E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Palmiye, ayçiçeği ve mısır özü yağını ‘bitkisel yağ' olarak tanımlayan Karatay, “Bunlarda Omega 6 çoktur. Omega 6, vücuda çok girdiği zaman bütün hastalıkların başıdır. Sadece kansere değil Alzheimer, Parkinson ve kalp rahatsızlıklarına neden olur” dedi.
Sözcü'nün haberine göre, Prof. Dr. Canan Karatay, tıp dünyasında adeta tüm tabuları yerle bir etmiş bir hekim. Herkesin ilk duyduğunda şaşırıp kaldığı ‘tereyağı yiyin', ‘zeytinyağını kaşıkla için' ve ‘bol yumurta tüketin' açıklamalarıyla ezber bozdu… TIME Dergisi ‘tereyağı yiyin' kapağıyla çıkınca “Söylediklerim yurtdışında haber oluyor. Yumurta, tereyağı, kolesterol ilaçlarıyla ilgili ne dediysem çıktı. Dünya Sağlık Organizasyonu söyleyince oluyor, Karatay söylediğinde hücum geliyor” dedi. Nevi şahsına münhasır, enerji dolu 74 yaşındaki Karatay, 56 yılını tıp dünyasına adamış bir hekim. Canan Hoca son günlerde herkesin konuştuğu palm yağı ve sağlıklı yaşamın vazgeçilmezlerini anlattı.
80 YA DA 50 DERECE FARK ETMEZ, KANSEROJENDİR
– Herkes palmiye yağını konuşuyor. Palm yağının 200 derecede değil 80 derecede ısıtılarak kullanıldığı açıklandı. 80 derece olunca zararı yok mu, nedir işin aslı?
Doğada 30 türlü yağ bulunur. Bütün bu yağların içeriğinde, doymuş dediğimiz katı yağlar, tekli doymamış dediğimiz zeytinyağı ve fındık yağı ile çoklu doymamış dediğimiz yağlar değişik oranlarda bulunur. Bu bağlamda, çoklu doymamış yağları içeren bütün çekirdek yağlar çok hassas, yani çok çabuk bozulan yağlardır. En ufak ısıda, güneşte ve basınca maruz kalınca, bozulurlar, doğallıkları kalmaz, içerdikleri değerli besin öğeleri yok olur ve kanserojen olurlar. 80 derece ile 50 derecenin hiçbir farkı yoktur.
EĞER VÜCUTTAKİ OMEGA 3 VE OMEGA 6 DENGESİ BOZULURSA
– Bütün hazır gıdalarda bu yağlar var. Tüketmek ne kadar tehlikeli?
Bunların içinde çabuk bozuldukları için ve hidrojenize edildikleri için trans yağlar meydana gelir. Senelerden beri trans yağların kanserojen olduğu biliniyor. Ben onu söylüyorum. Bunlar en çok çekirdek, yani bitkisel dediğimiz yağlar. Çekirdek yağ dediğimiz yağlarda Omega 6 çoktur. Omega 6, vücuda çok girdiği zaman bütün hastalıkların sebebidir. Hücreleri zayıflatır. Omega 6'nın fazlalığı vücutta araşidonik asitlerin çoğalmasına neden olur. Bu da bütün hastalıkların başıdır. Enflamasyon dediğimiz vücutta kronik mikropsuz yangını başlatır. Artık tüm dünyada gösterildi ki beslenme sonucu Omega 6 vücuda aşırı olarak girdiği zaman hastalıkların hücresel düzeyde temeli atılmaktadır, yani bütün kronik dejeneratif hastalıkların nedenidir. Kanser yapmaz diyenler var. Omega 6'lar bozulduğu zaman prostaglandin 2 denilen inflamasyon dediğimiz kronik yangını başlatır organizmada ve sadece kansere değil Alzheimer, kalp hastalığı ve şeker gibi hastalıklara neden olan en önemli en tehlikeli yağlardır. Bütün dünyada artık gösterildi ki vücuttaki Omega 3 ve 6 dengesi bozulduğunda bu hastalıklar ortaya çıkıyor. Vücutta normal oranı 1/4'tür. 1 Omega 3'e 4 Omega 6 olmalıdır. Normali budur. Ama bugün bu oran altüst oldu. 1'e 50 olmuştur. 1'e 20-30 olmuştur. Hastalıkların ve kanserin altında da bu yatıyor. Bütün mesele budur!
BİTKİSEL YAĞLARLA ASLA KIZARTMA YAPMAYIN
– Vücuttaki Omega 6 artışının nedeni çekirdek yağlar mı?
Nedeni yanlış beslenme. Omega 6 içeren çekirdek yağlarıyla beslenme. Ayçiçeği, mısır özü ve palmiye yağı hepsi aynı… Zeytinyağı değil bakın altını çiziyorum. Zeytinyağı meyvenin yağıdır. Tekli doymuş olduğu için çabuk bozulmaz. Tereyağı katı bir yağdır, çabuk ve kolay bozulmadığı için sağlık kaynağıdır.
