E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Borsa İstanbul’da işlem gören sanayi şirketlerinin geçen yılın ilk yarısında 190 milyar olan satışları bu yılın aynı döneminde 338 milyar TL’ye çıktı. Şirketlerin kârları ise 6 milyar TL’den 35 milyar TL’ye yükseldi. Satışlar yüzde 77 oranında artarken kârlar yüzde 455 yükseldi. Satış ve kârlılıkta son beş yılın en iyi altı aylık rakamlarına ulaşıldı.
Borsalarda rekorlar serisi bitti mi?
Sanayi şirketleri 2021 yılının ilk altı aylık döneminde geçen yılın dokuz aylığının da üzerinde bir satış rakamına ulaşırken kârlar 2020 yıl sonunu aştı. 2020 yılının tamamında toplamda 30 milyar TL kâr açıklayan sanayi şirketleri 2021 yılının altı aylık döneminde toplamda 34 milyar TL kâr elde etti.
Tüm dünyada etkisini gösteren, koranavirüs salgın hastalığı ile şirketler faaliyetlerine ara vermek zorunda kalmış, satış ve kârlılıkları olumsuz etkilenmişti. Ancak 2021 yılında sanayi şirketlerinin pandemi etkisini geride bıraktıkları görülüyor.
Ekonomideki gelişmelerle birlikte değerlendirildiğinde yılın ilk yarısında yıllık enflasyon yüzde 17.53 olarak gerçekleşti. Şirketlerin hem satış hem de kârlılıkta enflasyonun oldukça üzerinde bir büyüme yakaladıkları gözleniyor.
Borsada işlem gören ve en yüksek satışı gerçekleştiren 10 şirket Tüpraş, Arçelik, Ford Otosan, Ereğli Demir Çelik, Anadolu Efes, İskenderun Demir Çelik, Vestel, Tofaş Otomobil, Petkim ve Coca Cola İçecek oldu. Bu şirketlerden Tüpraş, İskenderun Demir Çelik ve Petkim’in satış artışı yüzde 100 oldu. Tüpraş ve Petkim pandemiden en fazla etkilenen şirketler arasında geliyordu. Baz etkisi satış artışlarında etkili oldu.
Kısa vadede borsa nasıl bir seyir izler?
En yüksek kâr açıklayan sanayi şirketleri: Ereğli Demir Çelik, İskenderun Demir Çelik, Ford Otosan, Petkim, Arçelik, Tofaş Otomobil, Koza Altın, Coca Cola İçecek, Vestel, Vestel Beyaz Eşya. Listede en fazla satış gerçekleştiren şirketler içerisinde yer alan Tüpraş ve Anadolu Efes’in en yüksek kârı açıklayan 10 şirket içerisinde de yer aldığı gözleniyor. Bu noktada hemen hatırlatmakta yarar var: Kimi firmalar yüksek satış geliri elde etmesine rağmen aynı şekilde maliyetleri de yüksek olunca dönem sonu kârları düşebiliyor.
Omaha Kahini’nden enflasyon yatırımı tavsiyeleri
Pandemi sürecinde yüzde 3.32 seviyesine kadar gerileyen borsa şirketlerinin kâr marjı, 2021 yılının altı aylık döneminde yüzde 10,3 seviyesine yükseldi. BIST Sanayi Endeksi kapsamında bulunan sanayi şirketleri, 2017 yılından bu yana en yüksek kâr marjı ile çalıştı. Kâr marjları yükselmesine rağmen enflasyon oranının yüzde 18,95 seviyesine geldiği bir ortamda şirketlerin daha yüksek bir performans göstermek zorunda kalacakları gözleniyor.
Borsalardaki düşüşün perde arkası
Kâr ve satış büyümesinin önemi nedir?
1-) Kâr ve satış bir şirketin gelir tablosundaki en önemli iki kalemdir.
2-) Kâr, şirketin faaliyeti sonucunda elde ettiği kazançtır. Satış; şirketin toplam geliridir.
3-) Kârı ve satışları artan şirketler gelir yaratan, bu gelirlerini kazanca dönüştürebilen şirketlerdir.
4-) Kâr ve satış büyümesi bir şirketin varlık nedenidir.
5-) Satış gelirleri artıyor ancak bu kârlılığa dönmüyorsa şirketin faaliyet etkinlik oranlarında sorun olabilir, şirket diğer adı ile başlayan kalemleri ile bilanço makyajı yapıyor olabilir. Maliyetleri çok yüksek bir sektörde olabilir. Yani satışların kâra dönüşmemesinin mutlaka bir nedeni vardır. Bu neden şirketin fiyat performansı üzerinde etkilidir.
6-) Borsa yatırımcısı kâr ve satışları büyüyen şirketleri öncelemelidir.
7-) Kârın satışlara bölünmesi ile kâr marjı bulunur. Şirketlerin yüksek kâr marjı ile çalışması beklenir.
