E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKasım ayı borsalarda yılın en kazançlı ayı mı?---

Kasım ayı borsalarda yılın en kazançlı ayı mı?

Kasım ayı borsalarda yılın en kazançlı ayı mı?
08 Kasım 2021 - 14:27 borsaningundemi.com

Tarihsel verilere bakıldığında Kasım ayı ortalama bir performans gösteriyor. Yüksek getiri bekleyen yatırımcılarsa kasti olarak istatistiklerle oynuyor olabilir

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Kasım ayı borsaların iyi performans gösterdiği bir ay olarak bilinir. Yatırımcılar Kasım ayı ortalamalarına göre Dow Jones Endeksi’nde %0,6 oranında, diğer bir deyişle 220 puanlık bir yükseliş bekliyorlar. Ekim ayında neredeyse %6 oranındaki yükselişin ardından Kasım ayına ilişkin yüksek beklentiler borsalara ilişkin iyimserliği besliyor. Zira tarihsel verilere bakıldığında borsaların iyiye veya kötüye gitmesini gerektirecek bir sebep bulunmuyor.

Ancak MarketWatch yazarı Mark Hulbert Kasım ayına ilişkin aşırı iyimser davranılması gerektiği konusunda şüpheci. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre borsa yazarı ‘güvenilmez’ mevsimsel kalıplara dayanarak tarihsel verilere karşı koymanın yanlış olduğunu belirtiyor. Zira Hulbert yeterince uzun ve ağır bir biçimde adeta işkence yaparcasına borsa istatistiklerinin incelenmesi halinde bu verilere her şeyin söyletilebileceğine dikkat çekti.

Hulbert bu noktada geçtiğimiz haftalarda bir Wall Street firmasının baş yatırım yöneticisinin müşterileriyle paylaştığı bir nota dikkat çekiyor. Hulbert’in eleştiri oklarını yönelttiği notsa şöyle:

“Kasım ayı tarihsel olarak fazlasıyla güçlü bir aydır. Aslına bakılırsa 1950’den bu yana ve son yılda yılın en iyi ayı olma özelliğini taşımıştır. Son 20 yılda ve seçim sonrası bir yıl içerisinde de ikinci sırada yer almıştır. Kasım ayı yılın en iyi ayıdır. Ancak düşündüğünüz kadar ilgi görüyormuş gibi görünmüyor. Hepimiz Aralık ayının en iyi ay olduğunu varsayıyoruz. Ancak Kasım aslında daha iyi bir aydır ve çok az destekçisi vardır.”

Hulbert söz konusu açıklamada birkaç önemli tehlike işareti olduğunu belirtiyor. Zira bu istatistiklerin neden mihenk noktası olarak 1950 yılını seçtiğini ve neden 1960 veya 1940 yılını seçmediğini bilmek mümkün değil. Bununla birlikte neden son 13,23 veya 27 yıla değil de son 10 veya 20 yıla odaklanıldığı da bilinmiyor.

Borsa yazarı geçmiş verilerde bir alt kümeye odaklanmak için bir teorik neden olmadığı sürece bu tür tarih belirlemelerinin kasıtlı veri madenciliği olduğunu söyledi.

Dow Jones Endeksi Mayıs 1896’daki kuruluşundan bu yana yatırımcılarla verilerini paylaşıyor. Hulbert takip eden 125 yıl boyunca Kasım ayının ortalama getirisinin 5. sırada olduğuna dikkat çekiyor. İçerisinde bulunduğumuz ayın getiri sağlama ihtimali sınırlı da olsa ortalamanın üzerinde. Ancak istatistikçilerin bir model oluşturmak için ihtiyaç duyduğu %95’lik güven seviyesininse yakınında dahi değil.

Kasım ayının ABD başkanlık seçimleri sonrasında en iyi ikinci ay olduğu düşüncesi de tamamen gerçeklere dayanmıyor. Dow Jones tarihi boyunca izlenen bütün başkanlık seçimleri sonrası yıllardaki performansına bakıldığında ise Kasım ayı 6. sıraya yerleşiyor.

Hulbert söz konusu öngörüleri yazan bilindik Wall Street baş yatırım sorumlusunun ismine yazısında yer vermiyor. Borsa yazarı söz konusu yatırım uzmanının bilindik bir firmadan olduğuna da dikkat çekiyor.

Borsa yazarı bu tür veri madenciliğinin istatistik açısından bir öneme sahip olmamasının da ötesinde daha temel bir sorun teşkil ettiğini söyledi: Mevsimsel bir modele göre iddia oluştururken tarihsel oranları makul bir şekilde lehinize çevirmeniz için üst üste birçok kez (en az birkaç düzine) sürekli olarak iddia oluşturmanız gerekiyor.

Bu nedenle iddialara dayalı modeller yılda sadece bir kez görülürken akılcı modellere dayalı iddialar onlarca yıl sürebilir. Bir tarihe göre yapılan iddiaların başarı oranıysa Hulbert’e göre yazı tura atmaktan ancak bir miktar daha iyi olabilir.

Borsa yazarı örnek olarak kasım ayının genel performansını değerlendiriyor. Kasım ayında Dow Jones Endeksi 1896’dan bu yana %63 oranında yükseldi. Hulbert geçmişteki performansın da gelecekteki gibi olacağı varsayılsa bile her üç başarılı yıldan sonra bir yılın düşüşle geçmesi gerektiğini belirtiyor. Bu oran yatırımcıların hisse senetlerine olan dikkatini bırakması için fazla riskli bir mevsimsel dönemde olduğu düşüncesini ortaya çıkarıyor.

Hulbert istatistiksel açıdan bakıldığında yatırımcıların aşırı kısa vadeli dönemlerde olabileceğini ancak uzun vadede anlam taşımadığını söyledi. Hulbert, ‘Gelecekte borsadaki mevsimsel verilere göre olduğunu iddia eden bir model daha okuduğunuzda şunu hatırlayın: Çok nadir olsa da eğer bu model istatistiki olarak anlam taşısa bile bu size uzun vadede çok fazla fayda sağlamayacaktır’ ifadelerine yer verdi.

Borsalarda yıl sonu rekorla gelecek

 

Bitcoin'de boğalar yeniden kontrolü ele geçirdi

 

Fed değişimi dolar için risk!

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)