜVEYŞ KANALI’NI KULLANMAYA DEVAM EDER
Brookings Enstitüsü Doha Merkezi Araştırmacısı Luiz Pinto, Katar’ın Avrupa’ya ihracat yaptığı Süveyş Kanalı’na da erişim sağlayabileceğini belirterek, “Katar, Dolphin boru hattı üzerinden Birleşik Arap Emirlikleri’ne doğalgaz sağlamaya devam edecek. Bence Süveyş Kanalı ve Dolphin boru hattı krizin sıcaklığının anlaşılmasında çok önemli göstergelerdir. Bir tek en uç senaryonun gerçekleşmesi durumunda, yani Mısır ve Katar arasında bir sıcak temas gerçekleşirse, gemilerin Süveyş Kanalı’ndan geçişi engellenebilir” değerlendirmesinde bulundu. Kriz daha büyürse, Katar’ın, Dolphin boru hattı üzerinden doğalgaz ihracatını keserek, BAE için ciddi bir problem yaratabileceğine işaret eden Pinto, şu görüşleri dile getirdi: “BAE doğalgaz tüketiminin yüzde 25’inden fazlasını Katar’dan karşılıyor. BAE’nin Dolphin boru hattı üzerinden gelen doğalgazın yerini başka bir alternatifle doldurması mümkün görünmüyor. BAE’nin yeterli LNG ithalat kapasitesi bulunmuyor.”
KATAR-TÜRKİYE ARASINDAKİ BORU HATTI 10 MİLYAR DOLARA MAL OLACAKTI
Katar-Türkiye-Avrupa Boru hattı projesi ilk olarak 2009’da gündeme gelmiş. O dönem Katar doğalgazının Suudi Arabistan, Ürdün ve Suriye üzerinden Türkiye’ye ulaştırılması planlanıyordu. Engebesiz çöl geçişleri gibi bütün avantajlı inşaat koşullarına rağmen 2 bin kilometreyi bulan uzunluğu ile projeninin en az o günkü hesaplamalarla 10 milyar dolarlık maliyeti olacağı ifade ediliyordu. O dönem Suriye’nin sıcak bakmadığı bu hat Türkiye’nin hem enerji üssü olma projesine katkı sağlayacak hem Rus, İran ve Azeri gazına alternatif oluşturacaktı. Üstelik enerji arz güvenliği açısından da Nabucco Hattı’nın ve Avrupa’nın elini güçlendirecekti.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Allah herkese ozellikle müslümanlara akıl versın!!!! tabiiki Qatar ihracati islam olmayan ulkelere etkılenmeyecek.. ama ortadogudakı ulkeler etkılenecek... cok mu şaşırmamız lazım????
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (11:19)