E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriKartal'a Masak incelemesi olabilir---

Kartal'a Masak incelemesi olabilir

Kartal'a Masak incelemesi olabilir
30 Aralık 2010 - 08:53 borsaningundemi.com

SPK, Demirören’in Almeida’nın transferinde fon kaynağının kullanıldığına dair açıklamasında “SPK’dan sözlü onay aldık” cümlesine karşı açıklama geldi

Bir gazetenin Başiktaş’ın bu sezon transfer ettiği yıldız futbolcuları uluslararası bir fon ile ortak yaptığına dair haberinin ardından Beşiktaş Başkanı Yıldırım Demirören, NTV Spor’a çıkarak “Sadece Almeida’yı fon kaynağını kullanarak aldık” dedi. Demirören transferde fon kaynağı kullanmalarıyla ilgili halka açık olan kulübün küçük ortaklarını ve kamuoyunu neden bilgilendirmediklerine yönelik eleştirileri yanıtlarken, konuyla ilgili Sermaye Piyasası Kurulu’ndan (SPK) sözlü izin aldıklarını da belirtti.
Bunun üzerine dün açıklama yapan SPK, özel durum açıklaması yapılmadan önce sözlü veya yazılı izin uygulamalarının olmadığını kaydetti. SPK açıklamasında “Kurulumuzda spesifik olay bazında özel durum açıklamalarına yönelik şirketlere önceden sözlü veya yazılı onay verme uygulaması bulunmamaktadır. Yapılması gereken açıklamaların zamanında, doğru ve yatırımcıların anlayabileceği şekilde eksiksiz olarak yapılması tamamen açıklamayı yapması gereken şirketlerin sorumluluğundadır” denildi.
‘İNCELEME BAŞLATILDI’
SPK açıklamasında ayrıca BJK’nın transferleri ve transferin finansmanı ile ilgili inceleme başlatıldığı da vurguladı. Açıklamada, Beşiktaş tarafından yapılan özel durum açıklamaları ile basın yayın organlarında çıkan haberler hakkında gerekli incelemelerin yapıldığı kaydedildi.
ALMEİDA'NIN PARASINI KİM ÖDEDİ?
Demirören televizyon programında net olarak “Almeida’nın bonservis ücretini fon ödedi” dedi. Ancak kulübün borsaya yaptığı açıklamada “Şirketimiz Hugo Miguel Almeida’nın parasını kimödedi? Pereira de Almeida’nın transferi konusunda kulübü Werder Bremen ile 2 milyon Euro sözleşme fesih bedeli karşılığı anlaşmıştır” deniliyor. Bu açıklama borservis bedelinin BJK tarafından ödendiğini ortaya koyuyor.
CEZASI 5 YILA KADAR HAPİS
Sermaye Piyasası Kanunu’nun suçları sayan 47 A/3 maddesi, sermaye piyasası araçlarının değerini etkileyebilecek, yalan, yanlış, yanıltıcı, mesnetsiz bilgi veren, haber yayan, yorum yapan ya da açıklamakla yükümlü oldukları bilgileri açıklamayan kişilerin suç işlediğini söylüyor. Uzmanlar Beşiktaş’ın borsaya yaptığı açıklama ile başkanın açıklamasından birinin yanlış olduğunu ve bunun yatırımcıları yalan ve yanıltıcı haber olduğu gerekçesiyle suç olduğunu kaydediyor. Peki bu suçun cezası ne? Yine aynı kanuna göre bu suçun cezası 2 yıldan 5 yıla kadar hapis ve onbin güne kadar adli para cezası.
MASAK DA İNCELEYEBİLİR
Uzmanlar transferde gizli bir fonun aracı olarak kullanılması nedeniyle kara para ihtimaline karşı Mali Suçları Araştırma Kurulu’nun da devreye girebileceğini kaydetti.
BAŞKAN DEMİRÖREN’İN AÇIKLAMALARININ ARDINDAN İKİ ÖNEMLİ İDDİA GÜNDEME GELDİ
1- Almeida 5 milyon Euro’ya satılırsa BJK para alacak mı?
Demirören’in Almeida transferinin detaylarına ilişkin yaptığı açıklama kafalardaki soru işaretlerini tam olarak gideremezken, bu transferde Beşiktaş ile Almeida'yı alan uluslararası fonun anlaşmalarının detaylarına ilişkin yeni iddialar da gündeme geldi. Başkan Demirören, fonun 2 milyon Euro'yu Beşiktaş'a verdiğini ve bu parayı da Beşiktaş'ın, Almeida'nın bonservis bedeli olarak Werder Bremen'e ödediğini açıkladı. Demirören, futbolcunun 10 milyon Euro ve üzerinde bir bonservis bedeli ile satılması durumunda Beşiktaş'ın bu bedelin yüzde 55'ini alacağını söyledi. Demirören, Almeida ile olan 3.5 yıllık sözleşmenin süresi dolduğunda ise eğer futbolcu satılmamışsa satın alma hakkının Beşiktaş'ta olduğunu ve kendilerinin 2 milyon Euro artı yıllık yüzde 10 Euro faizi ödeyerek futbolcunun bonservisini alabileceklerini kaydetti. Ancak, Başkan Demirören'in yaptığı açıklamalarda eksik bilgi olduğu iddia edildi. Edinilen bilgilere göre, Beşiktaş ile fon arasında yapılan anlaşmada, eğer Almeida 3.5 yıllık süre içinde 5 milyon Euro ve altında bir bonservis bedeli ile satılacak olursa, Beşiktaş bu transferden pay alamayacak. Rakam yükseldikçe Beşiktaş'ın satıştan alacağı pay da artacak. Sermaye Piyasası hukukçuları anlaşmanın detaylarında bu tarz maddeler var ise, Beşiktaş'ın küçük yatırımcılarının mağdur olmaması için kulüp yönetiminin anlaşmanın detaylarını açıklaması gerektiğini söylüyor.
2- ‘Simao’nun bonservisine 900 bin değil, 3 milyon Euro ödendi’
Beşiktaş'ın yıldız transferleri nasıl finanse ettiği konusunda bir başka iddia ise Siyah- Beyazlılar’ın Atletico Madrid'den transfer ettikleri 31 yaşındaki Simao Sabrosa ile ilgili. Beşiktaş sezon sonunda kulübüyle olan sözleşmesi sona erecek olan Simao'yu transfer etmek için Atletico Madrid'e 900 bin Euro sözleşme fesih bedeli ödediğini açıklamıştı. Ancak kulislerde dolaşan iddialara göre, Beşiktaş, Simao'nun sözleşme fesih bedeli için 900 bin Euro değil, 3 milyon Euro ödedi. Ancak, sözleşmesinin bitmesine 6 ay kalmış, 31 yaşındaki bir futbolcuya 3 milyon Euro gibi yüksek bir bonservis ödenmesinin zaten finansal açıdan sıkıntılı olan Beşiktaş camiasında tepki çekeceği düşünülerek bu rakam 900 bin Euro olarak açıklandı. İddiadaki kilit isim ise Querasma, Almeida'nın ve Fernandez'in olduğu gibi Simao'nun da menajeri olan Jorge Mendes. Kulübün, Almeida için ödediğini açıkladığı 2 milyon Euro'nun yine aynı menajerlik şirketi üzerinden Simao'nun transfer bedeli olarak Atletico Madrid'e gönderildiği belirtiliyor. Başkan Demirören'in açıklamasında “Almedia'nın bonservis parasını fon ödedi” demesi, borsaya yapılan açıklamada ise bu rakamı kulübün ödediğinin ifade edilmesi bu iddiaları güçlendiriyor.
Haberturk

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)