8-) Satış büyümesinde satışları dalgalanan şirketler yerine istikrarlı büyüyenler yatırımcı tercihlerinde öne çıkar.
9-) Şirketin satışlarını artıracak her yeni bağlantı, ulaşılan pazar, yeni ürün orta vadede fiyat performansına olumlu yansır.
10-) Bir şirket yıllık kârını farklı yollardan artırabilir.
Küresel hisse senedi fonlarına girişler sürüyor
Şirketin kârını artıran 6 yöntem
1-) Satışları artırmak.
2-) Maliyetleri kısmak.
3-) Varsa mevcut taşınmazlarından birini satmak.
4-) Sürekli zarar ettiği alanlarda iyileştirmeye gitmek.
5-) Ürünlerini satacağı yeni pazarlara açılmak.
6-) Katma değeri yüksek ürünleri faaliyet seyri içerisinde artırmak.
(Zeynep Aktaş /Milliyet)
Wall Street borsalarında yükseklik korkusu
Borsaları bekleyen en büyük tehditler
Çin’den ABD’de halka arz olacak firmalar için düzenleme
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Yabancı fonlar çıktı gitti Borsada yabancı yoksa yani para yoksa yükseliş olmaz. Tam tersi olur. Dikkatli olmak lazım
Kar satışları bekliyorum, güçlü olacak
Sanayi bi yana Milkette para yok. Yabancı borsadan uzun zaman önce çıktı. Halka arzlar başarısız. Realizasyon beklentisi çok güçlü. Dikkat
Kar yada satış büyümesi, ekonomilerin açılması vb. Pandemi sonrası son 1 yıldır bu enstrüman ve fazlasıyla borsalar uçuruldu. Şimdi pil bitti. Büyüklerin kağıttan çıkmaları için gerekçeler lazım, işte onlar üretiliyor. Büyüklerde biliyor ki ya şimdi çıkacaklar yada işleri zor. Yabancı erken çıktı Aç gözlüler işi dona bıraktı. Borsalar artık Riskli ⚠️
uşak ılkcerekte .karettı yatırımcının .parasını vakıflara hayır olarak verdı spk .sesın cıkmadı .sımdı hısse 3.tlde 180 dustu surunuyor ,bunun ahını bu dunyada ahırette vermıyeceksın ız mendefurlar
bana inanmıyorsanız ülker gıda, işfinas ve oyak çimentonun karlarına bakın böyle bir liste ve haber yayınlanmış idi mart ayı bilançoları iyi gelince şuanda aynı.bende 45 gün önce bu hisse senetlerinden aldım resmen büyük zarardayım.bence bu fiyatlara kanıpta sakın bu hisseleri almayın derim çünkü bu karlılıklar bu fiyatların içinde olup bunda sonra döşerler sizlere resmen bir daha da kurtulamazsınız.
3-4 şirket iyi kar açıklıyor diye borsa uçmaz. Maslesef karları düşük olanlar da dahil borsada bir çok şirket son 1 yıldır aşırı yükseldi. Aşrı yükselenlerin çoğunda bu yükselişin bilançoda karşılığını göremedik. Bunların çoğu düşer.
Dünyada Türkiye’de borsalar geçen sene pandemi sonundan beri birazda dolduruşla Doludizgin... yani aylardır yükselişte. Elbette bir sürü şirkette anormal yükseldi. Aşırı pahalı hale geldi. Özellikle batı borsalarında kar realizasyonu bu aralar çok konuşuluyor. Zaten hiç nir hisse/borsa vs sürekli yükselemez. Birileri satacak ki para kazansın.
CUSAN 5,5 yıl önce bist 2 TL den girdi şu anda 7,60 TL yani yatırımcılarına kan kusturdu ve hala kusturmaya devam ediyor ,ondan sonra uzun vade şirketlere para yatırın deniliyor peki şirket acaba SPK nın radarına hiçmi takılmıyor. Yatırımcı 5,5 yıl bekleye bekleye sütun gibi oldu .
Petkim o kadar kar var ama hisse senedi bi bk etmiyo Ey yönetici sizde hiç mi utanma yok yazıklar olsun yıllardır somurdunuz bizleri umarım bi gün görüşürüz batarsinizda
bu şirketlerin hiçbiri kazandırmaz.en iyi şirketler BİST 30 da değil,sermayesi küçük karları sermayelerinin üzerinde olan şirketlerdir.BİST 30 hisselerine alım gelmesi için yabancıların gelmesi şarttır ve o vakit bu hisseler gidebilir.
İMKB 30 içinde sermayeleri düşük kalan şirketler,,tüpraş-kozal,,acilen %1000 bedelsiz vermeleri lazım.
Zamanı geliyordur inş. yükseliş yapamayan hisselerinde.
Tüpraş...120... TL idi..Kent...120,. TL...tüpraş... 65... İndi...Kent bedelli yaptı...2.750... TL gördü
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (12:31)