E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan açıklamaya göre, tüketici fiyatları, 2022 Kasım ayında aylık bazda yüzde 2,88 arttı. Ekim ayında yüzde 85,51 olan yıllık enflasyon kasımda yüzde 84,39'a geriledi. Böylece kasımda baz etkisi devreye girdiği için enflasyon son 24 yılın zirve seviyesinden sınırlı da olsa gerilemiş oldu. Üretici fiyatları ise aylık bazda yüzde 0,74 artarken, yıllık Yİ-ÜFE yüzde 136,02 olarak gerçekleşti.
Tüketici Fiyat Endeksi'ndeki (TÜFE) değişim bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 62,35 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 70,36 olarak gerçekleşti.
En yüksek aylık artış gıdada
Ana harcama grupları itibarıyla 2022 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre en az artış gösteren ana grup yüzde -1,42 ile giyim ve ayakkabı oldu. Buna karşılık, 2022 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 5,75 ile gıda ve alkolsüz içecekler oldu.
Bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup yüzde 35,87 ile haberleşme oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 107,03 ile ulaştırma oldu.
144 temel başlıktan 119'unda artış
2022 yılı Kasım ayında, endekste kapsanan 144 temel başlıktan (Amaca Göre Bireysel Tüketim Sınıflaması-COICOP 5'li Düzey), 17 temel başlığın endeksinde düşüş gerçekleşirken, 8 temel başlığın endeksinde değişim olmadı. 119 temel başlığın endeksinde ise artış gerçekleşti.
İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç TÜFE’deki değişim, 2022 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 2,73, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 54,68, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 76,18 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 61,31 olarak gerçekleşti.
ENAG yüzde 170,70 dedi
Bağımsız akademisyenlerin oluşturduğu Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise kasımda aylık enflasyonu yüzde yüzde 4,24 yıllık enflasyonu ise 170,70 olarak hesapladı.
ÜFE geriledi
Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yıllık yüzde 136,02, aylık yüzde 0,74 arttı.
2022 yılı Kasım ayında Yİ-ÜFE bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 98,20 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 128,94 artış gösterdi.
Sanayinin dört sektörünün yıllık değişimleri; madencilik ve taş ocakçılığında yüzde 146,43, imalatta yüzde 107,64, elektrik, gaz üretimi ve dağıtımında yüzde 442,97 ve su temininde yüzde 114,41 artış olarak gerçekleşti. Ana sanayi gruplarının yıllık değişimleri; ara malında yüzde 103,78, dayanıklı tüketim malında yüzde 93,87, dayanıksız tüketim malında yüzde 124,66, enerjide yüzde 337,34 ve sermaye malında yüzde 86,41 artış olarak gerçekleşti.
Sanayinin dört sektörünün aylık değişimleri; madencilik ve taş ocakçılığında yüzde 4,99 artış, imalatta yüzde 2,01 artış, elektrik, gaz üretimi ve dağıtımında yüzde 5,17 azalış ve su temininde yüzde 3,39 artış olarak gerçekleşti. Ana sanayi gruplarının aylık değişimleri; ara malında yüzde 1,88 artış, dayanıklı tüketim malında yüzde 2,62 artış, dayanıksız tüketim malında yüzde 2,68 artış, enerjide yüzde 4,24 azalış ve sermaye malında yüzde 2,83 artış olarak gerçekleşti.
Yıllık en düşük artış; yüzde 64,45 ile ana metaller, yüzde 65,31 ile diğer ulaşım araçları, yüzde 74,89 ile metal cevherleri alt sektörlerinde gerçekleşti. Buna karşılık elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme yüzde 442,97, diğer metalik olmayan mineral ürünler yüzde 203,36, ham petrol ve doğal gaz yüzde 202,77 ile endekslerin en fazla arttığı alt sektörler oldu.
Aylık en yüksek azalış; yüzde 5,17 ile elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme, yüzde 2,02 ile kok ve rafine petrol ürünleri, yüzde 0,70 ile ana metaller alt sektörlerinde gerçekleşti. Buna karşılık diğer madencilik ve taş ocakçılığı ürünleri yüzde 7,04, deri ve ilgili ürünler yüzde 4,92, kağıt ve kağıt ürünleri yüzde 4,10 ile endekslerin en fazla arttığı alt sektörler oldu.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
adamlar ekonomist im diye diye batırdı memleketi be yazıklar olsun...
gözümüze baka baka bizi aldatıgını sananlar sandıkta hesabını öder.
cumhuriyet tarihinde görülmedik başarı TL nin deger kaybı olup alım gücümüz her geçen gün düşmüşdür süper başarı bu yönetimin başarısı olmuşdur madalya vermek lazım.
Yani zamlar devam edecek ama, zamların şiddeti azalacak. baraj kapakları kırıldı, heryeri sel suları aldı. barajda sular bitiyor, doğal olarak sel etki alanı yavaşlayacak, azalacak ama sürecek. yağmur yağarsa yine el kol bağlı bakanımızın... yine etkı artabilir.. baz etkisi bu oluyor... şimdi zam olmayacak demek yanlış, az zam olarak... sel suları altında kalan enkaz olan mekanlar, kişiler, yerler ise kendi kendini bir şekilde onararak hayata devam edecek... bizim ekonomi modeli, baraj kapaklarını sonuna kadar aç, izle modeli :D sular bitince kalan sahalar bizimdir modeli...
Ecevit ten kötü olmaz diyorduk ama bahceliyi unutmuşuz. O her daim iktidarda
Ya Recai çok ayıp etmişsin be hemşerim.. Ecevit tek başına mı iktidar oldu, kaç yıl iktidar da kaldı.. Bence bi daha düşün.. İnsan başarısız olabilir ama Ecevit'in yetim hakkı yemediğine şahit olurum..
Milletin akım gücü kalmadı, tğketemşyor, düşer tabiki
insanlar şu alış veriş çılgınlığına bir durdurabilse enfilasyonda düşer fiyatlrda düşer biraz sabır birazda düşünce
enflasyon nasıl düşer ? :D yahu 10 tl olan ürüm 9 olmaz. 10 olan ürün 20 oldu enflasyondan dolayı, şimdi 20 = 40 değil de 25 olacak 27 olacak. enflasyon o manada düştü. yoksa fiyatlar düşecek diye hiççç bekleme kardeşim :D ekonomide yok öyle bişi.. sen mevzuyu iktisadı anlayamamışsın... anca ilerde sıfır atılır olacağı bu... herkes milyoner oldu, evler milyon, otomobiller mılyon, maaşlar 10 binlere kondu. Bababacan sıfırları atmasa şuan herke milyarder olacaktı... büyük çalkantı geçiriyoruz şuan hala.. işsizler düşük ücretlilerde kendini hayatını duruma entegre edemedi büyük tokat yedi.
Enflasyon un nedeni iktidarın para basmasidir. yaşadığımız problemin kaynağı talep değil dir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (03:16)