E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Dünyanın en büyük finans merkezi İngiltere'nin başkenti Londra, kara para aklama faaliyetlerinin de küresel merkezi olarak kabul ediliyor. Kentte, uluslararası kara para aklama faaliyetlerinin yoğunluğu dikkatleri çekiyor.
Uluslararası Şeffafık Örgütü (Transparency International) tahminlerine göre her yıl yaklaşık 23 ila 57 milyar sterlin arasında kara para Londra üzerinden aklanıyor. Örgütün resmi sitesinde özellikle Bangladeş, Kenya, Nijerya, Pakistan ve Zambia'dan yasa dışı yollarla çıkarılan paranın İngiltere'deki aracı kurumlar tarafından muhafaza edildiği belirtiliyor.
Dünya'nın haberine göre İngiliz Ulusal Suçlarla Mücadele Kurumu'nun (NCA) resmi sitesinde ise "Uluslararası boyutta kara para aklama faaliyetlerinin hacmine ilişkin eldeki en iyi tahmin, 2009 yılında küresel Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'nın (GSYH) yüzde 2,7'sine eşit olduğu, yani 1,6 trilyon ABD dolarına eşit olduğu yönünde. NCA yüzlerce milyar İngiliz sterlinin İngiltere'deki bankalar ve iştirakleri üzerinden aklandığını değerlendirmektedir" ifadelerine yer veriliyor.
RUSYA'DAN 738,1 MİLYON DOLAR GELDİ
Bu konuda İngiltere'nin önde gelen gazetelerinden The Guardian'ın 20 Mart tarihinde yayımlandığı bir makalede Rusya'dan Londra'ya yoğun şekilde kara para transferlerinin yapıldığı öne sürülüyor. Örneğin, 2010-2014 yıllarında İngiltere merkezli bankaların Rusya'dan yaklaşık 738,1 milyon ABD dolarının çıkarılmasına aracılık ettiği belirtiliyor. Bu yıllar arasında İngiliz bankaları aracılığı ile yapılan toplam bin 920 gönderinin "şüpheli" olduğu ifade ediliyor.
Para transferlerine aracılık ettiği öne sürülen bankalar içerisinde, HSBC, Royal Bank of Scotland (RBS), Lloyds ve Barclays olmak üzere toplam 17 İngiltere merkezli küresel banka yer alıyor.
İngiltere'de konuya ilişkin hazırlanan parlamento raporlarında da özellikle son yıllarda Londra'nın küresel kara para aklama faaliyetlerinin merkezi haline geldiği açıkça ifade ediliyor. Örneğin İngiliz İçişleri Bakanlığı'nın oluşturduğu özel komisyonun 2016 yılında yayımladığı raporda Londra'daki gayrimenkul sektörünün yılda yaklaşık 100 milyar sterlin seviyesinde kara paranın aklanmasında kullanıldığı belirtiliyor.
İngiliz Financial Times gazetesinin İngiliz Tapu Kayıt Merkezi'nin verilerinden derlediği bilgilere göre, ülkede yurt dışı bağlantılı şirketler üzerinden "şüpheli" sayılabilecek konut satın alımlarının hacminin ise yaklaşık 122 milyar sterlin değerinde olduğu belirtiliyor
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Başkası yapsa dünyayı ayağa kaldırırlar, ABD uyuyor nedenn??
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (07:51)