E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Albay Aller, 29 Mayıs'ta Karaköy Limanı'na demirleyen İspanya Deniz Kuvvetlerine bağlı uçak gemisinde düzenlediği basın toplantısında, geminin geçen Eylül ayında hizmete girdiğini söyledi.
Geminin 4 temel fonksiyonu bulunduğunu, her şeyden önce bir çıkarma gemisi olduğunu ve deniz operasyonlarında görevlendirildiğini belirten Aller, şunları kaydetti:
“İkinci görevi ise çok uzak denizlerde gerçekleştirilen birtakım operasyonlarda destek sağlamak. Özellikle orduya gerekli her türlü materyalin, tankın ulaştırılmasında görevli bir gemi. Geminin üçüncü misyonu da özellikle uçaklara alternatif bir platform sağlamasıdır. Her türlü iniş ve kalkışlar bu gemi üzerinden yapılabiliyor. Son olarak da insani yardım operasyonlarında bu gemiyi kullanıyoruz. Geminin çok ciddi bir taşıma kapasitesi var. Bu kapasiteyi kullanarak insani yardım operasyonlarında her türlü yardım ve erzakı taşıyabiliyoruz. Gemimizde çok büyük bir hastane bulunuyor. O yüzden insani yardım operasyonlarında kullanılmaya çok uygun. İster deprem olsun, ister diğer afetler olsun bu gemiyi kullanabiliyoruz.”
Albay Aller, İspanya donanmasında bu geminin türünün ilk örneği olduğunu, bunun gibi 3 geminin daha üretim aşamasında olduğunu, üretim aşamasındaki 2 geminin Avustralya donanmasında kullanılacağını belirterek, “Şu ana kadar İspanya donanmasında bulunan en büyük gemi. Çok fonksiyonlu bir gemi ve içinde bulunduğumuz yüzyılın ihtiyaçlarını karşılayacak, önümüzdeki 40 yılın zorluklarının üstesinden gelebilecek şekilde tasarlandı” diye konuştu.
İstanbul'da bulunmaktan son derece mutlu olduklarını aktaran Aller, tarihi larak çok büyük bir öneme sahip olan İstanbul'un çok büyük ve modern bir kent olduğunu kaydetti.
İspanya'nın Türkiye ile mükemmel ilişkileri olduğunu vurgulayan Aller, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Hem Türkiye, hem de Türkiye halkıyla çok yakın bir ilişkisi var. Aynı zamanda İspanya donanmasını da burada mutlaka ifade etmek gerekiyor. Çünkü her iki ülke de NATO üyesi. İspanya donanmasının da Türkiye ile yakın bir ilişkisi var. Ümit ediyoruz ki bu ziyaretimiz, her 2 ülke arasındaki bağları daha da güçlendirecek. Ziyaretimizin amacı her şeyden önce eğitim. Bu gemi, şu anda hizmetinin birinci yılında ve bizim garanti süresi adını verdiğimiz bir süre var. Bu süre zarfındaki bütün sistemleri tek tek kontrol ediyoruz. Gerek motorlarını, gerekse diğer fonksiyonlarını kontrol ediyoruz. Bunun için asıl lojistik üssümüz olan merkezden 1,5 ay kadar uzak kalarak, geminin bütün fonksiyonlarını test ediyoruz. Buna da aslında dayanıklılık ziyareti adını veriyoruz. Bu ziyaret kapsamında İstanbul'da bulunuyoruz.”
“BURASI ÇOK GÜVENLİ BİR ÜLKE”
Atlantik Okyanusu'na, Kanarya Adaları'na ve Fransa'ya gittiklerini anlatan Aller, İstanbul'dan kuzey Afrika'ya geçeceklerini, daha sonra İspanya'ya döneceklerini bildirdi.
İstanbul'a gelebilmek için 5-6 günlük uzun bir seyahat yaptıklarını anlatan Aller, Doğu Akdeniz Bölgesi'nde en favori limanlarının İstanbul olduğunu, bu nedenle burayı tercih ettiklerini vurguladı.
Kaptan Aller, “Her şeyden önce İstanbul turistik bir yer. Çok güzel gezilebilecek tarihi yerler var. Aynı zamanda insanlar çok sıcak ve burası çok güvenli bir ülke. Hatta bizim mürettebatımız da çalışanların eşleri de zaman zaman uçağa binip buraya gelebiliyor. Gerçekten favori bir yer” diye konuştu.
GEMİNİN PERSONEL KAPASİTESİ
Gemi Kontrol Amiri Binbaşı Manuel Calvar da “L-61 Juan Carlos I”in en büyük İspanya gemisi olduğunu, enerji santrali olarak da kullanılabildiğini kaydetti.
Binbaşı Calvar, geminin 3 farklı motorunun olduğunu, sistemin kendi içinde beslenebildiğini ve desteklenebildiğini aktardı.
Gemide 4 adet uçağın iniş yapabileceği bir güvertenin olduğunu söyleyen Calvar, “Geminin personel kapasitesi 1425 civarında. Tabii ki yaptığımız işin doğası gereği, bazen daha çok hava mürettebatı ya da kara kuvvetleri burada olabiliyor. Bizim için en önemli misyon, insani yardım operasyonları. Bu misyonumuz 2 temele dayanıyor. Bunlar, gemideki ulaştırma kapasitesinin yüksek olması ve hastanenin bulunmasıdır.”
Binbaşı Calvar, İstanbul'da son dayanıklılık testlerini yaptıklarını ve Kasım ayında gemiyle ilgili olarak operasyonel bir değerlendirme yapacaklarını dile getirdi.
Kaptan Aller, daha sonra basın mensuplarına gemiyi gezdirdi. Uçak gemisi “L-61 Juan Carlos I”, yarın Karaköy Limanı'ndan ayrılacak.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (03:13)