E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Dünyanın doğalgaz alanında en büyük rezervlerine sahip ülkelerinden Katar ile Türkiye arasında sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) anlaşması imzalandı. Katar’dan ilk kez uzun vadeli anlaşma ile LNG alımına olanak sağlayan anlaşmayla, Qatargas, BOTAŞ’a 2 milyar m3 doğalgaz eşdeğeri LNG sevkiyatı gerçekleştirecek.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a eşlik ettiği Katar gezisinde BOTAŞ ile Qatargas arasındaki işbirliğinin güçlendirilmesi de ele alındı. Anlaşma kapsamında Qatargas, BOTAŞ’a 2 milyar m3 doğalgaz eşdeğeri LNG sevkiyatı gerçekleştirecek. Bakanlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre, ilk sevkiyat kısa süre içerisinde gerçekleşecek.
BOTAŞ ile Katar doğalgaz şirketi, Türkiye’nin Katar’dan uzun vadeli ve düzenli LNG ithalatı yapmasını sağlayacak ön mutabakat zaptı imzalamış, eylülde anlaşmada son aşamaya gelinmişti. Yapılan anlaşma iki ülke arasındaki güçlü ilişkilerin göstergesi olurken, Türkiye’nin arz güvenliği sağlaması ve doğalgaz maliyetlerini düşürmesi açısından önemli bir anlaşma olarak değerlendirildi.
Arz güvenliğini sağlayacak
Albayrak da Milli Enerji ve Maden Politikası kapsamında, hem arz güvenliğini sağlamak hem de dünyada düşen maliyetler ile kaynak çeşitliliğinde maliyetleri düşürmek için LNG’ye yönelik altyapı yatırımlarını hızlandıracaklarını açıklamıştı.
2016’da başlayan LNG terminali kapasite artırımı yatırımları ve Türkiye’nin ilk Yüzer LNG Terminali (FSRU) ile önemli adım atılmıştı. Ayrıca eylülde de BOTAŞ’ın alımını gerçekleştirdiği 2. FSRU’nun müjdesi verilmişti.
Rekor seviyede bile sorun yok
LNG terminali ve FSRU yatırımlarının en büyük avantajı, Türkiye’nin arz güvenliğini dönemsel risklerden arındırmak olacak. Kış aylarında tüketimin aşırı yükselmesi, boru hatlarındaki arızalar yada kaynak ülkelerdeki geçici sorunlardan dolayı, sistemin ihtiyaç duyduğu doğalgazın sağlanmasında zorluk çıkabiliyordu. Son dönemde devreye giren yatırımlarla, Türkiye artık ihtiyaç duyduğu gazdan daha fazlasını sisteme sağlayabilecek kapasiteye ulaştı. 2016 başında 190 milyon m3 günlük ulusal şebekeye gaz sağlama kapasitesinde olan Türkiye, LNG ve depolama alanlarındaki yatırımlar ile 2017 sonunda 288 milyon m3 günlük kapasiteye ulaşmış olacak. Böylece, azami günlük tüketimin rekor olarak kabul edilen 260 milyon m3 seviyelerine ulaşması sistemde soruna neden olmayacak.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (05:44)