– Palmiye yağı ne kadar tehlikeliyse ayçiçeği de bir o kadar tehlikeli öyleyse…
Tabii ki. Onun için kızartma yapmayın diyorum. Ama ben hep söylüyorum soğuk sıkım, rafine olmamış ayçiçeği ve mısır özü yağı az miktarda çiğ olarak salatalarda tüketilebilir. Ama kızartma olduğu zaman ya da pasta-böreğin içine girdiği zaman tehlikeli. Ayçiçeği, palmiye, mısır özü yağı da dahil bir tabağa koyup mutfakta bekletin. Bir süre sonra bozulur. Ona ne karınca ne de böcek gelir. Margarinin en tehlikelisi olduğunu zaten biliyoruz. Omega 6 doludur, hidrojenize olmuştur, trans yağlarla doludur. Bir margarini masaya koyun yanına da hakiki saf tereyağı koyun. Bütün böcek, sinek ne varsa tereyağına gelir, margarine hayvanlar dokunmaz. Hayvanlar bizden daha akıllı. Börtü-böcek bizden daha akıllıdır. Trans yağları sevmezler ve yemezler!
REKLAMI YAPILAN ÜRÜNLERİ MÜMKÜN OLDUĞUNCA ALMAYIN
– Çocukluğundan beri hazır gıdalarla paketli ürünlerle beslenen bir nesil var. Riski azaltmak için ne yapmalıyız?
Onların hepsi endüstriyel raf ömrü uzun olsun diye palmiye yağı da olsa, mısır özü yağı da olsa hepsinin içine bir de katkı maddesi koyuyorlar. O çocukların körpecik vücutlarına yazık. Gençlerimize yazık. Paket üründen uzak duracaksınız. Reklamı yapılan ürünlerden mümkün olduğunca uzak duracaksınız. Bu kadar basit. Eğer bir televizyonda içeriği sağlığa zararlı maddelerle dolu bir gıdanın reklamı yapılıyorsa esas bunun üzerine gidilmesi lazım Karatay'ın üzerine gitmekle olmuyor. Sağlık Bakanlığı, Tarım Bakanlığı, SGK bilsin ki; hastalıkların sebebi o reklamlar. Hiçbir doğal ürünün reklamını gördünüz mü? Hiçbir kuzunun çıkıp da “Benim etim tazedir, yağım sağlıklıdır” dediğini gördünüz mü?
KANSERE YAKALANMAMAK İÇİN ŞEKERDEN UZAK DURUN…
– Peki kanser olmamak için yapacağımız ilk adım ne olmalıdır?
Ekmek ve şeker yenmeyecek. Şekerle ekmeğin bir farkı yok. Tansiyon, kalp, Alzheimer, Parkinson da aynı. Hepsinin temelinde ekmek, şeker, Omega 6 fazlalığı yatıyor. İşlenmiş yağlar var.
– Tereyağının ne kadar tüketilmesi gerekir?
Yemek yaparken lezzet katacak kadar koyabilir, korkmadan yiyebilirsiniz…
1 YAŞINDAKİ BEBEĞİN ELİNE HAVUÇ VERİN DİŞİNİ KAŞISIN
– Hazır gıdalara özellikle bisküvi ve çikolatalara çocuklar çok düşkün. Bu ürünlerin yerine neler verilebilir çocuklara?
Bakın hepsi tehlikeli. Sadece içindeki yağdan dolayı değil ki. İçindeki undan ve şekerden dolayı da zararlı. İçlerinde bir sürü de katkı maddesi var. Onun için ben yıllardır ne diyorum: Şeker en tatlı zehirdir. Pakete girmiş hiçbir şey çocuklara verilmeyecek. Ceviz, fındık, fıstık vereceksiniz. 1 yaşındaki çocuğun eline havuç ver, kemirsin dişlerini kaşısın, o pis plastikleri ağzına vermeyin. Yazıktır günahtır.
– Gelecekte nasıl bir tehlike bekliyor bu tarz beslenen çocukları?
Kalp hastası oluyorlar. Kanser oluyorlar. Şeker hastası oluyorlar. Bu kanserlerin kalp hastalıklarının, şeker hastalığının temeli ana rahminde atılıyor. Bilim artık bu konularla uğraşıyor. Bu çok önemli. Temelinde beslenme yatıyor çünkü.
ÇOCUĞA ŞEKER VERİRSENİZ İLERİDE KALP HASTASI OLUR
– Benim 1 yaşında bir oğlum var. Bebeklerin beslenmesi için önerileriniz neler?
