E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Yaz dönemlerinde tatil amaçlı kullanılan karavanlar, dizi setlerinde de oyuncuların ve set ekibinin hazırlanması için kullanılıyor. Son dönemde televizyon dizisi sayısının artması, karavan sektörüne hareket getirdi. Arz yetersiz kalınca da karavan kiraları iki katına çıktı.
TELEVİZYON dizilerinin setlerinde oyuncuların dinlenmesi, kıyafet değiştirmesi veya makyaj yapması amacıyla dizi sezonu boyunca kiralanan karavanlar, yazın da turizm dönemlerinde kamp amaçlı kullanıma açılıyor. Ancak son yıllarda kamp ve karavan turizmine olan talebin artmasının yanı sıra dizi sektörünün de büyümesiyle karavan talebi aynı dönemlerde çakışmaya başladı. Türkiye’de 4-7 bin arasında olduğu tahmin edilen karavanların sayısı, hem dizi setleri hem de turizm kiralama taleplerini karşılamakta yetersiz kaldı. Durum böyle olunca, karavan kiraları da son yıllarda iki kat yükseldi. Geçtiğimiz yıllarda 100-150 liradan başlayan günlük kiralar 300 liraya kadar çıktı. Otobüs tipi karavanlarda ise günlük kiralar 2 bin - 2 bin 500 lira arasına yükseldi.
Ölü sezonu bitirdi
Soyut Karavan İş Geliştirme Müdürü Serhat Ay, sektörün iki yıldan bu yana büyük bir gelişim içinde olduğunu belirterek, şu bilgileri verdi: “Türkiye’de karavan çok yoğun kullanılmıyor. Yollarda genellikle yabancı plakalı karavanları görüyoruz. Karavanla turizm yeterince tanınmıyordu. Karavan turizmi Türkiye’de özellikle eğitim seviyesinin yükselmesi, insanların farklı tatil arayışına girmesiyle yaygınlaşmaya başladı. Artık Türk insanı da karavanın keyfine vardı. Özellikle yaz dönemlerinde turistlik amaçla hareketlenen sektörde kış döneminde de turizm amaçlı talep görülmeye başlandı. Özellikle yaz döneminin dışındaki dönemlerde karavanlara talep az oluyordu. Ancak bir sezon yani sonbahar ile ilkbahar boyunca dizi-film setlerinden gelen müthiş talep bu ölü sezonu bitirdi diyebiliriz. Bu durumda, iki taraftan talep çakışması yaşanmaya başladı. Normalde yaz döneminde fiyatlar yüzde 20-25 farklı oluyordu ancak şimdi karavan kiraları yüzde 50 arttı. Tamamen arz-talep meselesi. Talep arttıkça arz yetişmediği için fiyatlar arttı.”
15 bin liraya karavan
Karavan satış fiyatlarının da ithal edilen hammaddeler nedeniyle yükseldiğini kaydeden Serhat Ay, şunları söyledi: “Dolar kuru 1.50’lerden 1.75’leri yakalayınca karavan fiyatları da yüzde 20-25 artış gösterdi. Ev konforundaki karavanların fiyatı 15 ile 80 bin TL arasına geldi. Türkiye’de pek çok yerde hem turizm amaçlı hem de inşaat sektörüne yönelik olarak çalışan irili ufaklı pek çok karavan üreten firma bulunuyor. Soyut Karavan olarak biz de 1000 adet motokaravan ve çekme karavan üretme kapasitesine sahibiz.”
Yurtdışı çekimler için de kullanılıyor
TÜRKİYE’deki dizi setlerinde en az bir karavanın mutlaka yer aldığını söyleyen Serhat Ay, “Bu talep setin büyüklüğüne göre değişiyor. 3-4 tane karavanın kiralandığı setler de oluyor. Ancak yurtdışındaki setlerde bu sayı 10-12’ye kadar çıkabiliyor. Geçtiğimiz günlerde bir ABD dizisinin Edirne Selimiye Camisi çekimlerinde toplam 26 karavan kiralandı. Setlerin büyüklüğüne, ekibin ihtiyacına göre 3 ile 12 karavan her sette görev alıyor” diye konuştu. Ay, sanatçıların ise müzik turnelerinde otobüs tipi karavanları tercih ettiğini söyledi.
İki yıl içinde karavan parkı 10 bine yükselir
Türkiye’de 4-7 bine kadar çıkan karavan kullanıcısının iki yıla kadar 10 bine ulaşması bekleniyor.
Türkiye’de yaklaşık 70 adet karavan kampı bulunuyor. Bu kampların büyük bir kısmı Ege ve Akdeniz bölgelerinde yer alıyor.
Sadece İstanbul’da sayıları 1000’i geçen kişi ya da kuruluş karavan kiralama işi yapıyor. Bunlardan bir kısmı bir araç kiralarken, bir kısmı da birden fazla araçla da hizmet veriyor.
Sektörün AB´deki büyüklüğü 50 milyar dolara kadar çıktı ve 170 bin kişiye istihdam sağlanıyor. Hürriyet
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (15:06)