E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Kanal İstanbul için karma finansman yöntemi üzerinde duruluyor. Proje yaklaşık 15 milyar dolar büyüklüğünde. Güzergah kesinleşince ilk başta dört-beş köprü yapılacak şekilde ihalelerin başlaması bekleniyor.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Kanal İstanbul’un finansmanı konusunda önce “Varlık Fonu” ardından, “BES fonları”nın kullanacağına ilişkin iddialara sert tepki göstererek, “Birileri kafalarına göre senaryo yazıyor. Karma ve başarılı bir yöntemi kullanmak istiyoruz” dedi.
Milliyet'e konuşan Arslan, Kanal için ayrı, Adalar için ayrı bir finansman düşünülmediğini, birlikte değerlendirileceğini dile getirirken güzergâh kesinleşince üzerinden geçecek demiryolu, karayolu ve köprülerin birlikte yapılacağını kaydetti. Arslan, ilk adımın köprülerin yapılmasıyla atılacağını belirtti.
Uluslararası projelerde ÇED’e ihtiyaç olmadığını, ancak geçmişte birçok uluslararası projede ÇED çalışması yapıldığı dile getiren Arslan, Kanal İstanbul içinde ÇED yapılabileceğini vurguladı.
Arslan TBMM’deki özel sohbetinde Kanal İstanbul’un finansman modellerine ilişkin soru üzerine, “Finansman yöntemleri çok, model çok var. Karma ve başarılı bir yöntemi kullanlmak istiyoruz. Yap işlet var, yap kirala, kar ortaklığı var, bir sürü yöntem var. Türkiye’de bir çok model var. Kar ortaklığını da veriyorsunuz, müteahhite vermek gibi, al yap diyorsunuz, bu kadarı senin bu kadarı benim. Tüm bunların hepsi var bu sistemlerde” değerlendirmesini yaptı.
Arslan, “Kanal için ayrı adalar için ayrı finnasman mı olur?” yönündeki soruyu da, “Hepsi birlikte değerlendirilir. Finansman modelinde hepsini çalışıp en başarılı sonuç hangisi olur ona karar vereceğiz” diye yanıtladı. Kanalın üzerine zorunlu olarak ilk köprülerin yapılacağını belirten Arslan, “kanalın üzerinden geçecek köprüler için ihale hazırlığı ne durumda” sorusuna da şu yanıtı verdi:
“Kanal projesi kesinleşince üzerinden geçecek demiryolu, karayolu ve köprüler beraber yapılacak. Bütünleşik bir proje. Sadece köprülerin ilk yapılması gerekiyor. Birkaç alternatif çalışıyoruz, en doğru olana karar verip oradan yürüyeceğiz. Bir tanesini ihale ettiniz diyelim, karar verdiğiniz alternatif değilse ne yapacaksınız? Kanalın güzergâhı kesinleştirilince ihaleye çıkılacak. Üzerinden geçen dört, beş köprü var. Köprüler ilk yapılacak mecburen. Finansman sıkıntısı diye bir şey yok, herşeyi tüm detaylarıyla ortaya koyacağız. Başarılı olmayacak bir şeye de ne onay veririz ne gireriz.”
Kanal İstanbul projesinin maliyeti 15 milyar doları bulabilecek. Kanal etrafındaki şehirleşme için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, TOKİ ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile birlikte planlama yapılacak. Orta ve alt gelir grubundakilerin kanal çevresinde ev sahibi olması için alternatif projeler geliştirilecek.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Yeter artık taşa toptağa borçlanarak yaptığınız boşa yatırım. memleketi borç batağına soktunuz geleceğimizi sıkıntıya. Para varse gidin üretime, Ar-Ge ye yüksek teknolojiye yatırın ki ülke gelişsin bağımsız olsun Eyy AKP
herkesin gelip geçtiği yere önce hendek kazılacak. Hendek suyla doldurulacak. Sonra da hendeğin üstüne köprü yapılıp gelenden geçenden para alınacak. bence gayet iyiymiş!
Gerçekten bu masrafla Ülke için gereklimiydi ? Devlet 15 milyar harcayacak ama birilerinin önceden aldığı büyük araziler 15 x 15 milyar değer kazanacak
Yazık o kadar paranın bu projede kullanılmadı. İmparatorla daha gerekli üretimler yapılabilir
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (08:32)