Allah bağışlasın. Ben çocuk doktoru değilim ama temel prensipleri söylüyorum; Doğal olarak beslenecek bebekler. Ana sütü en önemlisidir. Bebek beslenmesi için ‘Amerikan Kalp Derneği' geçen sene ağustos ayında ‘1 yaşına kadar çocuklara şeker vermeyeceksiniz. Verirseniz büyüdükleri zaman, kalp hastası oluyorlar' dedi. Çocuk, bebek fark etmiyor. Temeli önemli. Ana rahminden itibaren önemli. Hamilelere 24 haftalık bebeğe şeker vermeyin, şeker yüklemesi yaptırmayın diyorum kıyametler kopuyor. Çikolata kremalar hem şeker hem trans yağ hem de kimyasal katkı maddeleri yüklü. Ama bütün çocuklar ona bağımlı olmuşlar. Bir de ekmeğe sürüyorlar o daha da beter, tabii.
NE DEDİYSEM 3 VAKTE KADAR ÇIKIYOR
– Bir hocanın söylediğini diğeri yalanlıyor. Sağlıklı beslenmede kime güvenilecek?
Herkes istediğini söyleyebilir. Herkes kendi kafasına güvenecek. Ben 1950'lerde yapılanları anlatıyorum. Yeni yetmelerin bunlardan haberi yok. O zamanlar kanser mi vardı? Burada doktorlar değil halk önemli. Ben kamu hizmeti yapıyorum onun için de tek başıma savaş veriyorum. Çok büyük bir kesimi almışım karşıma; İlaç sektörü, endüstri sektörü, bakanlıklar… Bilgi cesarettir. En kuvvetli güç, gerçek bağımsız bilimdir. Ben ne dediysem üç vakte kadar çıkıyor. Ne kâhinim ne de medyumum. Bilimsel konuşuyorum. Söylediklerim yurtdışında çıkınca haber oluyor. Yumurta, tereyağı, kolesterol ilaçlarıyla ilgili ne dediysem çıktı, çıkıyor. Dünya Sağlık Organizasyonu söyleyince oluyor, Karatay söylediğinde hücum geliyor. İmam-ı Azam der ki: Eğer bütün oklar size geliyorsa bilin ki siz haklısınız. Bir de Gandi'nin lafı var: Önce sizi duymazdan gelirler, sonra alay ederler, sonra hücum ederler, sonunda siz kazanırsınız. Ben de hep kazanıyorum. Bütün Türkiye bana hayran gerisi lafügüzaf.
SİGARA KESİNLİKLE YASAK
– Peki alkol ve sigara…
Sigara kesinlikle yasak. Alkole gelince, karaciğeriniz yağlı ise ya da herhangi bir hastalığınız var ise içemezsiniz. Çünkü aşırı alkol karaciğeri yağlandırıyor, beyni bozduğu biliniyor. Şeker ve tansiyon hastasıysanız kalbinizi de bozuyor, beyninizi de…
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
kanserden korunmanın en iyi yolu sağlıklı iken yıl'da azami 1,kere kan vermek vücüdumuza giren tarımsal zararlı ilaçları ve hormonlu yiyeceklerden arındırılması anlamına gelir. ve ayrıca spor egzersiz yapmak ve sitresten mümkün oldukça uzak durmak. kanserden bizi uzak tutacaktır.
Bir aralar kanola yağı reklamı yapılıyordu ...kanola da zararlı o zaman ..çünkü bitkisel yağ..
Yere göğe sığdırılamayan bal bir Şekerdir her derde deva olsaydı Şeker hastası yiyince komaya girmezdi doğru söylüyor hocam bal bir Şekerdir
onu yeme bunu yeme ,taskirigimi yiyecen ,onu yeme bunu yeme decege oncelikle cevrede dogada ve tum bitkilerde kimyasal kullamamayi ogrenin,ve cevreni temiz dogaya saygili olmayi ogrenin.......
Ecdadın yediğini ye, yemediğini yeme. Her naneyi yiyip sonra hasta oldum diye gezinme.
Patates kızartması bitkisel yağda kızartmadan nasıl yenir.
gerçek bir bilim adamı,
Sn.Hocama Türk ulusu müteşekkir olmalı.Besin ve yaşam ikilisinde toplumu aydınlatıyor.Sayğılar sunuyoruz.
Ben bu hanımın tv de kesinlikle BAL YENMEMELİ dediğini kulaklarımla işittim ( yanlış anlaşılmasın sahte bal değil her türlü balı kastetmişti). O gün bugündür her dediğine ihtiyatla ve güvensizlikle yaklaşıyorum...
Palm yağı başta olmak üzere tüm yağlar vücut için gereksiz ve tehlikeli Özellikle tüm ambalajlı gıda ürünlerinde kullanılan PALM yağı.İçeriklerine bakıp palm yağı olanları kullanmamalı ve firmaları protesto etmeliyiz.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (13:35)