E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Türkiye'nin önemli entegre çelik üretim tesislerinden Karabük Demir Çelik Sanayi ve Ticaret AŞ (Kardemir), biri araç lastiklerindeki çelik tellerin yarı mamulü olan filmaşin, diğeri de tren tekeri üretimi üzerine iki önemli yatırımı hayata geçirecek.
Kardemir Genel Müdürü Uğur Yılmaz, yaptığı açıklamada, araç lastiklerinin içindeki çelik tellerin yarı mamulü olan filmaşin üretimini de kapsayan kangal ve çubuk haddehanesi yatırımının bu ayın sonunda faaliyete geçirileceğini söyledi.
Söz konusu üretim hattında 5,5 milimetreden 25 milimetreye kadar filmaşin, 20 milimetreden 50 milimetreye kadar kalın kangal, 8 milimetreden 40 milimetreye kadar nervürlü inşaat çeliği ve 20 milimetreden 100 milimetreye kadar kaliteli yuvarlak çubuk üretileceğini belirten Yılmaz, söz konusu ürünlerden bazılarının henüz Türkiye'de üretiminin yapılmadığını kaydetti.
Tesisin yıllık üretim kapasitesinin 700 bin ton olacağını anlatan Yılmaz, yıllık 1,4 milyon tona kadar üretim yapabilecek altyapının kurulduğunu ifade etti.
Yılmaz, haddehanede üretilecek ürünler arasında yer alan ve araç lastiklerinin içindeki çelik tellerin yarı mamulü olan filmaşin hakkında da bilgi verdi. Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de söz konusu telleri üreten firmalar bulunduğuna işaret eden Yılmaz, "Yeni tesisimizde bu telin yarı mamulünü üretiyor olacağız. Bu tel, çok özel ve katma değeri yüksek bir ürün. Uzun çeliklerde gelinen son nokta denilebilir" diye konuştu.
Zorlu Enerji'ye 'Altın Voltaj ödülü
İlk yerli tren tekeri 2017'de
Kardemir'in hayata geçireceği bir diğer önemli yatırımın tren tekeri üretimi olacağını dile getiren Yılmaz, bununla ilgili tesisi 2017 yılının sonunda hayata geçireceklerini bildirdi.
Tekerleklerin üretiminde robot teknolojisinin kullanılacağını ifade eden Yılmaz, "Böyle bir ürün Türkiye'de üretilmiyor. Yatırım teşvik desteği alan bir proje olacak" dedi.
Türkiye'de yılda yaklaşık 20-30 bin adet tren tekeri kullanıldığına dikkati çeken Yılmaz, "Tesisimiz 200 bin adetlik üretim kapasitesine sahip olacak. Dolayısıyla artan kısmı ihraç etmemiz lazım" şeklinde konuştu.
TCDD'nin şu anda söz konusu tekerleri ithal ettiğini ifade eden Yılmaz, bu açıdan bakıldığında yatırımın ray üretimi kadar stratejik olduğuna dikkati çekti.
"Ray üretimi 200 bin tona kadar çıkabilir"
Firmanın önemli ürünlerinden olan ray konusunda yaşanan gelişmelere de değinen Yılmaz, son 3 yılda yurt içine 357 bin, ihracat amaçlı 81 bin ton olmak üzere 438 bin ton ray satışı gerçekleştirdiklerini söyledi.
Ray üretimi ve satışı konusunda geçen yıl 170 bin ton ile rekor kırdıklarını dile getiren Yılmaz, "Haddehanemizin kapasitesi yıllık 400 bin ton. Ürün çeşidine bağlı olarak kapasiteler değişiyor. Geçen yıl rekor kırarak 170 bin ton ray ürettik ama bugün piyasa koşulları elverirse 200 bin tona kadar çıkmak mümkün. Bu, ülkemizin yanı sıra komşularımızın da ihtiyacını karşılayacak seviyede bir üretim" dedi.
Hem Türkiye'de hem de Orta Doğu'daki tek ray üreticisi olduklarının altını çizen Yılmaz, en önemli ihracat pazarının İran olduğunu, Ortadoğu ülkelerinin yanı sıra Etiyopya'ya da ihracat yaptıklarını kaydetti.
İran'ın önemli müşterilerinden olduğunu vurgulayan Yılmaz, önümüzdeki dönemde İran dahil olmak üzere bölge ülkelerine ihracat konusunda olumlu gelişmeler yaşanmasını beklediklerini bildirdi.
İç karışıklıkların yaşandığı Orta Doğu'da yeniden bir düzen kurulduğunda oluşacak yeni ortamın bölgedeki tek ray üreticisi olarak kendilerine fırsatlar sunacağına işaret eden Yılmaz, "Ray konusunda Çin ve Rusya da teklif veriyor ama bizim raylarımızın kalitesi Avrupa ürünlerinin kalitesinde" değerlendirmesinde bulundu.
Aramco'nun halka arzı 2017'de gerçekleşebilir
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
çok iyi krdmb ye yansırsa bu haber sevinirim
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (03:49)