E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıKar satışları olabilir---

Kar satışları olabilir

Kar satışları olabilir
03 Kasım 2015 - 11:08 borsagundem.com

Borsa İstanbul'da dünkü yükselişin ardından bugün kar satışları yaşanabilir

Ak Parti’nin 1 Kasım seçimlerinden tek başına iktidarla çıkması piyasalarda bayram havası yaşanmasına neden oldu. Türkiye piyasalarının dünyaya göre geride kalmasına neden olan politik risk priminin gerilemesi ile  -Borsa İstanbul %5, lira %3 değer kazanırken, on yıllık devlet tahvil faizlerinde 50 baz puana yakın gerileme görüldü. 
Seçimlerden iki hafta önce yazdığımız strateji notuyla 1 Kasım seçimlerinin politikada kördüğümü çözeceği tahmininde bulunmuş ve kısa vadeli alım-satım fırsatı olarak tanımlamıştık. Tahminimiz kördüğümün sandıkta değil mecliste çözüleceği yönünde idi. Seçmen bu defa işi şansa bırakmayıp kördüğümü sandıkta çözmeyi tercih etti. Piyasa tepkisi %20 ihtimal verdiğimiz tek parti senaryosunda öngördüğümüzden daha sert bir şekilde gerçekleşti. 
Küresel risk iştahındaki iyileşmenin de tesiriyle piyasalardaki iyimser havanın bir süre daha devam etmesi bekleniyor. Fed’in faiz artışlarının ötelenmesi ve beklentilerden yüksek gelen şirket karlarının desteğiyle Wall Street dün de yükselişini sürdürdü. Avrupa piyasalarında temkinli iyimserlik devam ediyor. Korkulu rüyamız Şangay borsası altı günlük satışın ardından ilk kez toparlanma işaretleri gösteriyor. 
Bundan sonra ne olacak sorusunun cevabı küresel risk iştahının seyrine ve Ak Parti’nin izleyeceği politikalara bağlı olarak belirlenecek.  Ak Parti’nin politik gerginliği geride bırakarak reform ve icraat bekleyen ekonomiye odaklanması durumunda piyasalardaki iyimser hava devam edebilir. 
Bu konuda ilk işaretler ekonomi yönetiminin belirlenmesi sırasında alınacak. Ekonomi yönetiminin Ali Babacan, Mehmet Şimşek gibi piyasaların saygı duyduğu isimlere emanet edilmesi piyasalardaki iyimser havanın devam etmesinde etkili olacaktır.  
Hükümetin kurulması sonrasında ilk iş geçici bir bütçe ile ödeneklerin kullanımındaki tıkanıklığın aşılması. Ak Parti’nin açıkladığı 22 milyarlık vaatlerin bütçe dengelerine nasıl yedirileceği piyasalarca yakından izlenecek. Emeklilere yapılacak ek ödeme (10,7 milyar TL), yem ve gübrede KDV’nin sıfırlanması (2,5 milyar TL), istihdam edilen gençlere verilecek destek (2,3 milyar TL) bütçeye gelecek ek maliyette aslan payını oluşturuyor. 
Piyasalarda güven ortamının sürdürülmesi için orta vadede Ak Parti hükümetinin reform ve icraata odaklanması gerekiyor. Hükümet cephesinden gelen ilk işaretler üretim ve istikrar odaklı bir büyüme modeline öncelik verileceği yönünde. 
Merkez Bankası, Hazine, BDDK, SPK gibi kurumların hükümetin koyduğu hedefler ile daha uyumlu çalışması için gerekli değişikliklerin yapılacağı yazılıp çizilmeye başladı. Umarız kantarın topuzu kaçmaz. Bağımsız kurumlara yapılacak müdahaleler piyasalardaki yükselişi bir boğa tuzağına dönüştürebilir. 
Türkiye piyasalarında dünkü sert yükseliş sonrasında yatay bir açılış bekliyoruz. Sabah ilk işlemlerde Türk lirasındaki değer kaybı Borsa İstanbul’a kar satışları gelebileceğini gösteriyor.  

Serhat Gürleyen - İş Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)